Αρνητικά είναι τα πρώτα επικαιροποιημένα επιδημιολογικά στοιχεία που έρχονται από τους λοιμωξιολόγους για την Αττική, γεγονός που όπως όλα δείχνουν, θα οδηγήσει σε παράταση του lockdown τουλάχιστον μιας εβδομάδας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα σημερινά κρούσματα κορονοϊού θα προσεγγίζουν τα 1.500, ενώ μόνο στην Αττική καταγράφονται περί τις 700 νέες μολύνσεις.

Η δυσμενής αυτή εξέλιξη αναγκάζει την επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ανιχνεύοντας την πορεία της πανδημίας σε συνδυασμό με την αυξητική τάση των εισαγωγών στα δημόσια νοσοκομεία, να αποφύγει την εισήγηση για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, παρότι οι πολίτες έχουν κουραστεί και η οικονομία έχει πληγωθεί ανεπανόρθωτα, δεδομένου ότι  κάθε μήνας με lockdown κοστίζει περίπου 3 δισ. ευρώ στο δημόσιο Ταμείο.  

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, επιβεβαίωσε πως θα υπάρχει χρονικός περιορισμός για τις αγορές, ωστόσο σημείωσε πως ακόμη δεν έχει αποφασιστεί κάτι και εξετάζονται πολλές λύσεις.

Ο συγκεκριμένος 5ψήφιος αριθμός, πάντως, εάν εφαρμοστεί θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τις αγορές στα καταστήματα του λιανεμπορίου και όχι τα σούπερ μάρκετ, στα οποία οι καταναλωτές θα εξακολουθήσουν να πηγαίνουν στέλνοντας τον κωδικό 2 στο 13033.

Οι έξι γνωστοί κωδικοί για SMS που ισχύουν έως σήμερα θα παραμείνουν και δεν θα υπάρξει τροποποίηση σε αυτούς.

Διπλός σχεδιασμός για το lockdown

Πάντως, η τελική εισήγηση των λοιμωξιολόγων για το lockdown αναμένεται την Παρασκευή και μετά από πυρετώδεις συσκέψεις και ανάλυση των προβλεπτικών επιδημιολογικών μοντέλων. 

Το πρώτο σενάριο θέλει παράταση του lockdown για τουλάχιστον μια εβδομάδα, προκειμένου να αποσυμπιεστούν οι εισαγωγές στις εντατικές στην Αττική, ενώ το δεύτερο θέλει τους ειδικούς να εισηγούνται στην κυβέρνηση τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Στη αυτή την περίπτωση, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανοίξει το λιανεμπόριο από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου μόνο με click away, προκειμένου να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής για τον νέο κωδικό SMS για τις μετακινήσεις για ψώνια.