Ένα τμήμα της δημόσιας μνήμης, όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, αποκαταστάθηκε σήμερα με τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου που ανεγέρθηκε στο χώρο της πανεπιστημιούπολης του Α.Π.Θ., σε ανάμνηση του παλαιού εβραϊκού νεκροταφείου που καταστράφηκε το 1942.

«Το μνημείο αυτό – που αποτελεί μια ευθεία αναφορά στο παλαιό Εβραϊκό νεκροταφείο – δεν αποκαθιστά την ωμή καταστροφή, δε σβήνει το γεγονός, δε δίνει άφεση αμαρτιών. Μετά την ανέγερση του Μνημείου, η κοινωνία της πόλης αλλά και η ευρύτερη ακαδημαϊκή κοινότητα, οφείλει να κάνει ένα ακόμη βήμα. Να ερευνήσει, να τεκμηριώσει και να παρουσιάσει με σαφήνεια στην κοινή γνώμη, τους ηθικούς αυτουργούς και τους εκτελεστές της καταστροφής» τόνισε στον χαιρετισμό του ο κ. Σαλτιέλ ευχόμενος, η αποκάλυψη αυτών που επιδίωξαν και τελικά πέτυχαν τη διαγραφή της μεγαλύτερης και παλαιότερης νεκρόπολης της Μεσογείου, να αποτελέσει το αποτέλεσμα ενός ευρύτατου συνεδρίου που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη.

«Κανένας λαός δε θα έπρεπε να στερείται τις αποδείξεις του παρελθόντος του. Ιδιαίτερα όταν αυτή η απώλεια συντελείται από τον εχθρό με τη μορφή λεηλασίας και καταστροφής, ανέρχεται σε επίπεδο εθνικής καταστροφής» δήλωσε από την πλευρά του ο πρύτανης του Α.Π.Θ., Περικλής Μήτκας ενώ ο εκπρόσωπος του προέδρου του Παγκόσμιου Κέντρου για την Έρευνα, Τεκμηρίωση, Εκπαίδευση και Μνήμη του Ολοκαυτώματος «Yad Vashem», Zvi Barak εξέφρασε την πεποίθησή του ότι, «η σημερινή τελετή εκπροσωπεί το νέο πνεύμα της Ελληνικής Δημοκρατίας και του λαού της Θεσσαλονίκης προς την ιστορία του έθνους μας».

Για τον εκπρόσωπο του προέδρου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, Βίκτωρ-Ισαάκ Ελιέζερ, «το μνημείο, έστω και με καθυστέρηση επτά δεκαετιών, δε θυμίζει μόνο ότι το πανεπιστήμιο είναι κτισμένο πάνω στο Εβραϊκό νεκροταφείο της πόλης, θυμίζει και το βανδαλισμό που υπέστη ο ίδιος ο πολιτισμός της πόλης, η ανθρωπιά της και πρέπει να αποτελεί σύμβολο αναγνώρισης των ευθυνών όλων εκείνων που συμμετείχαν σε αυτή τη βαρβαρότητα».

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που βρίσκεται στο πάρκο του Αστεροσκοπείου του Α.Π.Θ. πραγματοποιήθηκαν από τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης, Γεώργιο Ορφανό, την πρέσβη του Ισραήλ, Ιρίτ Μπεν Άμπα, το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, τον κ. Σαλτιέλ, τον πρύτανη του Α.Π.Θ., Περικλή Μήτκα και τον πρώην πρύτανη του Α.Π.Θ., Γιάννη Μυλόπουλο.