Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα η κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, με θέμα την προκήρυξη απεργίας μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Κύριο αίτημα των καθηγητών είναι να μην αυξηθούν οι ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, αλλά και να μην μειωθούν οι προσλήψεις αναπληρωτών την επόμενη χρονιά, ενώ ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να πάρει πίσω το προεδρικό διάταγμα για τις αναγκαστικές μεταθέσεις καθηγητών.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το πιθανότερο είναι ότι το ΔΣ της Ομοσπονδίας θα προτείνει απεργίες μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις. Ήδη, άλλωστε, για μια 24ωρη απεργία που είναι πιθανόν να γίνει την πρώτη ημέρα της εξεταστικής διαδικασίας, στις 17 του μήνα, έχει πάρει εξουσιοδότηση από τις τοπικές ΕΛΜΕ σε περίπτωση απολύσεων εκπαιδευτικών. Σημειώνεται ότι η ΟΛΜΕ θεωρεί απολύσεις και την μη πρόσληψη αναπληρωτών την επόμενη χρονιά, λόγω της αύξησης του ωραρίου των μονίμων καθηγητών.

Ωστόσο, μπορεί η ηγεσία της ΟΛΜΕ να μην λάβει σήμερα απόφαση, καθώς οι παρατάξεις στο ΔΣ της ΟΛΜΕ διαφωνούν επί των διαδικαστικών θεμάτων, δηλαδή εάν θα πρέπει οι καθηγητές των τοπικών ΕΛΜΕ, που θα κληθούν να επικυρώσουν την πρόταση της Ομοσπονδίας, θα πρέπει να ψηφίσουν με κάλπες ή με ανοικτή διαδικασία όπως γινόταν ως σήμερα.

Η ΔΑΚΕ πρότεινε να γίνει ψηφοφορία με κάλπες, λόγω της βαρύτητας του θέματος. Ωστόσο, οι αριστερές παρατάξεις στο Συμβούλιο έχουν διαφωνήσει με αυτήν τη διαδικασία. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο διακόπηκε η συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, την περασμένη εβδομάδα, με θέμα την κήρυξη απεργιών.

Στο μεταξύ, πηγές του υπουργείου Παιδείας δήλωναν σήμερα ότι ακόμα και αν προταθεί στους καθηγητές να συμμετάσχουν σε μια τέτοια απεργία, στην πλειονότητά τους δεν θα το πράξουν, συναισθανόμενοι την κοινωνική ευθύνη τους.

Η συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ αναμένεται να τελειώσει αργά το απόγευμα.