Οι αρτοποιοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Απειλείται η επιβίωση του κλάδου - Έρχονται νέα λουκέτα»


ΕΛΛΑΔΑ
3:40
13/04/2013
Οι αρτοποιοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου
7
loading

«Το φρέσκο ψωμί που παράγεται από ελληνικές αγνές πρώτες ύλες και παρασκευάζεται από ελληνικά χέρια με την ίδια παραγωγική και παραδοσιακή διαδικασία εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τείνει πλέον να αντικατασταθεί από το κατεψυγμένο- εισαγόμενο ψωμί που θα πωλείται χωρίς όρια και έλεγχο στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στις μεγάλες αλυσίδες».

Αυτό σημειώνει η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος σε υπόμνημά της προς του βουλευτές, τον Πρωθυπουργό και του αρχηγούς των κομμάτων σχετικά με το σχέδιο νόμου που κατετέθη στην Βουλή με τίτλο: Εθνικό σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων και άλλες διατάξεις στο οποίο περιλαμβάνεται ρύθμιση για το Bake -Off.

H ομοσπονδία ζητάει την απόσυρση των τροποποιήσεων που αφορούν την αρτοποιητική νομοθεσία και που όπως υπογραμμίζει, οδηγούν στην κατάργηση του ν. 3526/2007 και ζητάει άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό προκειμένου να συζητηθούν όλα όσα αφορούν την βιοτεχνική αρτοποιία και το ψωμί του Έλληνα καταναλωτή.

«Απειλείται η επιβίωση ολόκληρου του βιοτεχνικού αρτοποιητικού κλάδου που αντιπροσωπεύει περί τα 140.000 άτομα. Τα επίπεδα της ανεργίας θα αυξηθούν δραματικά από το κλείσιμο εκατοντάδων αρτοποιείων», σημειώνεται στη σχετική επιστολή.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
  1. avatar andreas

    Το ψωμι ειναι μαπα, το παιρνεις το πρωι και το απογευμα ειναι σαν λάστιχο. Πλεον ζυμώνουμε...

  2. avatar eleos

    ξερω φουρνο που επιβιωνει μονο με ψωμι.γιατι φτιαχνει ψωμι που το τρως και το ευχαριστιεσαι.δεν φτιαχνει αφρολεξ...

  3. avatar Yiannis

    Εχω πρόβλημα και η κυβέρνηση πρέπει να μου το λύσει ! Γιατί μάθαμε να τακτοποιούνται όλα από άλλους για εμάς; Είναι στο Σύνταγμα ;

  4. avatar ineth

    να κλείσουν όλα, και λίγο με νοιάζει. Θυμάμαι δεκάδες φορές που ανέβασαν ΠΑΡΑΝΟΜΑ την αξία του ψωμιού με τσαμπουκά παρά το ότι τους είχε απαγορευτεί. Θυμάμαι μελέτη εφημερίδας που αποκάλυψε πως τα αρτοποιεία (όχι τα πρακτορία άρτου) είναι τα δεύτερα καλύτερα μαγαζιά εσόδων κατ αναλογία εμβαδού/εξόδων. (..................)

  5. avatar geobikas

    Ας ρίξουν λίγο την τιμή στα προϊόντα και τότε δεν έχουν να φοβούνται τίποτε. Δεν νοείται να αγοράζεις ψωμί μισού κιλού το οποίο δεν ξεπερνά τα 300 γραμμάρια. Δεν νοείται κάθε λίγο και λιγάκι να λέμε πως έχει αυξηθεί η τιμή στο αλεύρι και να ανεβάζουμε τις τιμές ενώ οι περισσότεροι έχουν κατά μέσο όρο από πέντε υποκαταστήματα. Εάν δεν "βγαίνεις" δεν κάνεις "αυτοκρατορία"! Δεν νοείται να βγαίνεις από αρτοποιείο με απόδειξη 5€ για τις ανάγκες σε άρτο και αρτοσκευάσματα μιας ημέρας για μια οικογένεια. Οι τιμές εξωπραγματικές. 0,50€ ένα κουλούρι, 1 ,00€ ένα κουλούρι με μερικά δείγματα ελιάς. Και τα παραδείγματα είναι δεκάδες!!!

    1. avatar manolios

      Φίλε έχεις δίκιο, όμως! Πρέπει να αναγράφεται εμφανώς και σαφώς αν ειναι φρέσκο η κτψ, και προελευση! Ετσι τουλάχιστον όταν πληρώνουμε να ξέρουμε τι τρώμε!

    2. avatar zavarakatranemia

      Φίλε μου το βλέπεις μονόπλευρα το θέμα. Είχα πρατήριο και το έκλεισα και είδα τα πράγματα εκ των έσω. Το ψωμάκι που λες το φτιάχνουν άνθρωποι που ξεκινάνε τη δουλειά τους από τις 12 τα μεσάνυχτα. Η τιμή που εσένα σου φαίνεται ακριβή (για ένα φρέσκο προϊόν) αφήνει ελάχιστο κέρδος. Για να μπορεί να δουλέψει ένας φούρνος πρέπει να έχει τεράστια ποικιλία, αλλιώς δεν μπαίνει μέσα κόσμος και για να φτιαχτεί αυτή η ποικιλία πρέπει να εργαστούν άνθρωποι. Το κουλούρι που τόσο ακριβό σου φαίνεται περιέχει άφθονο σουσάμι το οποίο είναι ακριβό προϊόν. Στο αντίποδα (όσο εξωπραγματικό κι αν σου φαίνεται) μεγάλες αλυσίδες αρτοσκευασμάτων τις οποίες εκθειάζει ο κόσμος, εισάγουν ψωμί και αρτοσκευάσματα τα οποία κανείς δεν ξέρει σε ποιο μέρος παρήχθησαν και υπό ποιες συνθήκες υγιεινής. Αν επιθυμείς να τρέφεσαι εσύ και η οικογένειά σου με αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα για να επωφεληθείς μερικά λεπτά δικαίωμα, σου αλλά μην μηδενίζεις έναν κλάδο που δίνει έναν καθημερινό αγώνα βιοπάλης. Είναι και πολλά ακόμα που ο κόσμος δεν βλέπει και δεν ξέρει για τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες του κλάδου αυτού που ο κόσμος επειδή δεν τα βλέπει τα απλοποιεί στο μυαλό του. Σκέψου καθημερινές ζημιές από περισσεύματα φρέσκων προϊόντων, ζημιές από βλάβες Δ.Ε.Η., μηχανημάτων, κόστη ΤΕΒΕ, ρεύματος και πάρα πολλά άλλα που δεν αποζημιώνονται. Αν ένας φούρνος δεν διαθέτει αρκετά πρατήρια ή δεν γίνεται χαμός από κόσμος ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ φράγκο φίλε μου γιατί τα αναλώσιμα και τα έξοδα δεν μπορείς να τα φανταστείς.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει