Η έπαρση της ελληνικής σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης πραγματοποιήθηκε από άγημα των ενόπλων δυνάμεων το πρωί της Τρίτης (12/10) για τα 77 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους ναζί.

Η έπαρση της σημαίας έγινε συνοδεία του εθνικού ύμνου, ενώ στην τελετή παρέστη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Σαν σήμερα στις 12 Οκτωβρίου 1944, ημέρα Πέμπτη η Αθήνα απευλευθερώθηκε από τον ναζιστικό ζυγό. Η γερμανική κατοχή κράτησε 3,5 χρόνια με χιλιάδες νεκρούς από πείνα, κακουχίες και βασανιστήρια.

Όταν οι δυνάμεις κατοχής αποχώρησαν από την πρωτεύουσα

Την ημέρα της αποχώρησης των γερμανικών στρατευμάτων, τμήμα του γερμανικού στρατού, σύμφωνα με την ΕΡΤ, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και λίγο αργότερα ένας στρατιώτης υπέστειλε τη σβάστικα από τον βράχο της Ακρόπολης. Οι γερμανικές δυνάμεις Κατοχής αποχώρησαν από την πρωτεύουσα.

Την ίδια στιγμή ο λαός της πρωτεύουσας κατέβηκε στους δρόμους και πανηγύρισε την υποστολή της σβάστικας από την Ακρόπολη αλλά και την έπαρση της γαλανόλευκης σημαίας.

Δείτε το βίντεο:

Σακελλαρόπουλου: Η 12η Οκτωβρίου του 1944 υπήρξε ορόσημο ελπίδας και ανάτασης, σύμβολο εθνικής ενότητας και ομοψυχίας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Σε δήλωσή της, η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε ότι «γιορτάζουμε σήμερα την απελευθέρωση της Αθήνας από τη γερμανική κατοχή, μια λαμπρή και χαρμόσυνη ημέρα για το λαό μας. Η 12η Οκτωβρίου του 1944 υπήρξε ορόσημο ελπίδας και ανάτασης, σύμβολο εθνικής ενότητας και ομοψυχίας».

Παράλληλα, έκανε λόγο για «μια ημέρα τιμής και μνήμης όσων αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία, αλλά και απερίφραστης καταδίκης για τους υποστηρικτές και τους νοσταλγούς του φασισμού και του ναζισμού».