Μετά το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολίτες για την υφιστάμενη κατάσταση όσον αφορά τον νέο κορονοϊό αλλά και την παρουσίαση του οδικού χάρτη για το πώς θα επανέλθουμε σε μια κανονικότητα «υγειονομική», ακολούθησε η αναλυτική παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδίου για την σταδιακή έξοδο από την καραντίνα.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού Έργου ‘Ακης Σκέρτσος ξεκίνησε την ομιλία του ευχαριστώντας για το υψηλό αίσθημα προσωπικής και ατομικής ευθύνης, μίλησε για κατάκτηση και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων από τον κορονοϊό.

Τόνισε ότι «το σχέδιο εξόδου, το έχουμε ονομάσει γέφυρα ασφάλειας και είναι ένα σχέδιο μετάβασης από το «μένουμε σπίτι στο μένουμε ασφαλείς σε μία νέα καθημερινότητα υψηλού ρίσκου που επιβάλλει νέους κανόνες συμβίωσης, εργασίας και κυκλοφορίας» και το οποίο όπως είπε «όλοι θα θέλαμε να κρατήσει πολύ λίγο», αν και η πραγματικότητα είναι ότι «σε αυτή τη φάση δεν γνωρίζουμε ακόμη τη διάρκειά του».

Επεσήμανε ότι το σχέδιο υπακούει στις βασικές αρχές σχεδίων που ακολουθούνται και σε άλλες χώρες αλλά υιοθετεί και εθνικές λύσεις, επισημαίνοντας ότι κάθε χώρα προσαρμόζει το σχέδιο εξόδου στις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτή, στους διαθέσιμους πόρους της, στην κουλτούρα της.

Προσδιόρισε το επόμενο δίμηνο ως εκείνο της συντονισμένης επιστροφής σε μια νέα καθημερινότητα με συνεχή επαγρύπνηση, προσωπική και συλλογική με στόχο τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής ζωής. Αυτό το δίμηνο θα είναι γεμάτο αιρεσιμότητες.

Τόνισε ότι είναι κατανοητός ο φόβος αλλά συμβούλευσε όσους φοβούνται και διστάζουν να περάσουν στην επόμενη φάση, «να εμπιστευθούν την Πολιτεία και να κατανοήσουν ότι το παρατεταμένο lockdown δημιουργεί νέα αδιέξοδα, κοινωνικά, οικονομικά και ψυχολογικά». Συμβούλευσε όμως να το ξανασκεφτούν και εκείνους που μπορεί να δείχνουν ανεύθυνη συμπεριφορά.

Υπογράμμισε επίσης ότι η απάντηση στο ερώτημα «γιατί τώρα» είναι ότι τώρα βρισκόμαστε σε καλύτερο σημείο απ’ ό,τι τον Φεβρουάριο.

Οι 3 άξονες εξόδου από την κρίση

  • Σταδιακή αύξηση των βαθμών ελευθερίας πάντα υπό το πρίσμα της αιρεσιμότητας
  • Δίνεται προτεραιότητα στην απελευθέρωση δραστηριοτήτων που έχουν χαμηλό ή μέσο δείκτη επικινδυνότητας εφόσον τηρούνται τα αναγκαία μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης αλλά και την πάροδο ικανού χρόνο για την εκτίμηση της κατάστασης
  • Το σχέδιο στηρίζεται στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης και παρέμβασης, ενός Παρατηρητηρίου για την καταπολέμηση της πανδημίας και την καταγραφή των κρουσμάτων, που θα μετράει το βαθμό επικινδυνότητας και θα προχωράει στην ταχεία λήψη μέτρων αναλόγως του επιπέδου του κινδύνου.

4,11 και 18 Μαΐου οι κρίσιμες ημερομηνίες για την σταδιακή άρση των μέτρων.

Νέοι κανόνες

Η επιστροφή στην παλιά μας ζωή ενδεχομένως να αργήσει πολύ να επιστρέψει. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Άκη Σκέρτσου όλοι μας θα πρέπει να ακολουθούμε νέους κανόνες

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ΜΜΜ, ταξί, νοσοκομεία, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής
  • Ισχυρή σύσταση για χρήση αυτοκινήτου – Κατάργηση δακτυλίου
  • Διαφοροποίηση στην ώρα προσέλευσης των εργαζομένων
  • Ισχυρή σύσταση για τηλε-εργασία
  • Διατήρηση της διευκόλυνσης των γονιών με μικρά παιδιά μέσω των αδειών ειδικού σκοπού
  • Ισχυρή σύσταση στην τρίτη ηλικία να προσέχουν και να μείνουν σπίτι για το ερχόμενο διάστημα

Αναλυτικά το σχέδιο και τους πίνακες μπορείτε να δείτε εδώ.

Ενίσχυση δημόσιας Υγείας-Μηχανισμός παρέμβασης

Ο αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου υφυπουργός, ανέφερε ότι βασική στόχευση της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω ενίσχυση της δημόσιας Υγείας, η συνεχής προστασία του νοσηλευτικού προσωπικού, η αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού, η αύξηση της επιδημιολογικής επιτήρησης, της επάρκειας τεστ και ενδυνάμωσης των δυνατοτήτων ιχνηλάτησης επαφών σε όλη την επικράτεια. Επίσης σχεδιάζεται η περαιτέρω αύξηση των διαθέσιμων ΜΕΘ για να φτάσει η Ελλάδα το Φθινόπωρο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 1.250 ΜΕΘ.

Θα δημιουργηθεί μηχανισμός παρακολούθησης των μέτρων και παρέμβασης που θα μπορεί να προβεί σε ταχεία λήψη αποφάσεων για νέα μέτρα ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου.

Το Σχέδιο περιλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη εφαρμογών τεχνολογίας για την ενημέρωση και εξυπηρέτηση των πολιτών καθώς και την ενίσχυση του συντονισμού των φορέων υγείας, με την ταυτόχρονη διασφάλιση της ασφάλειας προσωπικών δεδομένων. Ο κ.Σκέρτσος έκανε λόγο για νέους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης για υποχρεωτική χρήση μασκών και για απόσταση 1,5-2 μέτρων σε δημόσιους χώρους, μέσα μαζικής μεταφοράς, χώρους εργασίας ή καταστήματα, και είπε ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες οδηγίες για κάθε εργασιακό χώρο.

Το χρονοδιάγραμμα

Από τις 4 Μαΐου θα υπάρξει απελευθέρωση των μετακινήσεων εντός νομού (απαγορεύονται με συγκεκριμένες εξαιρέσεις οι μετακινήσεις σε νησιά εντός της ίδιας περιφερειακής ενότητας). Το μέτρο θα αξιολογείται καθημερινά με στόχο την ολική απελευθέρωση. Θα επιτρέπονται οι δημόσιες συναθροίσεις έως 10 άτομα, η ατομική άθληση και η ατομική θρησκευτική λατρεία σε εκκλησίες και άλλους ιερούς χώρους. Επίσης θα ξεκινήσει το λιανικό εμπόριο (βιβλιοπωλεία, οπτικά, αθλητικός εξοπλισμός) τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια κουρεία κ.α.). Από τις 11 Μαΐου θα ανοίξουν τα σχολεία για την Γ Λυκείου, ενώ όπου υπάρχει δυνατότητα θα γίνεται τηλεκπαίδευση, όλα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου εκτός των εμπορικών κέντρων, οι υπηρεσίες όπως σχολές οδηγών, και οι χώροι θρησκευτικής λατρείας με συγκεκριμένους κανόνες.

Τέλος από τις 18 Μαΐου θα ανοίξουν τα σχολεία για την Α και Β Λυκείου και τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου, καθώς και τα φροντιστήρια, είναι πιθανή η ολική απελευθέρωση στις μετακινήσεις με βάση πάντα την πορεία της επιδημίας, καθώς και οι αρχαιολογικοί χώροι , ζωολογικά πάρκα και βοτανικοί κήποι.

Σταδιακή επαναφορά οικονομικής δραστηριότητας

Ο κ.Σκέρτσος είπε αναφερόμενος στην οικονομική δραστηριότητα από τις 4 Μαΐου και μετά, ότι όπου είναι δυνατόν θα γίνεται εφαρμογή της τηλεργασίας ώστε να μειώνεται σημαντικά ο συνωστισμός στο χώρο εργασίας και να μην γίνονται άσκοπες μετακινήσεις. Θα γίνουν διαφοροποιήσεις ωραρίων, ενώ συνέστησε την χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για τις ώρες αιχμής, μόνο από εργαζόμενους. Επίσης ανέφερε ότι η επαναλειτουργία των καταστημάτων και των λοιπών δραστηριοτήτων θα γίνει με συγκεκριμένους κανόνες και αυστηρή επιτήρηση.

Σε ότι αφορά το Δημόσιο Τομέα ο κ.Σκέρτσος ανέφερε ότι η τηλεργασία θα συνεχίζει να εφαρμόζεται όπου κρίνεται απαραίτητο, θα αλλάξει το ωράριο προσέλευσης με κατανομή σε ζώνες (7, 8 και 9 το πρωί οι ώρες προσέλευσης των υπαλλήλων) ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, και θα αυξηθούν οι υπηρεσίες προς τους πολίτες που μπορούν να γίνουν μέσω διαδικτύου. Αναφορικά με τα σχολεία είπε ότι θα ανοίξουν μεν, αλλά θα τεθούν συγκεκριμένοι κανόνες ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών, ενώ όπου κρίνεται αναγκαίο για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, θα υπάρχει τηλε-εκπαίδευση.

Το εν λόγω σχέδιο της άρσης των μέτρων παρουσιάσαν:

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού Έργου ‘Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για Θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών Θοδωρής Λιβάνιος και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για Θέματα Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης.