Ο Έλληνας δότης που χάρισε ζωή σε παιδάκι από την Τουρκία συγκινεί: Κανένας κορονοϊός δεν θα έμπαινε εμπόδιο

«Όταν έμαθα την ηλικία του, σκέφτηκα αμέσως τον γιο μου»


ΕΛΛΑΔΑ
21:58
08/04/2020
Ο Έλληνας δότης που χάρισε ζωή σε παιδάκι από την Τουρκία συγκινεί: Κανένας κορονοϊός δεν θα έμπαινε εμπόδιο
11
loading

Ο Έλληνας δότης μυελού των οστών, ο οποίος χάρισε ζωή σε ένα παιδάκι από την Τουρκία, συγκίνησε λέγοντας πως ο κορονοϊός δεν θα μπορούσε να μπει εμπόδιο στην προσφορά του.

Ο Ανδρέας από την Κρήτη άκουσε πριν λίγες μέρες με μεγάλη συγκίνηση τον Σωτήρη Τσιόδρα από την τηλεόραση να αναφέρει το όνομά του.

«Ήταν ξαφνικό, δεν το γνώριζα, με άγγιξε πολύ, ήταν πολύ συγκινητικό. Και ειδικά όταν άκουσα ότι έγινε αναφορά στο μικρό παιδί από την Τουρκία, η συγκίνησή μου ήταν διπλή».

Ο Ανδρέας έχει προγραμματιστεί να δώσει μυελό των οστών μέσω του περιφερικού αίματος στις 22 Απριλίου σε μεγάλο νοσοκομείο της Κρήτης εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο 40χρονος, εγεγγραμμένος στη λίστα εθελοντών δοτών μυελού των οστών του «Οράματος Ελπίδα» εδώ και 5 χρόνια, είπε ότι μόλις τον περασμένο Οκτώβριο το «Όραμα Ελπίδας» τον ενημέρωσε ότι είναι συμβατός δότης μυελού των οστών.

«Δεν υπήρξε δεύτερη σκέψη, δεν ρώτησα ούτε καν για ποιον πρόκειται στην αρχή. Αισθάνομαι πολύ τυχερός που μου δίνεται η ευκαιρία να προσφέρω με αυτό τον τρόπο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, όπως λέει, έγιναν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και ενημερώθηκε ότι βρέθηκε ο συμβατός λήπτης. «Πρόσφατα έμαθα κι εγώ ότι το παιδάκι αυτό είναι από την Τουρκία. Και ιδίως όταν έμαθα την ηλικία του, ότι είναι τρισήμισι ετών, πήγε το μυαλό μου στον μικρό μου γιο που είναι 3 ετών, οπότε καταλαβαίνετε αυτό άγγιξε μια ευαίσθητη χορδή. Μπροστά στο να χαρίσεις ζωή ειδικά σε ένα μικρό παιδί, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο και κανένας κορονοϊός».

«Ο κορονοϊός κάνει τη δουλειά του κι εμείς τη δική μας. Η ζωή συνεχίζεται και όσο μπορούμε εμείς να βάλουμε αυτό το μικρό λιθαράκι για να νικήσει η ζωή, είναι σημαντικό. Η προσωπική χαρά είναι τεράστια για αυτόν που το κάνει. Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα που θα πρέπει να λύνουμε.

Ο κορονοϊός είναι κάτι που θα μάθουμε να ζούμε με αυτό και θα περάσει κάποια στιγμή» αναφέρει και καταλήγει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «Εμένα οι πρόγονοί μου ήταν από τη Σμύρνη και την Μάκρη, είναι Μικρασιάτες, για αυτό συγκινήθηκα περισσότερο που το παιδί αυτό είναι από την Τουρκία».

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Η ελπίδα ζωντανή στο πιο βαθύ σκοτάδι

Η πρόεδρος του συλλόγου «Φίλων παιδιών με καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ» Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη χαιρετίζει τη δύναμη και την αποφασιστικότητα των δοτών της τράπεζας μυελού των οστών «Όραμα Ελπίδας» τονίζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η ελπίδα παραμένει ζωντανή ακόμα και μέσα στο πιο βαθύ σκοτάδι. Αυτό αποδεικνύουν οι εθελοντές δότες μυελού των οστών που βρέθηκαν συμβατοί και μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες, χωρίς δισταγμό, έγιναν οι ίδιοι η ελπίδα για έναν συνάνθρωπό μας.

Τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για την προσφορά και την αυτοθυσία τους αλλά πέρα και πάνω από όλα τους ευχαριστώ για το σπουδαίο μήνυμα ανθρωπιάς, προσφοράς και αλληλεγγύης που στέλνουν την ώρα που η κοινωνία μας το έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω θερμά την Πολιτεία για την στήριξή της και ειδικά τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα που υπογράμμισε τη σημασία αυτής της προσφοράς των εθελοντών δοτών μας.

Ο κ. Τσιόδρας είναι μια ηρωική μορφή για τη χώρα μας και σε αυτόν οφείλουμε το γεγονός πως η σημερινή κατάσταση της Ελλάδας μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της».

«Δευτέρα έδωσα το μόσχευμα και την Τρίτη έμαθα ότι έγινε η μεταμόσχευση»

Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε και η Ηλιάνα, 22 ετών, φοιτήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας, η οποία έδωσε πριν λίγες ημέρες μόσχευμα μυελού των οστών στην Αθήνα για να σωθεί ένα βρέφος στο εξωτερικό. Η Ηλιάνα είχε δώσει δείγμα σε μία εκδήλωση που είχε κάνει η σχολή της για το «Όραμα Ελπίδας».

Πήγε στις 16 Μαρτίου, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, στο Αττικό νοσοκομείο, όπου και έδωσε μέσω του περιφερικού αίματος μυελό των οστών, για ένα βρέφος 8 μηνών με ανοσοανεπάρκεια από την Τσεχία. «Δευτέρα έδωσα το μόσχευμα και την Τρίτη έμαθα ότι έγινε η μεταμόσχευση. Δεν φοβήθηκα ιδιαίτερα γιατί και στο νοσοκομείο το ιατρικό προσωπικό πρόσεχε πάρα πολύ, φορούσαν όλοι μάσκες και γάντια και εγώ που χρειαζόταν να πηγαίνω κάθε μέρα γιατί έπρεπε να κάνω κάποιες συγκεκριμένες ενέσεις φορούσα γάντια και μάσκα και ανέβαινα από τις σκάλες για να είμαι πιο ασφαλής».

«Στενοχωρήθηκα πάρα πολύ όταν έμαθα ότι ήταν ένα τόσο μικρό παιδί με ανοσοανεπάρκεια αλλά χάρηκα απίστευτα πολύ που μπορούσα να το βοηθήσω και να του προσφέρω μία ευκαιρία να συνεχίσει να ζει. Είμαι πολύ χαρούμενη και θέλω να το γνωρίσω μετά από 2 χρόνια. Το έγραψα και στους γονείς του, γιατί μπορείς να στείλεις ένα γράμμα ανώνυμο, και ρωτάω συνέχεια τους γονείς πως πηγαίνει και ελπίζω να τα καταφέρει».

Το μήνυμα της νεαρής Ηλιάνας σε άλλους δότες του Οράματος Ελπίδα που μπορεί να βρεθούν συμβατοί είναι ξεκάθαρο: «Να μην φοβούνται καθόλου, είναι τόσο όμορφο να μπορείς να σώσεις μία ζωή και μάλιστα χωρίς να έχεις καμία επιβάρυνση στην υγεία σου»

«Μέσα σε αυτή την κρίση να μην χαθεί η ανθρωπιά»

Από την πλευρά του ο Στέλιος Γραφάκος, επιστημονικός διευθυντής τράπεζας εθελοντών δοτών μυελού των οστών του συλλόγου «Όραμα Ελπίδας», μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό που μέσα σε αυτή την μεγάλη κρίση που περνάμε δεν έχει χαθεί η ανθρωπιά και άνθρωποι εθελοντές δότες που είναι γραμμένοι στο «Όραμα Ελπίδας» θέλουν να βοηθήσουν συνανθρώπους τους σε οποιοδήποτε μέρος της γης. Και για αυτό, ήδη 3 από αυτούς έχουν προσφέρει μόσχευμα το προηγούμενο διάστημα για να σωθούν Έλληνες και ξένοι ασθενείς ενώ άλλοι δυο ετοιμάζονται.

Είναι μια πράξη αλτρουισμού και πρέπει να διαβεβαιώσουμε όλους τους δότες μας ότι λαμβάνονται απόλυτα μέτρα προστασίας και ασφάλειας έτσι ώστε να μην τίθεται καθόλου σε κίνδυνο η ζωή τους και η προσπάθεια που κάνουν εν μέσω πανδημίας κορονοϊού».

Ο πρόεδρος του ΕΟΜ Γιώργος Παπαθεοδωρίδης επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι πρέπει να μεγιστοποιήσουμε την ασφάλεια του δότη αλλά και την ασφάλεια των ασθενών που λαμβάνουν το μόσχευμα και αυτό επιτυγχάνεται. «Παροτρύνω όλους σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες να μην διστάσουν να προχωρήσουν και να δείξουν θέληση για τη δωρεά και προσφορά στο συνάνθρωπο», προσθέτει.

«Χείρα φιλίας από την Κρήτη στα Άδανα» γράφει η τούρκικη Χουριέτ

Πρωτοσέλιδο άρθρο της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ με ανταπόκριση από την Αθήνα αναφέρεται στην χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα ότι ένας νέος άνδρας από την Κρήτη, ο Ανδρέας, θα γίνει δότης μυελού οστών σε έναν νέο από τα Άδανα της Τουρκίας.

Το άρθρο που έχει τίτλο, «Οι ωραίοι άνθρωποι από τις δυο όχθες», αποκαλύπτει ότι η επέμβαση μεταμόσχευσης θα γίνει μεταξύ 22-24 Απριλίου.

Η εφημερίδα περιγράφει την συγκινητική αυτή ενέργεια ως «Χείρα φιλίας από την Κρήτη στα Άδανα», σε μια εποχή που η πανδημία του κορονοϊού έχει παραλύσει τη διεθνή κοινότητα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar Κερασμενο

  Εισαι σιγουρα ον με ανθρωπια και ανωτεροτητα μερες χρονιαρες !!!Δεν ξερω αν θα το εκανα σε Γκριζο Λυκο ακομα ΚΑΙ ΑΝ ΜΟΥ ΟΡΚΙΖΟΤΑΝΕ ΟΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΖΕ τα μογγολικα κινητρα του εναντιον της ΕΛΛΑΔΑΣ. Πιθανοτατα οχι !!! Ομως για παιδι, ακομα και αν ηταν ο γιος του τρισκαταρατου μογγολου δικτακτορα θα το επρατα .ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ !!!

 2. avatar Δεν ντρέπεστε λίγο

  Οι μισάνθρωποι όλοι; Ντροπή σας. Ξέρετε σε ποιους απευθύνομαι

 3. avatar ξεκαλτσωτος

  Εξαιρετικα παρηγορο δειγμα αδολης φιλανθρωπιας μεσα σε χαλεπους καιρους
  μπραβο σε ολους τους
  η χριστιανικη φιλαλληλία στη πραξη
  καλη υγεια και Χρονια τους Πολλα και Καλα
  καλη Ανασταση

  1. avatar criskalts

   Ελπίζω να μην είναι μια παρένθεση λογικής και ανθρωπιάς στη ζωή σου.

 4. avatar Δώστε τα όλα ρε στους Τούρκους…

  Ούτε τα απόκρυφα μου ακόμα κ πεθαμένος σε Τούρκο.

  1. avatar Ζιωγας

   Φρόντισε να μην χρειαστείς κάτι ανάλογο! Λίγη ντροπή δεν βλαπτει

  2. avatar Ευκολάκι

   Κάρμα

 5. avatar Σωστό μεν αλλά…

  ....όταν θα στείλουν το γεωτρυπανο έξω απο τον Άγιο Νικόλαο και θα χτυπήσουν τα Ελληνικά πλοία που θα προσπαθήσουν να το σταματήσουν. Ή θα αποβιβαστούν στην Κρήτη γιατί σύμφωνα με τις δηλώσεις τους ανήκει η μισή και θα προσπαθήσουν να την πάρουν σιγά μην τους εμποδίσει αυτή η καλή πράξη

  1. avatar When the snows fall and the white winds blow, the lone wolf dies but the pack survives.

   Θα μπουν στη Κρήτη??? Χα χα χα!
   Και τους κρητικούς που ζουν εκεί τι θα τους κάνουν?

 6. avatar ΕΒΕΛΙΝ

  Μπράβο μπράβο νασαι καλά κ αυτό που έκανες στο χαλί που είμαστε ξεπερνάει το κάθε ιό. Είμαι δότης αλλά ως τώρα δεν έχει συμβατότητα.ευχομαι κ ΓΩ Να ειμα τυχερή
  κάποια μερα σαν εσένα. Καλό Πάσχα στην οικογένεια σου.

 7. avatar Μπράβο!

  Όσο υπάρχουν άνθρωποι...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει