Ο θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου αναβιώνει σήμερα στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Έξι κατηγορούμενοι, για το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης, καλούνται να δώσουν εξηγήσεις ενώπιον της Δικαιοσύνης για τον αποτρόπαιο θάνατο του 33χρονου ακτιβιστή το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου 2018, έξω από κοσμηματοπωλείο στην οδό Γλάδστωνος στην Ομόνοια.

Η οικογένεια του κάνει λόγο για δολοφονία σε «δημόσια θέα» και «βίαιη θανάτωσή του» ζητώντας οι κατηγορούμενοι να δικαστούν για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Ωστόσο, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα οι έξι κατηγορούμενοι, ο κοσμηματοπώλης της οδού Γλάδστωνος, ένας μεσίτης και τέσσερις αστυνομικοί, «με πρόθεση επέφεραν στο θύμα σωματικές κακώσεις που μπορούσαν να του προκαλέσουν (όπως και πράγματι συνέβη) κίνδυνο για τη ζωή του, ήτοι επικίνδυνες σωματικές βλάβες, το δε επελθόν αποτέλεσμα του θανάτου του οφείλεται σε συγκλίνουσα αμέλειά τους (παραυτουργία)», αλλά και πως στόχος των κατηγορουμένων «ήταν η παραμονή του Κωστόπουλου εντός του καταστήματος και η μη διαφυγή του, προκειμένου να επιτευχθεί η σύλληψή του».

Ο θάνατος του 33χρονου έχει καταγραφεί σε ένα βίντεο το οποίο σοκάρει καθώς σε αυτό αποτυπώνεται ο τρόπος με τον οποίο ο νεαρός άνδρας εγκλωβίστηκε στο κοσμηματοπωλείο και όταν στη συνέχεια επιχείρησε να διαφύγει μέσα από την σπασμένη τζαμαρία του καταστήματος δέχτηκε σφοδρή επίθεση με κλωτσιές από δυο άνδρες. Ο Ζακ Κωστόπουλος ξεψύχησε την ώρα που οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να του περάσουν χειροπέδες.

Οι δικαστές του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου σημειώνουν στο βούλευμά τους πως ο Ζακ Κωστόπουλος δεν παραβίασε την πόρτα για να εισέλθει στο κοσμηματοπωλείο ενώ δεν εντοπίστηκαν δαχτυλικά του αποτυπώματα στο μαχαίρι που βρέθηκε στο κατάστημα. Τα αποτελέσματα δε των τοξικολογικών εξετάσεων «έδειξαν» πως ο 33χρονος ακτιβιστής το μοιραίο μεσημέρι δεν είχε κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Ο θάνατός τού Ζακ Κωστόπουλου σόκαρε την ελληνική κοινωνία και άνοιξε μια μεγάλη δημόσια συζήτηση, αφού ο 33χρονος ακτιβιστής υπήρξε ένθερμος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και των οροθετικών ανθρώπων.

Κίνηση τώρα: Κλειστή η Δέγλερη

Σημειώνεται ότι από το πρωί, λίγο πριν τις 8, υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους πίσω από τον Άρειο Πάγο και το κακουργιοδικείο λόγω του ότι έχει κλείσει η οδός Δέγλερη για τη δική του Ζακ Κωστόπουλου.

Δείτε τις εικόνες από το σημείο

Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος