«Προσωρινό φρένο» βάζει η επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας στις μετεγγραφές στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια απόφαση που ταυτίζεται με την προσωρινή διαταγή που τον περασμένο Δεκέμβριο είχε «παγώσει» τις μετεγγραφές και θα ισχύει μέχρι τον Μάρτιο οπότε και θα εκδοθεί η απόφαση επί της κύριας προσφυγής που έχει κατατεθεί.

Με την απόφαση τους οι σύμβουλοι Επικρατείας μπλοκάρουν δύο αποφάσεις του υπουργού Παιδείας που αφορούν: α) «την ρύθμιση θεμάτων για τη μεταφορά θέσης εισαγωγής πολυτέκνων, τριτέκνων και ειδικών κατηγοριών» και β) «την ρύθμιση θεμάτων για τη μεταφορά θέσης εισαγωγής με οικονομικά κριτήρια του σχολικού έτους 2013-2014 στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με το άρθρο 47 του Ν. 4274/2014».

Τα μέλη της επιτροπής Αναστολών απέρριψαν όλους τους ισχυρισμούς του Δημοσίου κρίνοντας ότι η αύξηση των εγγραφών που θα γίνει λόγω των μεταγραφών είναι «ικανή να προκαλέσει δυσλειτουργία» των δύο Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, «λόγω υπερβάσεως των εκπαιδευτικών δυνατοτήτων τους και κυρίως υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου που παρέχουν κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, ήτοι βλάβη του δημοσίου συμφέροντος που θα είναι ανεπανόρθωτη σε περίπτωση ευδοκιμήσεως της αιτήσεως ακυρώσεως».

Υπενθυμίζεται ότι στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχει προσφύγει η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και 115 καθηγητές των σχολών αυτών. Όπως υποστηρίζουν οι αποφάσεις του υπουργού Παιδείας όσο και οι σχετικοί νόμοι που προβλέπουν τη διαδικασία μετεγγραφής των φοιτητών είναι αντισυνταγματικές και για το λόγο αυτό πρέπει να ανασταλεί προσωρινά και να ακυρωθεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο.

Η κυρία προσφυγή, πάντως, θα συζητηθεί το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Φεβρουαρίου στην Ολομέλεια του ΣτΕ.