Η σύγχρονη τέχνη είναι ένας προνομιακός συνομιλητής με το περιβάλλον και την οικολογική συνείδηση.

Μ’ αυτό το σκεπτικό, το Eco Art Festival πήρε τη μορφή έκθεσης, με τίτλο «Tra(n)shformation -Περιττά Περίτεχνα» και φιλοξενείται στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Σε μια μεγάλη έκθεση φωτογραφίας, συμμετέχουν 17 έλληνες και ξένοι φωτογράφοι, με ενδιαφέρουσες εικόνες που συμπεριλαμβάνουν ξεχασμένα τοπία και κτίρια της Ευρώπης έως τους σωρούς απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών στις φτωχογειτονιές της Βομβάης.

Επίσης, οι εικαστικές αναζητήσεις είκοσι φοιτητών από Σχολές Καλών Τεχνών της χώρας δημιουργούν στην έκθεση ένα περιβάλλον από νέες φόρμες και περιγράμματα, μέσα από κατασκευές για τις οποίες χρησιμοποιούν κατεστραμμένα φυσικά υλικά. Και είκοσι μαθητές από σχολεία μεταμορφώνουν με τις κατασκευές τους ανακυκλώσιμα υλικά, για να αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες.

Ακόμα, στο Eco Αrt Festival προβάλλονται ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ Ecofilms, στη μνήμη της ιδρύτριάς του, Λουκίας Ρικάκη.

«Το περιβάλλον δεν είναι ζήτημα τόσο τεχνικό και οικονομικό, όπως κάποιοι πιστεύουν, όσο κυρίως θέμα μόρφωσης» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελος Λιβιεράτος, εγκαινιάζοντας την έκθεση, την οποία διοργανώνει το υπουργείο ΠΕΚΑ στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 16 Ιουνίου.