Στις 9 έφτασε η Ιωάννα Παλιοσπύρου στο δικαστήριο και λίγο αργότερα έφτασε και η 37χρονη κατηγορούμενη.

Το κουβάρι της ιστορίας της Ιωάννας θα αρχίσει να ξετυλίγεται σήμερα μέσα από τα λόγια της καθώς είναι η ημέρα που η ίδια θα σταθεί στο βήμα του μάρτυρα για να καταθέσει.

Δεκαέξι μήνες έχουν περάσει από την αποτρόπαια επίθεση με βιτριόλι που δέχτηκε η νεαρή γυναίκα θα μιλήσει ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για την μοιραία στιγμή αλλά και τον γολγοθά που καταδικάστηκε να ανεβαίνει ζητώντας από τους δικαστές να βρουν τις απαντήσεις στα «γιατί» που τη βασανίζουν.

Επίθεση με βιτριόλι: Τετ α τετ οι δύο γυναίκες

Τετ α τετ με την Ιωάννα ήρθε η κατηγορούμενη για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της. Η 36χρονη, κάνοντας την ανατροπή, αποφάσισε να εμφανιστεί στο δικαστήριο και να καθίσει στο εδώλιο την ημέρα που η Ιωάννα ανεβαίνει στο βήμα του μάρτυρα για να μιλήσει για τον εφιάλτη που έζησε και τον γολγοθά που ανεβαίνει.

Στο δικαστήριο η Ιωάννα Παλιοσπύρου

Η Ιωάννα έφτασε στις 9 το πρωί στο δικαστήριο. Κάθισε στην πρώτη θέση των εδράνων στην αριστερή πλευρά της αίθουσας, φανερά φορτισμένη, κοντά στους συνηγόρους της ενώ νωρίτερα είχε μιλήσει με την ψυχολόγο της.

Την ίδια περίπου ώρα μετήχθη από τον Κορυδαλλό με κλούβα και η 36χρονη κατηγορούμενη η οποία μπήκε στην δικαστική αίθουσα, συνοδευόμενη από ισχυρή αστυνομική δύναμη, λίγο μετά τις 9.30 πμ.

Η αντίδραση της Ιωάννας όταν έμαθε ότι έφτασε στο δικαστήριο η δράστις

Οι συνήγοροι της Ιωάννας και η μητέρα της είχαν ενημερώσει πως η κατηγορούμενη βρίσκεται στο κτίριο. «Μην νιώσεις άσχημα αν συγκινηθείς… είναι ανθρώπινο» της είπαν χαρακτηριστικά.

Η Ιωάννα μόλις είδε την κατηγορούμενη την κοίταξε επίμονα. Εκείνη κάθισε στις πρώτες θέσεις στην δεξιά πλευρά της αίθουσας ενώ γύρω της σχηματίστηκε ένας κλοιός από αστυνομικούς.

Παρέμεινε σιωπηλή κοιτώντας σταθερά μπροστά της.

Η Ιωάννα θα μιλήσει ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για την μοιραία στιγμή αλλά και τον γολγοθά που καταδικάστηκε να ανεβαίνει έκτοτε.

Επίθεση με βιτριόλι: Τι είχε πει η Ιωάννα στους αστυνομικούς στην πρώτη της κατάθεση

Η Ιωάννα μίλησε για πρώτη φορά στις αρχές, στις 26 Μαΐου 2020, έξι ημέρες μετά την επίθεση που δέχτηκε την ώρα που πήγαινε στη δουλειά της στην Καλλιθέα και ενώ ακόμη αναζητούσαν τη γυναίκα που την περιέλουσε με βιτριόλι.

«Έσπρωξα την γυάλινη πόρτα της εισόδου και μετά φτάνοντας στο ασανσέρ πάτησα το κουμπί για να το καλέσω. Ενώ περίμενα το ασανσέρ στηριζόμουν από το πόμολο με το δεξί μου χέρι. Ενώ με το αριστερό κρατούσα την τσάντα μου. Εκείνη τη στιγμή άκουσα θόρυβο από το υπόγειο και μου δόθηκε η εντύπωση ότι κάποιος ήταν κάτω. Εγώ σκέφτηκα ότι ίσως είναι η καθαρίστρια ή κάποιος άστεγος γιατί κάτι τέτοιο είχε ξανά συμβεί και πέρυσι που είχαμε βρει στο υπόγειο κάτι βαλίτσες και ένα τύπου στρώμα. Γι’ αυτό το λόγο δεν έδωσα σημασία και παρέμεινα στο σημείο κοιτώντας το πάτωμα» ανέφερε στην κατάθεση της στους αστυνομικούς και συνέχισε περιγράφοντας:

«Όταν σήκωσα το βλέμμα μου είδα ξαφνικά μπροστά μου μια γυναικεία φιγούρα η οποία φορούσε μαύρη προστατευτική μάσκα, η οποία ήρθε κοντά μου, με κοίταξε στα μάτια και χωρίς να μου πει τίποτα μου πέταξε στο πρόσωπο κάποιο καυστικό υγρό. Αυτή μετά έφυγε τρέχοντας από την γυάλινη πόρτα εξόδου προς άγνωστη κατεύθυνση. Εγώ αρχικά κοίταξα την μπλούζα μου γιατί νόμιζα ότι μου έριξε κάποιο καφέ αλλά αυτό άρχισε να μυρίζει άσχημα και μου φάνηκε ότι είναι κάποιο καυστικό υγρό γιατί κατάλαβα ότι ήταν παχύρρευστο». Η Ιωάννα εξήγησε πώς έτρεξε στο απέναντι φαρμακείο ζητώντας βοήθεια.

Στο δικαστήριο η Ιωάννα Παλιοσπύρου

«Ούρλιαζα από τους πόνους για βοήθεια. Αισθανόμουν εκείνη τη στιγμή να πρήζεται το πρόσωπο μου και τα χέρια μου να καίνε. Όταν έφτασα στο φαρμακείο άρχισα να φωνάζω για βοήθεια και να λέω στην φαρμακοποιό ότι κάποιος μου πέταξε κάτι καυστικό στο πρόσωπο. Οι δύο γυναίκες που βρίσκονταν μέσα με κοίταζαν χωρίς να ξέρουν τι να κάνουν και εγώ γι’ αυτό το λόγο τους έλεγα να μου ρίξουν νερό. Μου έδειξαν που βρίσκεται ο νιπτήρας και τότε εγώ μπήκα μέσα και άρχισα να πλένομαι» κατέθεσε συμπληρώνοντας ότι η φαρμακοποιός ήταν εκείνη που της είπε να βγάλει τα ρούχα της.

«Εγώ έβγαλα την μπλούζα μου, το παντελόνι και τα παπούτσια μου και συνέχισα να πλένομαι, ενώ παράλληλα τους ζήτησα να καλέσουν σε βοήθεια και πιο μετά τους είπα να πάνε στο γραφείο μου και να φωνάξουν τον Γ.Δ. Αρχικά ήρθε μια συνεργάτιδά του γραφείου ασφαλιστική πράκτορας και ήταν με τη φαρμακοποιό να καλέσουν το 166. Μετά έφυγε αυτή και γύρισε μετά από λίγο με τον Π.Γ. Εγώ συνέχισα να ρίχνω νερό πάνω μου και μετά από λίγο με σκέπασαν με κάτι πρόχειρο καθώς ήμουν ημίγυμνη» κατέθεσε η 35χρονη μέσα από το νοσοκομείο.

Στο δικαστήριο η Ιωάννα Παλιοσπύρου

Η Ιωάννα κλήθηκε να καταθέσει και πάλι στις 5 Ιουνίου, λίγες ημέρες πριν τη σύλληψη της 36χρονης, προκειμένου να πει στους αστυνομικούς αν υποψιαζόταν κάποιο πρόσωπο για την επίθεση. Το μεσημέρι της 11ης Ιουνίου 2020 και ενώ η κατηγορούμενη είχε συλληφθεί οι αστυνομικοί ζήτησαν από την Ιωάννα να τους πει αν είχε σχέσεις μαζί της.

«Την γνωρίζω, δεν έχω φιλικές σχέσεις μαζί της και δεν έχω καμιά έχθρα μαζί της» απάντησε στους αστυνομικούς όταν της έδειξαν την φωτογραφία της 36χρονης.

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου φτάνει στα δικαστήρια

Λύτρας: Θα βιώσει ξανά τα όσα πέρασε

«Θα είναι μια δύσκολη διαδικασία, θα βιώσει ξανά τα όσα πέρασε. Από εκεί και μετά θα δεχθεί ερωτήσεις κι από τους δικαστές κι από τους δικηγόρους των δυο πλευρών» ανέφερε για την κατάθεση της Ιωάννας ο δικηγόρος της ΑπΛύτρας εξηγώντας ότι το μόνο πράγμα που θέλει η νεαρή γυναίκα είναι «να μείνει ήρεμη και να εξηγήσει στους δικαστές αυτό που βίωσε. Ηρεμία χρειάζεται, όσο μπορεί να έχει το κορίτσι με αυτό που της έχει συμβεί. Έχω ξαναπεί ότι οι άνθρωποι στην ηλικία της Ιωάννας ασχολούνται με άλλα πράγματα, με τη δουλειά τους, την καριέρα τους, τον έρωτα. Η Ιωάννα με αυτό το πράγμα, απασχολείται με το σε ποιον γιατρό θα πάει, τι επέμβαση έχει να κάνει, τι θεραπεία έχει να κάνει. Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι αυτό το πράγμα».

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου φτάνει στα δικαστήρια

Ο φερόμενος ως συνεργός της 36χρονης ζητά να καταθέσει στη δίκη

Την Τετάρτη εμφανίστηκε στην Εισαγγελία ο φερόμενος ως συνεργός της 36χρονης Έφης, ζητώντας να καταθέσει στη δίκη που συνεχίζεται σήμερα, Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου με την κατάθεση τη Ιωάννας Παλιοσπύρου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εκπομπής TLive του Alpha, ο άνθρωπος που εξετάζεται ως πιθανός συνεργός στην επίθεση μέχρι τώρα δεν είχε εξεταστεί από τις αρχές. Ο ίδιος, μαζί με τον δικηγόρο του επισκέφθηκε την Εισαγγελία Εφετών και ζήτησε να κληθεί και να καταθέσει στη δίκη.

Η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, με τον άνδρα να παραπέμπεται στη γραμματεία του Μεικτού Ορκωτού δικαστηρίου.

Στο δικαστήριο η Ιωάννα Παλιοσπύρου

Φωτογραφίες – Βίντεο: Γιάννης Κέμμος