Η πιο δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση σε ότι αφορά την άρση των περιοριστικών μέτρων είναι δίχως την παραμικρή αμφιβολία τα σχολεία. Καθόλου τυχαίο δεν είναι, άλλωστε, πως το τι θα γίνει με τα σχολεία είναι το μόνο που δεν ξεκαθάρισε στη χθεσινή ενημέρωση για το «σχέδιο Γέφυρα.

Αυτό αναμένεται να γίνει σήμερα, όπου και θα δοθεί κοινή συνέντευξη τύπου της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ήδη υπάρχει ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα το οποίο παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του μηνύματός του προς τον ελληνικό λαό.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου θα αρχίσουν ξανά στις 11 Μαΐου. Μια εβδομάδα μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου αλλά και το Γυμνάσιο.

Τα σχολεία ωστόσο, θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες που θα περιορίσουν -όσο αυτό είναι εφικτό- τον συγχρωτισμό, σημείωσε στο διάγγελμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη.

Δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν για την ώρα κλειστά. «Ενδέχεται, επαναλαμβάνω ενδέχεται, να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και μόνο αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Κλειστοί σε αυτή τη φάση θα παραμείνουν και οι παιδικοί σταθμοί, που ούτως ή άλλως διοικητικά ανήκουν στο υπουργείο Εσωτερικών και οι περισσότεροι λειτουργούν μέσω των Δήμων. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως όπως ανακοίνωσε τόσο ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης όσο και οι αρμόδιοι υφυπουργοί που παρουσίασαν το «σχέδιο Γέφυρα» όλα αυτά βρίσκονται υπό την αίρεση πως τα επιδημιολογικά στοιχεία θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα. Οποιαδήποτε αύξηση θα σημαίνει αυτόματα και πισωγύρισμα στα περιοριστικά μέτρα.