Σε υψηλά επίπεδα διατηρεί την πίεση που ασκεί σε Λευκωσία και Αθήνα η Τουρκία με την έκδοση δύο παράνομων NAVTEX για Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως αναφέρει το news.gr, την στιγμή που το γενικό επιτελείο της Τουρκίας ανακοινώνει πως έχει εξολοθρεύσει 673 μαχητές των Κούρδων, προχωρά παράλληλα και σε ενέργειες που αμφισβητούν την κυριαρχία Ελλάδας και Κύπρου.

Μέσω του σταθμού της Σμύρνης που δεν έχει καμιά δικαιοδοσία εξέδωσε την NAVTEX 1177/19 με την οποία δεσμεύει περιοχή μεταξύ Λήμνου, Ψαρών και Λέσβου για άσκηση με την χρήση όπλων για τις 23 Οκτωβρίου.

Παράλληλα μέσω του σταθμού της Αττάλειας, που αντιστοίχως δεν έχει καμιά δικαιοδοσία, εξέδωσε οδηγίες προς ναυτιλομένους στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα και FIR και προχώρησε στην έκδοση της NAVTEX 1176/19 με την οποία δέσμευσε για σήμερα περιοχή δυτικά της Πάφου για ναυτική άσκηση.

Να υπενθυμίσουμε πως σήμερα η τουρκική αεροπορία «πιάστηκε στον ύπνο», σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, και δεν μπόρεσε να παρεμποδίσει την μετάβαση τριών ελληνικών F-16 στην Κύπρο, τα οποία μετέβησαν στην Μεγαλόνησο, πραγματοποίησαν τρεις διελεύσεις και εικονικές βολές σε πεδίο βολών στο πλαίσιο άσκησης της Εθνικής Φρουράς και επέστρεψαν στην βάση τους στην Κρήτη.

Αντέδρασε λίγη ώρα αργότερα στέλνοντας δύο μαχητικά της να πετάξουν πάνω από Οινούσσες και νησίδα Παναγιά.