Η έξαρση της πανδημίας προβληματίζει τους ειδικούς και καθυστερεί την άρση του lockdown. O Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega για την εικόνα που υπάρχει σήμερα, κάνοντας λόγο για πίεση στο σύστημα υγείας, η οποία αυξάνεται.

«Μας έχει δυσκολέψει πολύ η προηγούμενη εβδομάδα λόγω του περιορισμένου αριθμού διαγνωστικών εξετάσεων. Αν δούμε όμως λίγο πιο προσεκτικά τα δεδομένα στην Αττική, η μικρή αύξηση εστιάζεται κυρίως στην περιοχή του Πειραιά και του δυτικού τομέα. Στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής φαίνεται να έχουμε σταθεροποίηση αν λάβουμε υπόψη μας τα δεδομένα όχι ακριβώς με διαφορά 7 ημερών αλλά λίγο πιο πίσω όπου έχουμε παρόμοιο αριθμό εξετάσεων.

Παρόλα αυτά βλέπουμε όλοι μας ότι η πίεση στο σύστημα υγείας αυξάνεται, είναι αναμενόμενο να έχουμε αύξηση σε ό,τι αφορά το ποσοστό κάλυψης των κλινών ΜΕΘ, τον ημερήσιο αριθμό νοσηλευομένων σε ΜΕΘ. Κάτι που σημαίνει ότι δεν έχουμε δει την κορύφωση, χρησιμοποιώντας αυτόν τον δείκτη. Θέλουμε όμως λίγες ημέρες ακόμα για να έχουμε μια πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει στην Αττική και αν έχουμε πλησιάσει στο να έχουμε κορύφωση σε ό,τι αφορά το τρίτο κύμα. Στην υπόλοιπη επικράτεια, είναι περιφερειακές ενότητες που παρουσιάζουν εξάρσεις», τόνισε.

Για τη Θεσσαλονίκη σημείωσε πως παρουσιάζει «μια ήπια, θα έλεγα μικρή αύξηση προς τη σταθεροποίηση. Η εικόνα δεν είναι ανησυχητική, είναι για μεγάλο διάστημα που εξελίσσεται με αυτόν τον τρόπο. Παρόλα αυτά έχει μπει στο κόκκινο εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα».

Σχετικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων, ο κ. Παρασκευής τόνισε ότι «με βάση τα τωρινά δεδομένα δεν θα μπορούσαμε να βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα γιατί δεν έχουμε ακόμα σαφή εικόνα αν έχουμε κορύφωση και αν έχει αρχίσει μείωση. Αν λοιπόν δεν δούμε και την κορύφωση στο σύστημα υγείας και δεν γνωρίζουμε πού βρισκόμαστε, δεν μπορούμε να μιλήσουμε με ασφάλεια».