Το ΑΜΚΑ αντικαθίσταται με τον προσωρινό αριθμό ασφάλισης για τους αιτούντες άσυλο

Τι ορίζει η κοινή υπουργική απόφαση


ΕΛΛΑΔΑ
20:29
03/02/2020
Το ΑΜΚΑ αντικαθίσταται με τον προσωρινό αριθμό ασφάλισης για τους αιτούντες άσυλο
9
loading

Με κοινή απόφαση των υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας, Επικρατείας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ορίζεται η απόδοση Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ) σε όλους ανεξαιρέτως τους αιτούντες διεθνή προστασία.

Ο Προσωρινός Αριθμός Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης εκδίδεται με το δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία από την Υπηρεσία Ασύλου και εξασφαλίζει την παροχή υγειονομικής περίθαλψης στους αιτούντες άσυλο και την πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας, έξι μήνες μετά την αίτησή τους. Ο ΠΑΑΥΠΑ αποδίδεται στις κατά τόπους υπηρεσίες Ασύλου, όπου και καταχωρείται η σχετική αίτηση. Η πιθανή απόρριψη της αίτησης ασύλου συνεπάγεται την αυτόματη απενεργοποίηση του ΠΑΑΥΠΑ, ενώ, αντίθετα, σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης, προβλέπεται η μετάπτωσή του σε Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου του υπουργείου Μετανάστευσης, σκοπός της κοινής υπουργικής απόφασης είναι «η αντικατάσταση του ΑΜΚΑ για αιτούντες ασύλου με ένα νέο αριθμό (ΠΑΑΥΠΑ) που, αφενός, δεν θα κουβαλά τις δομικές αδυναμίες του (ισοβιότητα, μη δυνατότητα απενεργοποίησης), αφετέρου θα καθιστά δυνατή διοικητικά την ταυτοποίηση των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης και την αναζήτηση τους -με τρόπο τεκμηριωμένο- από σχετικά κονδύλια της ΕΕ».

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης ασκούν μάλιστα κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς «η πρόχειρη και αποσπασματική αντιμετώπιση του προβλήματος οδήγησε στη βαθμιαία υπερφόρτωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, αλλά και των ΚΕΠ για έκδοση ΑΜΚΑ, τα οποία προχώρησαν σε αποχή από τη διαδικασία έκδοσης ΑΜΚΑ για το σύνολο των πολιτών της χώρας (πλην των νεογέννητων) από τον Μάιο 2019».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar ταπανταολα

  Χθες ειχαμε συνωστισμό στην προκυμαία της Μυτιλήνης απο λαθιρο που παίρνανε απο τα ΑΤΜ το!επίδομα.
  Μπηκες στο ελλαδισταν ;
  Εχεις τζαμπα σπίτι νερτο φως τηλέφωνο παιδεα υγεια ΚΑΙ 400 ευρώ το κεφάλι το μηνα

 2. avatar ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ

  Μιλάμε για κραυγαλέα επιβράβευση της παρανομίας! Όποιος μπουκάρει παράνομα στη χώρα...επιδοτείται κανονικά!!! Άντε μετά, να σταματήσουν να έρχονται..

 3. avatar Αυτά δε γίνονται σε καμία χώρα

  Πρώτα δίνεται η άδεια, μετά μπαίνεις, μετά εργάζεσαι, μετά αποκτάς ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη. Διεθνές [...] από κάθε γωνιά της γης που να έχει τσάμπα είσοδο και προνόμια σε μια χώρα κι άμα μπει φυλακή να βγαίνει ΔΕΝ ΞΑΝΑΓΙΝΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΙ ΠΟΤΕ.

  1. avatar 2&2

   Ή ακόμα πιο αυστηρά. Πρώτα σου βρίσκουν ή βρίσκεις εργασία ιντερνετικά, μετά σου δίνουν την άδεια, ύστερα μπαίνεις, μετά εργάζεσαι, κατόπιν αποκτάς ασφαλιστικές παροχές. Με αυστηρό έλεγχο.Έτσι κάνουν στην Αμερική, στη Αυστραλία, στη Βρετανία και σε άλλες πολυπολιτισμικές χώρες. Μόνο στην Ελλάδα οι ανθέλληνες θιασώτες του πολυπολιτισμού δεν θέλουν να ισχύουν αυτά που ισχύουν εκεί, αλλά να είναι ξέφραγο αμπέλι. Για να διαλυθεί.

 4. avatar Η Ελλάς εαλω

  Και λέγαμε ότι οι ζαιοι ήταν προδότες!
  Τελικά οι δεξιοί είναι χειρότεροι!
  Δικαίωμα στην εργασία, στην ασφάλιση και στην περίθαλψη στους παράνομους μετανάστες. Πληρώστε φόρους κορόιδα!

  1. avatar Τιμ

   Ο Κούλης δεν είναι δεξιός. Είναι οικονομικοφιλελέ απομίμηση του Σύριζα.

  2. avatar @ανεργο συριζοτρολλ

   λέγατε για τους εαυτούς σας ότι ήσασταν προδότες; Δίκιο είχατε!

 5. avatar CORVUS_CORAX

  Α ρε συριζαιοι με γραβατες, αντι να τους στειλετε στον αγυριστο τους δινετε κι αλλα προνομια.

 6. avatar ούτε μισό €

  ούτε προσωρινό ούτε μόνιμο, τα κονδύλια του ΟΗΕ για στέγαση των λάθρο να δοθούν στο Ελληνικό σύστημα Υγείας δεν μπορούν οι Έλληνες να πληρώνουν αμέτρητους λάθρο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει