Με το φάσμα της καταγραφής τεράστιων ζημιών, που κινητοποιεί τις τράπεζες για τη διασφάλιση των δανείων τους και συγχρόνως τις καθιστά ιδιαιτέρως φειδωλές στην περαιτέρω χρηματοδότηση του τομέα, έρχονται αντιμέτωπα πολλά από τα περίπου 80 εκκοκκιστήρια βάμβακος ανά την χώρα, εξαιτίας της ξέφρενης ανοδικής πορείας των τιμών του εκκοκκισμένου βάμβακος στη διεθνή αγορά.

Παρ’ όλο που η άνοδος των τιμών ως τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου προϊδέαζε την εξασφάλιση ικανοποιητικής κερδοφορίας τόσο για τους καλλιεργητές όσο και για τους βιομηχάνους εκκοκκιστές, η απροσδόκητη εκτίναξη των τιμών που ακολούθησε, σε συνδυασμό με τις καταστροφές που προξένησαν στο προϊόν στους ελληνικούς κάμπους φυτική ασθένεια και οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις, έφεραν σε αδιέξοδο πολλές από τις μονάδες του κλάδου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε εκείνες τις επιχειρήσεις, ιδιωτικές αλλά και συνεταιριστικές, οι οποίες είχαν υπογράψει συμβόλαια με διεθνείς οίκους για τη διάθεση μεγάλων ποσοτήτων σε τιμές που είναι πλέον πολύ χαμηλότερες από τις τρέχουσες και μετά βίας ανταποκρίνονται στις τιμές που οφείλουν να καταβάλλουν στους καλλιεργητές, ενώ είναι πολύ αμφίβολο αν θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες ποσότητες και ποιότητες της πρώτης ύλης για εκκόκκιση.

Εφέτος οι προπωλήσεις έφθασαν να ξεπερνούν κατά μέσον όρο το 30% του συνολικού όγκου, γεγονός που προεξοφλεί δραματικές συνέπειες, καθώς πολλές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να καταγράψουν πάρα πολύ μεγάλες ζημιές, ανεκτές φυσικά μόνο από όσες εταιρείες διαθέτουν υψηλά ίδια κεφάλαια ή επαρκή πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.

Ήδη αρκετές επιχειρήσεις, ιδιαιτέρως της Θεσσαλίας, αντιμετωπίζουν «απειλές» των αντισυμβαλλόμενων διεθνών οίκων και ενώσεων εμπορίας βάμβακος ότι θα στραφούν δικαστικά εναντίον τους σε περίπτωση που δεν υλοποιήσουν κανονικά τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει.

Το εντονότερο πρόβλημα, μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι έχουν συνεταιριστικές Ενώσεις, μία εκ των οποίων, στη Θεσσαλία, φέρεται να δήλωσε ότι θα παραβεί σχετικά συμβόλαια, διακινδυνεύοντας να υποστεί βαρύτατες συνέπειες.

Άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις φέρονται να «εκλιπαρούν» διεθνείς οίκους να ανακαλέσουν τα σχετικά συμβόλαια, δηλώνοντας σε μερικές περιπτώσεις αδυναμία να ανταποκριθούν σ’ αυτά λόγω ανωτέρας βίας.

Επικαλούνται μάλιστα, για να ενισχύσουν την άποψή τους, το γεγονός ότι στην αγορά δεν είναι ακόμη διαθέσιμες οι αναγκαίες ποσότητες και ποιότητες σύσπορου βάμβακος, από την πλευρά των καλλιεργητών, λόγω της φυσικής καταστροφής σημαντικού μέρους της προσδοκώμενης παραγωγής στους αγρούς.