Δεν χρειάζεται ν’ ανέβεις στις Άλπεις για να φθάσεις στην κορυφή, συμβουλεύουν τους νέους συναδέλφους τους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου.

Τη συμβουλή αυτή αποφάσισε ν’ ακολουθήσει, κατά γράμμα, η νεαρή Βανέσα Μαρία Βέντσελ και από το Λίχτενσταϊν, πατρίδα του πατέρα της, βρέθηκε στα Πιέρια Όρη και το Παλιό Ελατοχώρι, απ’ όπου κατάγεται η μητέρα της για να κάνει το δικό της επαγγελματικό ξεκίνημα, στον τομέα τουρισμού. Κι όχι μόνο έχει ήδη αρχίσει να προωθεί ένα νέο τουριστικό προϊόν με νοοτροπία που, όπως λέει, ξεπερνά κατά πολύ την «κλασική»σχέση πελάτη-ξενοδόχου και χτίζει το δικό της ξενοδοχείο, αλλά ετοιμάζει, μαζί με άλλους επαγγελματίες της περιοχής, κι ένα Oktoberfest αλά… ελληνικά, το προσεχές Σαββατοκύριακο (19-20 Οκτωβρίου).

Μόλις 28 ετών, η Βανέσα Μαρία, ξετυλίγει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το «κουβάρι» της ζωής της που ξεκίνησε από την Ελλάδα, «μετακόμισε» στο Λίχτενστάιν και επέστρεψε πάλι στα πάτρια εδάφη.

«Ερχόμασταν τα καλοκαίρια στην Ελλάδα. Η μητέρα μου, με καταγωγή από την Πιερία, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τσεχία, γνώρισε τον πατέρα μου που είναι από το Λίχτενσταϊν, με σημαντικές διακρίσεις σε παγκόσμια πρωταθλήματα σκι και έζησε εκεί άλλα 15 χρόνια» μας λέει.

Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην πόλη της Κατερίνης, η Βανέσα Μαρία, μαζί με την μητέρα της Εύα και την αδελφή της Λαρίσα ήρθαν, όταν εκείνη ήταν στην ηλικία των 13 ετών. Ωστόσο, αν και έφηβη, η Βανέσα Μαρία έβλεπε από τότε τη ζωή με αισιοδοξία και η προσαρμογή στα νέα δεδομένα ήταν εύκολη.

Η ίδια, μέχρι να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα θυμόταν, όπως είπε χαρακτηριστικά, «τις αλάνες που παίζαμε τα καλοκαίρια μαζί με τα άλλα παιδιά» και «τη λιακάδα».

Τηρώντας θετική στάση προς τη ζωή και με κινητήριο μοχλό την αισιοδοξία που πηγάζει από τον εαυτό της, η Βανέσα Μαρία Βέντσελ, αφού αποκάλυψε ότι «εγκατέλειψε» το όνειρό της να γίνει ηθοποιός, αποφάσισε να ακολουθήσει τη δεύτερη μεγάλη της αγάπη τον τουριστικό κλάδο.

Έτσι, φοίτησε σε ιδιωτική σχολή ξένου πανεπιστημίου, με παράρτημα στην Αθήνα, στη συνέχεια πήρε το πτυχίο bachelor και από εκεί και έπειτα, ο δρόμος ήταν γεμάτος ταξίδια με εργασιακές εμπειρίες: Από τη Μύκονο, το Μόναχο και το Βερολίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη, το Τορόντο, πόλεις της Ελβετίας και της Αυστρίας και βέβαια, τη διοργάνωση του Oktoberfest στη Βαυαρία.

Πίσω στην Ελλάδα, η Βανέσα Μαρία «είδε» στο Παλιό Ελατοχώρι, την αφορμή, το κίνητρο και την ευκαιρία να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό τουριστικό προϊόν και με τη βοήθεια της μητέρας της, που είναι αρχιτέκτονας, κατασκευάζεται ξενοδοχείο και ξεκινά την επιχειρηματική της δραστηριοποίηση, σε έναν προικισμένο από τη φύση τόπο, με πολλές δυνατότητες προσέλκυσης επισκεπτών.

Σ’ αυτή την προσπάθεια, συμμέτοχοι και συνεργάτες είναι οι υπόλοιποι- τρεις στον αριθμό – ιδιοκτήτες των ισάριθμων ξενοδοχείων στο Παλιό Ελατοχώρι, που μαζί με τη Βανέσα επιχειρούν να προσφέρουν ένα διαφορετικό τουριστικό προϊόν.

«Εμείς οι τέσσερις (ξενοδόχοι) έχουμε ενωθεί, επειδή πιστεύουμε ότι μ’ αυτόν τον τρόπο μπορούμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα» σημείωσε.

Το πρώτο φεστιβάλ Oktoberfest είναι μια ευκαιρία για να γνωρίσει ο κόσμος το Παλιό Ελατοχώρι και τις ευκαιρίες που προσφέρει για ξεκούραση, αλλά και για δραστηριότητες που «απαιτούν» περισσότερη ενέργεια, όπως πεζοπορία, trekking και mountain bike.

Η Βανέσα Μαρία, ελεύθερο και ανήσυχο πνεύμα επέστρεψε στη γενέθλια γη των προγόνων της και δεν μας έκρυψε την επιθυμία της να δημιουργήσει, την κατάλληλη στιγμή, οικογένεια, λέγοντας πως «τα παιδιά δεν θέλουν πολλά λεφτά. Εμείς μάθαμε να ζούμε με πολλά, αλλά δεν πρέπει να χάνουμε την ελπίδα μας».

Όσο δε, για την πηγή ενέργειας που διαθέτει, αυτή που ο συνομιλητής της διακρίνει έστω και αν είναι χιλιόμετρα μακριά στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, φαίνεται πως το «μυστικό» είναι ο ζωοδότης ήλιος: «Αποφάσισα να έρθω στην Ελλάδα επειδή θεωρώ ότι μεγαλύτερη αξία από τον ήλιο που έχουμε εδώ δεν υπάρχει. Ο ήλιος είναι το φως σε κάθε πλευρά της ζωής, είναι το Α και το Ω για μένα» τόνισε.