Η επιδημιολογική επιδείνωση που προκαλεί στη χώρα η επιθετική μετάλλαξη Delta αυξάνοντας εκθετικά τα κρούσματα και μολύνοντας περισσότερο τους νεότερους ανέτρεψε για μία ακόμη φορά τον κυβερνητικό σχεδιασμό, καθώς μπήκε φρένο στην χαλάρωση των μέτρων και επανατοποθετήθηκαν σε νέα βάση τόσο η διασκέδαση όσο και οι μετακινήσεις προς και από τα νησιά με έμφαση είτε στην απομόνωση των ανεμβολίαστων, είτε στην αυστηροποίηση μιας σειράς δραστηριοτήτων με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας από την διασπορά της νόσου.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Με κεντρικό άξονα την ολοένα και μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, το Μαξίμου διαχωρίζει ξεκάθαρα πλέον τη θέση του δίνοντας προνόμια στους εμβολιασμένους και κίνητρα για να κλείσουν άμεσα ραντεβού για εμβολιασμό σε εκείνους που παραμένουν ακόμη σκεπτικιστές.

«H πρόκληση είναι να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν. Βλέπουμε τους εμβολιασμούς να αυξάνονται σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες και πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στην συνάντηση που είχε με τον αρμόδιο επίτροπο για την εσωτερική αγορά.

Σαρωτικοί έλεγχοι και μπλόκο στη διασκέδαση

Εν τω μεταξύ, είναι σαφής ο διαχωρισμός μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, καθώς όσοι δεν συμβάλλουν στην οικοδόμηση του τείχους ανοσίας  σε μια τόσο κρίσιμη επιδημιολογικά στιγμή, για να μπορέσουν να ταξιδέψουν σε κάποιο νησί θα πρέπει να έχουν στη διάθεση τους αρνητικό rapid ή PCR τεστ, ενώ κατά την επιστροφή τους είναι πλέον απαραίτητο το self – test.

Εκτός όμως από τους σαρωτικούς ελέγχους σε αεροδρόμια και λιμάνια εμπόδια μπαίνουν πλέον και στην ψυχαγωγία τους, καθώς οι μη εμβολιασμένοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να βρίσκονται στους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων και των μπαρ αλλά και στα υπαίθρια νυχτερινά κέντρα διασκέδασης η πρόσβαση τους απαγορεύεται.

Επίσης, όσοι παραμένουν ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν από κοντά αθλητικές διοργανώσεις είτε γίνονται σε ανοιχτά είτε σε κλειστά γήπεδα, ενώ το ίδιο ισχύει για τα κλειστά θέατρα και τους κινηματογράφους. Ο μόνος τρόπος για να διασκεδάσουν είναι οι εξωτερικοί χώροι των εστιατορίων και των καφέ – μπαρ.

Πάντως, στις αιτιάσεις περί διχασμού κυβερνητικά στελέχη καθιστούν σαφές πως δεν πρόκειται για μέτρα τιμωρητικού χαρακτήρα για τους ανεμβολίαστους, ωστόσο επισημαίνουν ότι δεν μπορούν οι λίγοι να κλείσουν την χώρα και γι’ αυτό τον λόγο όπως έχει ξεκαθαρίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν θα υπάρξει νέο καθολικό lockdown.

«Φλέγονται» έξι τουριστικές περιοχές

Την ίδια ώρα εντείνεται η αγωνία για το ενδεχόμενο τοπικών lockdown σε περιοχές που εμφανίζουν μεγάλη επιδημιολογική έξαρση. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbeast οι έξι τουριστικές περιοχές – Μύκονος, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Ίος, Θήρα και Πάρος – που μπήκαν σε αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση βρέθηκαν ένα βήμα από το να γίνουν κόκκινες. Έτσι προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού στις περιοχές αυτές, αποφασίστηκε ότι από σήμερα 17 Ιουλίου οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και στις τουριστικές επιχειρήσεις θα υποβάλλονται σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα, μία με self test και μια με rapid.

Η αποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών αναμένεται να φανεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα και ανάλογα με την εξέλιξη θα εξεταστεί το ενδεχόμενο εφαρμογής περαιτέρω περιορισμών. Η αγωνία πάντως των ειδικών επικεντρώνεται στους ανεμβολίαστους πολίτες που φεύγουν από τα αστικά κέντρα προς τα νησιά  και σχηματίζουν έναν φαύλο κορονο- κύκλο πολλαπλασιάζοντας τον κίνδυνο της διασποράς, ενώ βρισκόμαστε στις απαρχές του τέταρτου κύματος της πανδημίας.