Το φως, τα χρώματα, η θάλασσα, ο ουρανός, η ανυπέρβλητη ομορφιά του ελληνικού τοπίου «πρωταγωνιστούν» στα έργα τεσσάρων εικαστικών καλλιτεχνών που παρουσιάζονται σε ένα κυκλαδίτικο νησί, τη Μήλο, το οποίο συνδυάζει όλα όσα έχουν αποτυπωθεί στον καμβά τους. Στην έκθεση «Διάθλαση Φωτός» η Ισμήνη Μίχα, η Ιώ Παππά, ο Πέτρος Μάλλης και ο Ανέστ Χαντέρι συνεισφέρουν με ζωγραφικούς πίνακες που δημιούργησαν τη δύσκολη περίοδο της καραντίνας λόγω της πανδημίας, μοναχικά ο καθένας στο ατελιέ του, με στόχο όμως να συναντηθούν σε αυτό το ταξίδι με κοινό προορισμό την Αίθουσα Τέχνης Πλακιωτών, στην Πλάκα της Μήλου.

«Είμαστε τέσσερις εικαστικοί με διαφορετική τεχνική και χρωματική παλέτα που συναντηθήκαμε στον χώρο της τέχνης. Αυτή η διαφορετικότητά μας πιστεύω πως προκαλεί το ενδιαφέρον, το πώς απεικονίζουμε το ίδιο θέμα με διαφορετική τεχνική και στυλ» τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Ισμήνη Μίχα. Εξηγώντας τους λόγους επιλογής του τίτλου της έκθεσης, η ζωγράφος, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα χαρακτήρισε τη διάθλαση του φωτός «κάτι μαγικό». «Εμένα προσωπικά πάντα με γοήτευε αυτή η παράξενη αλλοίωση των μορφών και των διαστάσεων που δημιουργούν οι φακοί, το νερό και τα κρύσταλλα. Το ίδιο πιστεύω συγκινεί κάθε ζωγράφο γιατί πίσω από όλα αυτά βρίσκεται ένα παράξενο σπάσιμο του αόρατου φωτός, η διάθλαση» επισήμανε. Οι ομορφιές του τόπου, η θάλασσα, ο ουρανός, ο έρωτας, τον οποίο υμνεί η Αφροδίτη της Μήλου είναι τα κοινά θέματα που απεικονίζουν με τα χρώματά τους οι καλλιτέχνες.

«Τα έργα της έκθεσης, αν και δουλεύτηκαν εν μέσω πανδημίας, δεν έχουν τίποτα να τη θυμίζουν. Αντίθετα είναι γεμάτα φως, χρώματα και αισιόδοξα μηνύματα και αυτό θέλουμε να περάσουμε στον κόσμο. Την αισιόδοξη ματιά μας. Η τέχνη είναι εδώ και προχωράμε πάντα μπροστά» υπογράμμισε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Ιώ Παππά, η οποία γεννήθηκε στην Κόρινθο και ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Περιγράφοντας τη συνεργασία με τους άλλους καλλιτέχνες η Ιώ Παππά κάνει λόγο για πρόκληση και ένα μαγικό, ευχάριστο ταξίδι ανταλλαγής απόψεων, ιδεών και τεχνικής, το οποίο της πρόσφερε προσωπικά πολύ μεγάλη χαρά.

«Είμαστε και οι τέσσερις πολύ διαφορετικοί χαρακτήρες σαν ζωγράφοι με τα διαφορετικά μέτρα και σταθμά, αλλά μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη για την τέχνη. Ο καθένας από μας έχει να προσφέρει κάτι διαφορετικό στον θεατή και αυτό κάνει την έκθεση μας μοναδική» σημειώνει ο Ανέστ Χαντέρι, ο οποίος γεννήθηκε στα Τίρανα και ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Συνοψίζοντας το μήνυμα της έκθεσης που επιθυμούν να μεταφέρουν οι συντελεστές ο Ανέστ Χαντέρι τονίζει: «Οι καιροί που διανύουμε εν μέσω πανδημίας είναι πολύ δύσκολοι για όλους μας και δυστυχώς τέτοιου είδους εκδηλώσεις δεν ήταν εφικτές να πραγματοποιηθούν. Με τη “Διάθλαση Φωτός” θέλουμε να δώσουμε μία πνοή ελπίδας σε όλους μας με στόχο την επιστροφή στην κανονικότητα».

Η Αφροδίτη της Μήλου με τα πινέλα τεσσάρων ζωγράφων

Όταν οι καλλιτέχνες αποφάσισαν να διοργανώσουν την έκθεση στη Μήλο, θεώρησαν δεδομένη την από κοινού αναφορά στην Αφροδίτη της Μήλου έτσι όπως την εμπνεύστηκε ο καθένας, διευκρινίζει η Ιώ Παππά. «Για μένα η Αφροδίτη αντιπροσωπεύει το απόλυτο κάλος, είναι η θέα της ομορφιάς, του έρωτα! Και της γονιμότητας. Στον καμβά μου την βλέπουμε σε τρεις διαφορετικές φάσεις» αναφέρει.

Για τον Ανέστ Χαντέρι η θεά Αφροδίτη αντιπροσωπεύει την ομορφιά και τον έρωτα. «Έτσι και το άγαλμα συνδυάζει αρμονικά τη γυναικεία ομορφιά και τη θηλυκότητα. Με την φαντασία μου λοιπόν και το πινέλο μου οδηγό προσπάθησα να τα αφομοιώσω όλα αυτά στο έργο μου και να την επιστρέψω κατά κάποιον τρόπο στην γενέτειρα της» τονίζει. «Η Αφροδίτη της Μήλου είναι ένα γλυπτό που υμνεί τον έρωτα, το πάθος και την κατάκτηση. Η θεά της γυναικείας ομορφιάς και θηλυκότητας. Όλα περιστρέφονται γύρω της, η αρμονία, η ισορροπία, η συμμετρία» επισημαίνει η Ισμήνη Μίχα.

«Συμβολίζει την αναβλύζουσα σαγήνη της αιώνιας θηλυκότητας. Επίσης προκαλεί το ενδιαφέρον το πέπλο μυστηρίου, που την περιβάλλει, της προσδίδει μεγαλείο. Εξάλλου, το ίδιο δεν συμβαίνει με τις περισσότερες σπουδαίες γυναίκες αυτού του κόσμου;» παρατηρεί η ζωγράφος η οποία προσέγγισε την Αφροδίτη της Μήλου με την γυναικεία της υπόσταση, μιας και είναι, όπως υπογραμμίζει, η ενσάρκωση της ομορφιάς και της ακατανίκητης γοητείας, απαράμιλλη και διαχρονική στους αιώνες.

Η έκθεση «Διάθλαση Φωτός» εγκαινιάζεται την Κυριακή 18 Ιουλίου στις 19:30 στην Αίθουσα Τέχνης Πλακιωτών Μήλου, στην Πλάκα της Μήλου και θα διαρκέσει έως τις 25 Ιουλίου. Ώρες λειτουργίας καθημερινά 10:00-14:00 & 18:00-22:00.