Ο αγώνας της κυβέρνησης για επίσπευση του μαζικού εμβολιασμού με στόχο ένα ασφαλές καλοκαίρι αποτυπώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία», καθώς στα νησιά παρατηρείται η μεγαλύτερη πληρότητα στα ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού που κατά μέσο όρο αγγίζει το 40% για πολίτες που έχουν λάβει έστω και μία δόση, ενώ το 27% έχει καλυφθεί πλήρως. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι λίγοι οι πολίτες που κλείνουν ραντεβού σε κάποιο νησί και πηγαίνουν εκεί με μόνο στόχο να εμβολιαστούν με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson συνδυάζοντας και λίγες ημέρες διακοπών. Είναι χαρακτηριστικό πως τα ποσοστά εμβολιασμού στα νησιά είναι μεγαλύτερα σε σχέση με το πανελλαδικό επίπεδο, όπου σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια το 35,51% του πληθυσμού έχει λάβει έστω και μία δόση του εμβολίου ενώ το 20,39% έχει εμβολιαστεί πλήρως.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Την ίδια ώρα, επιταχύνεται ο ρυθμός εμβολιασμών στη χώρα μας, όπου πλέον εμβολιάζονται όλοι οι ενήλικες πολίτες άνω των 18 ετών, με τους νέους να δίνουν το καλό παράδειγμα στους μεγαλύτερους που ενδεχομένως είναι ακόμα επιφυλακτικοί, αφού η ανταπόκρισή τους είναι εξαιρετικά μεγάλη, ενισχύοντας το χτίσιμο του πολυπόθητου «τείχους ανοσίας». Τα στοιχεία είναι πράγματι ενθαρρυντικά, δεδομένου πως όταν αργά το βράδυ της Παρασκευής άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την ομάδα 18-29 ετών με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, αυτά έγιναν κυριολεκτικά ανάρπαστα, αφού μέσα σε λίγες ώρες σχεδόν εξαντλήθηκε κάθε διαθέσιμο ραντεβού εμβολιασμού για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Σημειώνεται πως τον ίδιο ενθουσιασμό είχαν δείξει προηγουμένως και οι 30άρηδες και 40άρηδες, όταν είχε ανακοινωθεί το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις δικές τους ηλικιακές ομάδες.

Νέα ραντεβού για τους 18-29 ετών

Εν τω μεταξύ, βρισκόμαστε εν αναμονή το ανοίγματος των ραντεβού και με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna για τις ηλικίες άνω των 18 ετών, με τον υπουργό Υγείας να αναφέρει σχετικά πως οι ανακοινώσεις για ημερομηνίες θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα, προσθέτοντας πως αυτό θα γίνει σε δύο φάσεις, πρώτα για τους 25-29 και μετά για τους 18-24. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργο Γεωργαντά τα ραντεβού τους θα κλείνονται από τις 7 Ιουνίου και μετά. Πάντως, μέχρι στιγμής και λόγω της έλλειψης του μονοδοσικού με το οποίο ξεκίνησε ο εμβολιασμός τους, έχουν εμβολιαστεί περίπου 65.000 αν και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πολλοί περισσότεροι. Πάντως, και από τη Johnson & Johnson αναμένονται νέες παραδόσεις εντός των επομένων ημερών, κάτι που θα ενισχύσει τα ποσοστά εμβολιασμού των νέων.

Πότε τελειώνει η απαγόρευση κυκλοφορίας και ανοίγει η μουσική

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr η μουσική θα καθυστερήσει να «ηχήσει» ξανά σε καφετέριες και μπαρ ενώ το τελευταίο μέτρο που εξετάζεται είναι η άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 12.30 τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 5 το πρωί. Πηγές του υπουργείου Υγείας ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να ρισκάρουμε ειδικά τώρα που έχουν αρχίσει να έρχονται οι πρώτοι τουρίστες, καθώς όπως έχουμε επισημάνει η μουσική στα καταστήματα εστίασης, λόγω της αναγκαστικής έντασης της φωνής των θαμώνων ευνοεί την υπερμετάδοση του κορονοϊού μέσω σταγονιδίων». Συνεπώς, το «πράσινο φως» για τη μουσική στην εστίαση θα δοθεί μόνο όταν το ποσοστό των εμβολιασμένων ανέβει σημαντικά και μειωθεί ο κίνδυνος διασποράς του φονικού ιού.