Ανησυχητική φαίνεται ότι είναι η κατάσταση στη Θάσο, διότι δεν υπάρχει αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, την ίδια ώρα που η επιδημιολογική εικόνα των περισσότερων περιοχών είναι ενθαρρυντική, πλην της Ροδόπης, της Δυτικής Αττικής και της Σητείας.

Μπορεί στη Θάσο να καταγράφονται καθημερινά τρία και τέσσερα κρούσματα, ωστόσο το γεγονός ότι δεν υπάρχει αποκλιμάκωση στην περιοχή, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ξαφνική έκρηξη των κρουσμάτων, όπως ακριβώς συνέβη στη Σητεία, η οποία από Covid free περιοχή κατέληξε στο κόκκινο, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης στο GRTimes.gr.

«Όταν βλέπουμε τρία και τέσσερα κρούσματα σταθερά σε μία περιοχή, αυτό σημαίνει ότι τα κρούσματα είναι 20. Φαινομενικά ο αριθμός δεν είναι μεγάλος, ωστόσο μιλάμε για μία μικρή και αποκλεισμένη περιοχή. Σε σχέση με τον πληθυσμό της Θάσου, ο αριθμός είναι σημαντικός. Την ίδια ώρα που στις υπόλοιπες περιοχές της επικράτειας με εξαίρεση τρεις που είναι στο κόκκινο, υπάρχει αποκλιμάκωση, στη Θάσο αυτά τα τρία και τέσσερα κρούσματα δεν πέφτουν», τονίζει ο καθηγητής.

Kαλύτερα το προλαμβάνειν παρά του θεραπεύειν» είπε για την ανάγκη να γίουν μαζικά τεστ στο νησί. Διαφωνεί κάθετα με τη λογική του «κλείνω την περιοχή αφού υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων», ενώ υποστηρίζει ότι οι αρμόδιοι πρέπει να δρουν γρήγορα και στοχευμένα με το πρώτο καμπανάκι.

«Τα πράγματα είναι απλά. Αφού παρατηρούμε κάτι ανησυχητικό δρούμε τώρα που είναι νωρίς. Ας στείλουμε ένα κλιμάκιο να κάνει μία μεγάλη δειγματοληψία στη Θάσο. Προληπτικά, για να προλάβουμε. Υπάρχουν περιοχές, όπως η Σητεία, που υπήρχε μία μικρή τάση διάρκειας δύο και τριών ημερών και μετά έσκασε!», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης, ο οποίος εξηγεί ότι αν ανιχνευθούν από τους μεγάλους ελέγχους θετικά κρούσματα, προλαβαίνουν να τεθούν σε καραντίνα, σταματώντας την αλυσίδα διασποράς.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.