Οι 14 Έλληνες στη λίστα των επιστημόνων με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως

Δείτε τον κατάλογο με τα ονόματα και τα ιδρύματα που ανήκουν


ΕΛΛΑΔΑ
16:12
20/11/2019
Οι 14 Έλληνες στη λίστα των επιστημόνων με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως
9
loading

Δεκατέσσερις Έλληνες πανεπιστημιακοί περιλαμβάνονται στη λίστα των 6.200 επιστημόνων με τη μεγαλύτερη επιρροή, παγκοσμίως, που προκύπτει από την απήχηση του έργου τους για την τελευταία 11ετία, σύμφωνα με τον κατάλογο «The Highly Cited Researchers».

Από τους 14 επιστήμονες, τρεις εργάζονται στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τέσσερις στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και από μία συμμετοχή καταγράφουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Πρόκειται για μία σημαντική διάκριση, που αναδεικνύει το υψηλό επίπεδο του έμψυχου δυναμικών των ελληνικών πανεπιστημίων.

Αναλυτικά, οι πανεπιστημιακοί που διακρίθηκαν είναι (αλφαβητικά) οι εξής:

 • Νίκος Απέργης, King Abdulaziz University & Πανεπιστήμιο Πειραιά, Economics & Business
 • Χάρης Γαλανάκης, ―  King Saud University & Εργαστήρια Γαλανάκης, ― Agricultural Sciences
 • Ευάγγελος Γιακουμής, ― Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ― Engineering
 • Μελέτιος - Αθανάσιος Δημόπουλος ― Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ― Clinical Medicine
 • Γιώργος Καραγιαννίδης ― Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ― Computer Science
 • Δημήτριος Ρακόπουλος ―Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ― Engineering
 • Κωνσταντίνος Ρακόπουλος ― Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ― engineering
 • Γεωργία Σαλάντη ― Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων & University of Bern―Cross-Field
 • Ματθαίος Σανταμούρης, University of New South Wales Sydney & Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εngineering
 • Ματθαίος Φαλάγγας, - Tufts University & Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, Cross-Field
 • Κωνσταντίνος Φαρσαλίνος ― King Abdulaziz University & Πανεπιστήμιο Πατρών―Cross Field
 • Γεράσιμος Φιλιππάτος ― Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών & Πανεπιστήμιο Κύπρου ― Clinical Medicine
 • Νίκος Χατζηαργυρίου, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο & Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας - Engineering
 • Άρτεμις Χατζηγεωργίου ― Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας & Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ ― Biology & Biochemistry

Από τους συνολικά 6.200 επιστήμονες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, οι 3.700 κατατάσσονται σε 21 συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία και τομείς και οι 2.500 στην κατηγορία των διεπιστημονικών πεδίων και τομέων, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάλυση και την επιλογή των ερευνητών με υψηλή διάκριση προέρχονται από τους δείκτες βασικών επιστημών (ESI), 2008-2018, οι οποίοι προκύπτουν από περίπου 150.000 άρθρα και ερευνητικές εργασίες υψηλής απήχησης και επίδρασης. Κάθε μία από αυτές τις ερευνητικές εργασίες κατατάσσεται στο κορυφαίο 1% των άρθρων με το μεγαλύτερο αριθμό ετεροαναφορών για κάθε συγκεκριμένο έτος. Ένα δεύτερο κριτήριο επιλογής ενός ερευνητή στον εν λόγω πίνακα είναι το κατά πόσο το σύνολο των ετεροαναφορών του σε ένα συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο, τον κατατάσσει στο 1% των ερευνητών με το μεγαλύτερο αριθμό ετεροαναφορών στο συγκεκριμένο πεδίο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τα περίπου 9.000.000 ερευνητών, που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως, συντάσσεται ο πίνακας με τους καλύτερους 6.200 ερευνητές, το έργο των οποίων είναι σημαντικό, σύμφωνα με συγκεκριμένους δείκτες, και αποτελεί συγχρόνως πηγή για τις εργασίες άλλων ερευνητών.

Ο κατάλογος, ο οποίος συντάσσεται από τον διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό Thomson Reuters στο πλαίσιο του project Clarivate Analytics και στηρίζεται στα δεδομένα της ερευνητικής βάσης δεδομένων Web of Science, βρίσκεται εδώ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar Απλάκι

  Κανένας απο αυτούς δεν θα καταδεχόταν να ψηφίσει τσίπρα.

  1. avatar ρεθυμνιωτης

   Μήπως , λέω μήπως κάνετε κάποιο λάθος αγαπητέ μου ; Γιατί απ\' ότι γνωρίζω , η συντριπτικη πλειοψηφεια των ανθρώπων με ανεβασμένο πνευματικο επιπεδο , εμφορουνται απο αριστερές ιδέες , με ελάχιστες εξεραισεις . Και για του λόγου το αληθές , ρίξτε μια ματιά στα καθημερινά σχόλια γων σχολιαστων που εμφορουνται απο συντηρητικες αποψεις , βγαζοντας τα δικα σας συμπεράσματα , για το πνευματικο τους επίπεδο .

   1. avatar Λευτέρης Γιαννούλης

    Πρώτον το πνευματικό επίπεδο άλλης κομματικής παράταξης δεν εξασφαλίζει το δικό σας ότι θα είναι υψηλό. Ένας ακόμα και πολύ μέτριας νοημοσύνης άνθρωπος θα το καταλάβαινε αυτό αρα με την μία αναιρείς και τον ισχυρισμό σου διότι σύμφωνα με τον ψευδή σου ισχυρισμό σαν αριστερός θα έπρεπε να ήσουν και έξυπνος κάτι που κατέριψες.
    Δευτερον αυτο το ψευδές επιχείρημα είναι αλήθεια ότι το έχουμε ξανα ακούσει αλλά μόνο απο αριστερούς και δεν το συ μερίζετε κανεις εκτός απο αυτούς γιατί απλά δεν είναι αλήθεια και μια απλή ματιά πχ στον τσίπρα μας το αποδεικνύει όπως φυσικά και σε όλο το βουλευτικό συρφετό του σύριζα , Μερα 25 κλπ
    Τρίτον αφού δεν υπάρχει καμία απόδειξη για την Αρία αριστερή νοημοσύνη αποδεδειγμένα πλέον παμε να δούμε τι λένε οι αριστεριστές για αυτό. Όλοι οι συριζαίο κλπ σκίζουν τα ιμάτια τους ότι δεν είανι πουθενά \"άριστοι\" και μισούν κάθε τι \"άριστο\" οπότε πλέον εκτός απο την εξόφθαλμη απόδειξη ότι είστε βλάκες το παραδέχεστε και όλα!
    Τέταρτον μια και είμαι στον επιστημονικό χώρο επέτρεψε μου να γνωρίζω πολύ καλά πως αριστερίλα και μυαλό είναι έννοιες αντίθετες για αυτόν τον λόγο δεν θα βρεις ΚΑΝΕΝΑΝ ή σχεδόν κανέναν επιστήμονα και σκεπτόμενο άνθρωπο να είναι αριστερός παρα μόνο ανθρώπους εκτος του επιστημονικού χώρους και υπόβαθρου αεργο κρατικοσυντήρητους και με βύσματα.

    1. avatar Ρεθυμνιωτης

     Ένα γενικο σχολιο μονο στις μπούρδες που μου αραδιαζεις , επιστημονα της οκας :
     Ο νους σου και μιας λίρας !!! Απο τη πολη ερχομαι και στη κορφή κανέλα !!!

     1. avatar Λευτέρης Γιαννούλης

      Ευχαριστώ, τώρα έδειξες τι πραγματικά είσαι.

 2. avatar NRG

  Μπράβο τους! Μοναδική \"παράξενη\" περίπτωση οι Ρακόπουλοι, προφανώς συγγενείς, και ο ένας βάζει και τον άλλον σε όλες τις ανακοινώσεις του, για να ανεβαίνει στο ranking.

  1. avatar @NRG

   Πατηρ κ υιος. \"Παιζει\" πιθανως αυτο που λες αλλα ας μην ειμαστε αφοριστικοι.

   1. avatar NRG

    Σαφώς και δεν ήταν \"αφοριστικό\" και ήταν διατυπωμένο με επιφύλαξη και με εισαγωγικά. Τα στοιχεία που συγκλίνουν σε αυτό που λέω ειναι 1ον το κοινό επίθετο, 2ον το κοινό affiliation και 3ον το κοινό επιστημονικό πεδίο της έρευνας. Για να μήν μιλάμε όμως με υποθέσεις, μετά το σχόλιο σου το κοίταξα σε επίπεδο δημοσιεύσεων, και όντως ισχύει ότι υπάρχει αφθονία κοινών δημοσιεύσεων

    1. avatar @NRG

     Οπως τα λες ειναι. Με το \"αφοριστικοι\" που χρησιμοποιησα, εννοουσα, οτι ειναι πιθανον, περα απο τη θεμιτη πατρικη βοηθεια, εφ`οσον αφορα ΜΟΝΟ στο επιστημονικο πεδιο, να υπαρχει επιστημονικη αξιοσυνη και σ` ενα παιδι. Και δεν αναφερομαι στη συγκεκριμενη μονο περιπτωση. Τι να κανουμε; Σ`αυτη τη ζωη καποιοι γεννιουνται ευνοημενοι κι ειναι ελαχιστοι αυτοι που δεν το αξιοποιουν για παντος ειδους αναρριχησεις!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει