Κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, η οποία είχε διακοπεί νωρίτερα λόγω της συγκέντρωσης έξω από το Εφετείο Αθηνών, στα πλαίσια της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Υπενθυμίζεται ότι, πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στο σημείο, τηρώντας το ραντεβού στις 09:30, με συνδικάτα και ομοσπονδίες να ζητούν «να επιβληθούν οι ανώτερες ποινές στους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής».

Στο άκουσμα της είδησης ότι το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους επτά καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, το συγκεντρωμένο πλήθος μπροστά στο Εφετείο ξέσπασε σε χειροκροτήματα, φωνάζοντας «ο λαός απαιτεί οι φασίστες φυλακή».

Όπως έγινε γνωστό, κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνωρίστηκε στη διευθυντική ομάδα της Χρυσής Αυγής και συγκεκριμένα στους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Χρήστο Παπά, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Για την ηγετική ομάδα που κρίθηκε ένοχη για εγκληματική οργάνωση προβλέπεται κάθειρξη από 5 έως 15 έτη, ενώ για τα μέλη από 5 έως 10 .

Στην περίπτωση που στους κατηγορούμενους αναγνωριστούν ελαφρυντικά οι ποινές μειώνονται για τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης στα 1 έως 5 χρόνια.

Ο Γιώργος Ρουπακιάς ο οποίος κρίθηκε ένοχος για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα είναι αντιμέτωπος με ισόβια κάθειρξη.

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι στην δολοφονία Φύσσα αλλά και εκείνοι που καταδικάστηκαν για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων είναι αντιμέτωποι με ποινές που φθάνουν, χωρίς ελαφρυντικό, τα 10 έτη.

Η απόφαση των δικαστών για τα ελαφρυντικά, η οποία λαμβάνει υπόψη την επικινδυνότητα των καταδικασθέντων αλλά και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της δράσης τους, δεν καθορίζει μόνο το ύψος των ποινών, αλλά εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει ένα πρώτο στίγμα για τον τρόπο με τον οποίο ενδεχομένως αντιμετωπιστούν τα αιτήματα τους για αναστολή ή ανασταλτική δύναμη στην έφεση.

Η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί με την αγόρευση της Εισαγγελέας επί των ποινών και αμέσως μετά ακολουθούν οι αγορεύσεις της υπεράσπισης.

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο έχει κρίνει ενόχους 57 κατηγορούμενους, με επτά να έχουν κηρυχθεί ένοχοι για πλημμελήματα.

Από τους υπόλοιπους 50, επτά πρώην βουλευτές, κρίθηκαν ως ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής και οι υπόλοιποι 43 μέλη της. Στους 43 καταδικασθέντες για ένταξη περιλαμβάνονται και οι καταδικασθέντες για τα κακουργήματα που αφορούν την δολοφονία Φύσσα και την επίθεση κατά των Αιγυπτίων αλιεργατών, αλλά και ένας από την ομάδα που είχε επιτεθεί σε στελέχη του ΠΑΜΕ, υπόθεση που μετατράπηκε σε πλημμέλημα.