Η καριέρα της Lady Gaga είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο αξιοζήλευτες και επιτυχημένες διεθνούς σταρ. Η πολυτάλαντη καλλιτέχνης, που το 2019 έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε Όσκαρ, BAFTA, Grammy, Χρυσή Σφαίρα και Critic’s Choice σε ένα χρόνο, σύμφωνα με το grunge.com, που διακρίνεται κυρίως για τις ξεχωριστές αισθητικά και θεματικά εμφανίσεις αλλά και δουλειές της εμπνέεται από έναν πολύ συγκεκριμένο καλλιτέχνη, κι αυτός δεν είναι άλλος από τον David Bowie.

Lady Gaga

Ο Bowie είχε ενσαρκώσει κατά καιρούς τόσες περσόνες που έχει μείνει για πάντα στην ιστορία, εκτός από το μουσικό του ταλέντο, και γι’ αυτό το μοναδικό χαρακτηριστικό του. Μετά τον θάνατό του, λοιπόν, η Gaga πραγματοποίησε ένα αφιέρωμα στον David Bowie στα Grammy του 2016, όπου μίλησε ανοιχτά για τον τεράστιο αντίκτυπο που είχε ο Bowie σε εκείνη και την καριέρα της.

David Bowie

Lady Gaga: Γιατί η καριέρα της αποτελεί φόρο τιμής προς τον David Bowie

«Αισθάνομαι ότι όλη μου η καριέρα είναι ένας φόρος τιμής στον David Bowie», είπε η Lady Gaga στο NPR το 2016, συνεχίζοντας: «Τη στιγμή που είδα το εξώφυλλο του “Aladdin Sane” για πρώτη φορά, ήμουν 19 ετών και ήταν η στιγμή που άλλαξε την οπτική μου για τα πάντα, για πάντα. Ήταν μια εικόνα που άλλαξε τη ζωή μου».

Η Gaga είπε ότι το άλμπουμ αποτέλεσε την «καλλιτεχνική της γέννηση» και τη στιγμή της αυτοανακάλυψης της και καθόρισε την πορεία ολόκληρης της καριέρας και της καλλιτεχνικής της οπτικής. Άρχισε να επισκέπτεται τη βιβλιοθήκη διαβάζοντας βιβλία τέχνης, παρακολουθούσε μαθήματα τέχνης, έπαιζε σε ένα συγκρότημα, ενώ άρχισε να ντύνεται και πιο «εκφραστικά».

Και συνέχισε «Οι φίλοι μου και εγώ στη Νέα Υόρκη, ζούσαμε έναν τρόπο ζωής απόλυτης “εξάρτησης” από τη μουσική, τη μόδα, την τέχνη και την τεχνολογία από τότε που ήμασταν παιδιά -και αυτό οφείλεται στον David Bowie».

Lady Gaga

Την ώρα, όμως, που η Gaga έκανε το αφιέρωμα της στον David Bowie, ο θάνατός του ήταν σχετικά νωπός. Ο πρώην ντράμερ του Bowie, Mick “Woody” Woodmansey δεν παρακολούθησε την παράσταση και την αποκάλεσε «ανόητη», αναφέρει το grunge.com. Από την άλλη, ο γιος του Bowie, Duncan Jones, είπε ότι η παράσταση ήταν «υπερενθουσιασμένη, παράλογη και ψυχικά μπερδεμένη.

Ωστόσο, η Gaga μπερδεύτηκε με αυτές τις παρατηρήσεις και απλώς συνέχισε να επαινεί τον Bowie που την ενέπνευσε, λέγοντας: «Δεν θα υπάρξει ποτέ άλλος David Bowie και δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί να συγκριθεί με αυτόν».