Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε την Τρίτη η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), προειδοποιώντας για χιόνια, ισχυρές βροχές και καταιγίδες από αργά τη νύχτα. Η νέα κακοκαιρία, την οποία θα προκαλέσουν ψυχρές αέριες μάζες, που θα επηρεάσουν τον καιρό της Ελλάδας από τις πρώτες ώρες της Τετάρτης, με κατεύθυνση από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά θα φέρει σημαντικές χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές -ενδεχομένως και στην Αττική.

Αναμένεται θεαματική πτώση της θερμοκρασίας, η οποία σε ορισμένες περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία θα ξεπεράσει τους 15 βαθμούς, ενώ στα περισσότερα ηπειρωτικά η πτώση θα είναι μεταξύ των δέκα και 12 βαθμών, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Χιονοπτώσεις θα αρχίσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας απόψε στα ορεινά και ημιορεινά της Θράκης, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, καθώς και στα ορεινά της Ηπείρου, ενώ παράλληλα βροχές θα σημειωθούν στα υπόλοιπα τμήματα των περιοχών αυτών, καθώς επίσης στο Ιόνιο, στη Δυτική Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στο Αιγαίο και στην Κρήτη.

Από το πρωί αύριο οι βροχοπτώσεις θα εντοπίζονται κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, ενώ χιονοπτώσεις αναμένονται κατά τόπους στη Δυτική Μακεδονία, στη Θράκη, στα ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου, της Πελοποννήσου και της Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας, και προς το βράδυ σε περιοχές μεγάλου υψομέτρου της Κρήτης και των νησιών του Αιγαίου.

Την Πέμπτη χιονοπτώσεις αναμένονται ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου του Βορείου Αιγαίου και της Ανατολικής Θεσσαλίας, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και ενδεχομένως της Ανατολικής Πελοποννήσου, καθώς και στα ορεινά της Κρήτης, ενώ βροχές αναμένονται στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο. Από το απόγευμα χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης και της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, χιόνι ή χιονόνερο θα πέσει σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, ενώ βροχοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Κρήτης.

Στην Αττική αναμένονται βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις, οι οποίες από το πρωί της Πέμπτης ενδέχεται να σημειωθούν και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο. Η μέγιστη θερμοκρασία στην πρωτεύουσα αναμένεται να είναι 11 έως 12 βαθμούς αύριο, ενώ την Πέμπτη μόνο τέσσερις έως πέντε βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται ασθενείς βροχοπτώσεις, ενώ ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά του νομού έως αύριο το πρωί.

Τέλος, θυελλώδεις άνεμοι που κατά τόπους θα φτάνουν τα εννέα μποφόρ αναμένονται στα πελάγη. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις, ενώ στο Αιγαίο οι αρχικά νοτιοδυτικοί άνεμοι θα στραφούν αύριο σε βορειοδυτικούς.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ μέχρι και τη Δευτέρα

Πέμπτη 06-02-2020

Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά, νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια με βαθμιαία βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές, έως τις πρωινές ώρες στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, έως το μεσημέρι στην Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες και έως το βράδυ στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά – ημιορεινά, σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (200-400 μέτρα) της κεντρικής-ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας, που πρόσκαιρα κατά τόπους κυρίως στα βόρεια θα είναι πυκνές. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νότια και θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ με μικρή εξασθένηση στα δυτικά το βράδυ. Στα υπόλοιπα από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους 6 με 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα πτώση. Παγετός θα σημειωθεί τοπικά στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.

Παρασκευή 07-02-2020

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα ανατολικά και τα νότια, με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες στα νότια.

Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια όπου κατά τόπους θα είναι ισχυρός.

Σάββατο 08-02-2020

Στη δυτική Ελλάδα γενικά αίθριος καιρός. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε περιοχές στα βόρεια με χαμηλότερο υψόμετρο. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στο Αιγαίο τοπικά 7 και πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί τοπικά στα ηπειρωτικά, κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια.

Κυριακή 09-02-2020

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικά και νότια και από το απόγευμα στις υπόλοιπες περιοχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Δευτέρα 10-02-2020

Λίγες νεφώσεις στα δυτικά και νότια παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο.