Στην άμεση δρομολόγηση τριών αναλογιστικών μελετών για τη δυνατότητα προαιρετικής ή υποχρεωτικής ασφάλισης για ζημιές από κινδύνους που μέχρι σήμερα δεν αποζημιώνονται προχωρά ο ΕΛΓΑ, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν σε σημερινή σύσκεψη της διοίκησης του Οργανισμού με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Πρόκειται συνολικά για τρεις μελέτες, οι οποίες θα εξετάσουν τη δυνατότητα προαιρετικής ασφάλισης του κινδύνου εντομολογικών προσβολών στο βαμβάκι, τη δυνατότητα προαιρετικής ασφάλισης των ζημιών από χαλάζι στην ανθοφορία των δενδροκομικών καλλιεργειών και τη δυνατότητα υποχρεωτικής ασφάλισης του κινδύνου καταστροφής της ηρτημένης παραγωγής από πυρκαγιά.

Η ανάθεση των αναλογιστικών μελετών θα απασχολήσει συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ εντός της εβδομάδος. Επίσης, ο κ. Χαρακόπουλος ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών των Ομάδων Εργασίας αναφορικά με τη βελτίωση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου (νόμοι, κανονισμοί, εγκύκλιοι) αλλά και την επίσπευση και απλοποίηση των διαδικασιών εκτίμησης των ζημιών και καταβολής των αποζημιώσεων. Οι προτάσεις των Ομάδων Εργασίας εκτιμάται ότι θα αποσταλούν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Χαρακόπουλος χαρακτήρισε ως εποικοδομητική τη συνεργασία που είχε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Β. Έξαρχος και τον αντιπρόεδρο κ. Αργ. Μποτό, σημειώνοντας πως «δρούμε συντονισμένα για την προστασία της φυτικής παραγωγής και του ζωικού κεφαλαίου της χώρας, η οποία παραμένει ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου». Δεν παρέλειψε, δε, να συγχαρεί τα στελέχη του Οργανισμού γιατί παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό, οι αρμόδιες υπηρεσίες επιδεικνύουν επαγγελματισμό και αποτελεσματικότητα.