Η κακοκαιρία Μήδεια θα συνεχίσει να «σφυροκοπά» την Αττική, καθώς αναμένεται επιδείνωση του καιρού από τα μεσάνυχτα της Τρίτης με έντονες χιονοπτώσεις και πολύ κρύο στα ανατολικά και ηπειρωτικά του νομού, σύμφωνα με την πρόβλεψη του μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου.

Τις επόμενες ώρες θα σταματήσουν για λίγο οι χιονοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές της Αθήνας, με εξαίρεση τα βόρεια προάστια όπου θα συνεχίσει να χιονίζει, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρξουν εξασθενημένα φαινόμενα.

Από τις 10-11 το βράδυ, θα έχουμε πάλι νεφώσεις που ανατροφοδοτούνται με τεράστια ποσά υγρασίας από το Αιγαίο, προκαλώντας υποτροπή του καιρού στην Αττική από τα μεσάνυχτα με έντονες χιονοπτώσεις, εξηγεί ο κ. Καλλιάνος, προσθέτοντας ότι θα έχουμε εξάρσεις με χιονοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές της Αττικής τις επόμενες ώρες.

Οι χιονοπτώσεις από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί θα είναι πυκνές στα βόρεια και τα ανατολικά προάστια, ενώ πολύ νωρίς το πρωί της Τετάρτης, ίσως και πριν το ξημέρωμα, θα χιονίσει ακόμα και σε νότιες περιοχές όπως στη Γλυφάδα.

Στα βόρεια προάστια θα σταματήσει να χιονίζει από τα ξημερώματα της Τετάρτης και μέχρι τις 12 το μεσημέρι, με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν να καταγράφονται.

Στα δυτικά προάστια θα σημειώθούν κάποιες τοπικές χιονοπτώσεις τη νύχτα, ωστόσο θα είναι πιο εξασθενημένες, ενώ το πρωί της Τετάρτης μέχρι τις 12.00 θα υπάρχουν προβλήματα ολισθηρότητας σε Περιστέρι, Χαϊδάρι, Ελευσίνα, Αιγάλεω, Φυλή.

Στο υπόλοιπο Λεκανοπέδιο τα έντονα αυτά φαινόμενα θα τελειώσουν στις 9 με 10 το πρωί της Τετάρτης.

Όπως τόνισε ο μετεωρολόγος, το πρωί της Τετάρτης θα είναι δύσκολα τα πράγματα για όσους θέλουν να πάνε στις δουλειές τους, ενώ πολλή δύσκολη θα είναι η μετακίνηση το βράδυ της Τετάρτης καθώς θα υπάρχουν προβλήματα ολισθηρότητας στις περισσότερες περιοχές του νομού Αττικής.

Ο ίδιος τόνισε πως η κακοκαιρία Μήδεια ήταν ο μεγαλύτερος χιονιάς των τελευταίων 35 χρόνων, δίνοντας χιονοπτώσεις στο κέντρο της Αθήνας στα 15 εκατοστά.

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται τις επόμενες ώρες στην Εύβοια, ενώ αναμένεται να χιονίσει στις Κυκλάδες, ακόμα και στα πεδινά, και στην Κρήτη από τα 200 μέτρα και πάνω.

Κλειστή η Εθνική Αθηνών – Λαμίας έως τις 07:00 το πρωί της Τετάρτης

Κλειστή μέχρι το πρωί της Τετάρτης στις 7 θα παραμείνει η Εθνική Αθηνών – Λαμίας, λόγω της συνεχιζόμενης έντασης του καιρικού φαινομένου της χιονόπτωσης.

Όπως ανακοίνωσε η Τροχαία Αττικής, η κυκλοφορία των οχημάτων στο τμήμα της Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας από Γέφυρα Καλυφτάκη έως τα όρια με το Νομό Βοιωτίας θα επιτραπεί από ώρα 07.00΄της 17/02/2021.

Ποιοι δρόμοι στην Αττική είναι κλειστοί λόγω χιονόπτωσης

Oι δρόμοι στην Αττική που είναι κλειστοί λόγω χιονόπτωσης, είναι οι εξής:

  • Επί της Λεωφόρου Πάρνηθος, από το ύψος της ταβέρνας δεξιώσεων «Ermitaz Hall», ρεύμα κυκλοφορίας προς «REGENCY CAZINO MONT PARNES».
  • Επί της Λ. Φυλής, στο ύψος του καταστήματος το «Χρυσό Βαρέλι», ρεύμα κυκλοφορίας προς Δερβενοχώρια.
  • Επί της Λ. Διονύσου από το ύψος του Γηπέδου Διονύσου έως το ύψος του Πάρκου Ανατολής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Περιφ. Οδός Πεντέλης – Ν. Μάκρης από το «Νοσοκομείο 414» έως «θέση Άγιος Πέτρος».
  • Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών από τον Κόμβο Μάνδρας προς Βίλια.
  • Οδός Αναστάσεως, από το Νεκροταφείο προς Υμηττό, Παπάγου.
  • Λ. Αλίμου-Κατεχάκη προς Καλοπούλα, από ύψος Προφυλακίου Καισαριανής (από σταθμό της Τάξης).
  • Επ. Ο. Καπανδριτίου από Καπανδρίτι προς Βαρνάβα.
  • Οδός Ιπποκράτους από ύψος Επ. Ο. Αφιδνών (Πλατεία Αφιδνών), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ιπποκράτειο Πολιτεία.
  • Οδός Αγίου Μερκουρίου από ύψος ταβέρνας «Λεωνίδας», στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ιπποκράτειο Πολιτεία, Αχαρνές.
  • Επί της Λ. Εθνικής Αντιστάσεως από το ύψος του γηπέδου Εθνικού Αστέρα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην περιοχή της Καισαριανής.

Ποιες περιοχές δεν έχουν ρεύμα

Προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης παραμένουν στα βόρεια προάστεια της Αττικής (Δροσιά, Εκάλη, Αγ. Στέφανο, Άνοιξη, Παπάγου και τμήματα στην Κηφισιά και τη Νέα Ερυθραία), με τη ΔΕΔΔΗΕ να επιστρατεύει ενισχύσεις από άλλες περιφέρειες.

Συγκεκριμένα, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι 400 τεχνικοί της Αττικής ενισχύονται με επιπλέον 60 άτομα από τις υπόλοιπες περιφέρειες.

Οι δυνάμεις του ΔΕΔΔΗΕ, των δήμων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και του Στρατού, προσπαθούν αυτή την ώρα να ολοκληρώσουν τη διάνοιξη κεντρικών και παράπλευρων/βοηθητικών οδών, καθώς και να ολοκληρώσουν απαραίτητα κλαδέματα δέντρων, προκειμένου τα συνεργεία του να προσεγγίσουν τα σημεία του δικτύου και να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Από το πρωί της Δευτέρας 15 Φεβρουαρίου και έως τώρα, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ στην Αττική προέβησαν στην κοπή και κλάδεμα περισσότερων από 700 δένδρων που είχαν πέσει στο δίκτυο κυρίως στα βόρεια προάστια της Αττικής, προκαλώντας ζημιές σε τουλάχιστον 85 γραμμές Μέσης Τάσης (ΜΤ).

Συνολικά έχουν γίνει εκατοντάδες χειρισμοί στο δίκτυο Μέσης Τάσης και έχουν επαναφερθεί περί τις 35 γραμμές ΜΤ.

Νωρίτερα χωρίς ρεύμα είχαν μείνει οι περιοχές: Άγιος Στέφανος, Κρυονέρι, Νέα Ερυθραία, Μεταμόρφωση, Νέο Ηράκλειο, Νέα Ιωνία, Φιλαδέλφεια, Εκάλη, Μαρούσι, Άνοιξη, Διόνυσος, Δροσιά, Καπανδρίτι, Μενίδι, Πάρνηθα, Αυλώνας, Μαλακάσα, Κάλαμος, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Ροδόπολη, Σταμάτα, Βασιλικά Σαλαμίνας και Σκαραμαγκάς.

Βοήθεια από τον στρατό στην αντιμετώπιση προβλημάτων από τις διακοπές ρεύματος

Tην ενεργοποίηση του στρατού αποφάσισε η Πολιτική Προστασία προκειμένου να συνδράμει στη λύση σοβαρών προβλημάτων που έχουν προκληθεί κυρίως στην Αττική από τη σφοδρή χιονόπτωση, αλλά και σε διάφορες περιοχές της χώρας με τις διακοπές ηλεκτροδότησης.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, παρουσία του αναπλ. υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα και τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΓΕΕΘΑ, του ΔΕΔΔΗΕ, της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας αλλά και του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη για να συντονιστεί το έργο αποκατάστασης των προβλημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε η συνδρομή του στρατού για να ανοίξει δρόμους, να κόψει δένδρα και να αποκαταστήσει βλάβες του οδικού δικτύου με τα βαριά μηχανήματα που διαθέτει, προκειμένου να μπορούν να φτάσουν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία όπου έχουν προκληθεί οι βλάβες και να τις αποκαταστήσουν.