Η διακόσμηση του σπιτιού μας με αφίσες είναι μία πολύ καλή επιλογή που μπορεί να ανανεώσει εύκολα και χωρίς πολλά έξοδα τον χώρο. Για να τον αναδείξουμε όμως ακόμα παραπάνω, μπορούμε να συνδυάσουμε τις αφίσες μας με τις κατάλληλες κορνίζες.

Συμβουλές για να βρείτε την ιδανική κορνίζα

Η επιλογή της σωστής κορνίζας είναι δύσκολη υπόθεση. Υπάρχουν εκατοντάδες επιλογές σε στιλ, υλικά και χρώματα. Αν δεν έχουμε μία ξεκάθαρη άποψη γι’ αυτά, πολύ πιθανό να επιλέξουμε μία κορνίζα που δεν θα ταιριάζει με το αποτέλεσμα που έχουμε στο μυαλό σας.

Για να σας γλιτώσουμε από το περιττό κόπο να διαβάζετε πολλά και διαφορετικά άρθρα σχετικά με τη διακόσμηση, συγκεντρώσαμε σ’ ένα κείμενο, όλα όσα χρειάζονται για να βρούμε την κατάλληλη κορνίζα

Πάμε να ανακαλύψουμε μαζί, βήμα – βήμα το ιδανικό πλαίσιο για την αφίσα μας!

Βρίσκουμε τον τέλειο χώρο

Το πρώτο που πρέπει να αποφασίσουμε είναι τον χώρο που θα τοποθετήσουμε την αφίσα μας. Για να ανακαλύψουμε το κατάλληλο σημείο, ξεκινάμε κάνοντας μία γενική εποπτεία του χώρου.

Κοιτάζουμε προσεκτικά όλο το σπίτι. Σίγουρα θα υπάρχει ένα μέρος που μας φαίνεται άδειο. Αυτό δε σημαίνει ότι θα αποφασίσουμε μόνο βάση αυτού. Ας σκεφτούμε και το πόσο καθόμαστε σε κάθε χώρο. Τι νόημα έχει να διακοσμήσουμε ένα δωμάτιο που δεν το απολαμβάνουμε;

Επίσης,ας μη σκεφτόμαστε στερεοτυπικά. Η άποψη που έλεγε ότι οι κορνίζες είναι μόνο για να κρεμιούνται στους τοίχους είναι ξεπερασμένη. Μπορούμε κάλλιστα να ταιριάξουμε την κορνίζα μας σε κάποιο ράφι ή να την ακουμπήσουμε στο πάτωμα. Η τέχνη θέλει φαντασία, το ίδιο και η διακόσμηση!

Επιλέγουμε την αφίσα (αν δεν την έχουμε ήδη!)

Όσοι από εσάς έχουν ήδη στα χέρια τους την αφίσα και το μόνο που θέλουν είναι να βρουν τη κατάλληλη κορνίζα, μπορούν να παραλείψουν αυτό το βήμα. Αν όμως δεν έχετε επιλέξει ακόμη αφίσα, αυτό το στάδιο είναι σημαντικό!

Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος αφίσα. Η αφίσα που ταυτιζόμαστε και βρίσκουμε στοιχεία του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς μας, είναι η ιδανική αφίσα!

Εφόσον έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε αφίσα, μπορούμε να κάνουμε την επιλογή μας και με βάση τον χώρο τον οποίο αποφασίσαμε παραπάνω.

Π.χ. αν η αφίσα μας θα μπει στο υπνοδωμάτιο, τότε θέματα που αφορούν τη «Φύση και Τοπία» είναι ιδανικά, γιατί προσφέρουν την ηρεμία που χρειαζόμαστε μετά από μία κουραστική ημέρα. Αν πάλι θέλουμε να τοποθετήσουμε μία αφίσα στο χώρο εργασίας μας, τότε μπορούμε να προτιμήσουμε abstractή γεωμετρικά μοτίβα, για να φέρουν έμπνευση και όρεξη για δημιουργία.

Διαλέγουμε το χρώμα της κορνίζας

Το χρώμα της κορνίζας μπορεί να αναδείξει ή να «χαντακώσει» μία αφίσα.

Εδώ υπάρχουν κάποιοι κανόνες που είναι απλοί στην εφαρμογή τους. Αν η αφίσα που έχουμε επιλέξει είναι μία σύγχρονη κινηματογραφική, με έντονα χρώματα, τότε το καλύτερο θα ήταν να αγοράσουμε μία απλή μαύρη κορνίζα. Μπορεί να ακούγεται συντηρητική επιλογή, όμως η πραγματικότητα είναι πως οτιδήποτε πολύχρωμο και έντονο στη κορνίζα, θα δημιουργούσε πολύ «θόρυβο» και πιθανότατα θα κάλυπτε το θέμα της ήδη έντονης αφίσας.

Ο εγκέφαλό μας έχει αποδείξει ότι παρατηρεί τα χρώματα της αφίσας που είναι ίδια με το πλαίσιο. Αν επομένως θέλουμε ο θεατής να παρατηρεί ένα συγκεκριμένο σημείο της αφίσας που είναι π.χ. σε μπλε απόχρωση, τότε ίσως θα ήταν ωραία ιδέα να διαλέξουμε μία μπλε κορνίζα.

4) Αποφασίζουμε το υλικό της κορνίζας

Η απόφαση που θα πάρουμε και εδώ εξαρτάται από το θέμα μας. Αν η αφίσα αποτυπώνει ένα σύγχρονο ή αφηρημένο έργο τέχνης, τότε θέλουμε αντίστοιχα και ένα μοντέρνο υλικό, όπως το αλουμίνιο ή το πλαστικό.

Αντίθετα, σε περίπτωση που έχουμε ένα αστικό τοπίο ή κάποιο έργο γνωστού ζωγράφου, τότε η επιλογή του παραδοσιακού ξύλινου πλαισίου εναρμονίζεται τέλεια με το ύφος.

Ακολουθώντας όλες τις παραπάνω συμβουλές, θα βρείτε τη κορνίζα των ονείρων σας και θα διακοσμήσετε με το καλύτερο τρόπο το χώρο σας!