Υποχρεωτική η καταγραφή υπερωριών

Ειδική τροπολογία Βρούτση-Στουρνάρα για τις επιχειρήσεις


ΕΛΛΑΔΑ
12:07
28/03/2013
Υποχρεωτική η καταγραφή υπερωριών
5
loading

Την υποχρέωση των επιχειρήσεων να τηρούν Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών του προσωπικού που απασχολούν προβλέπει τροπολογία των υπουργών Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα που κατατέθηκε στη Βουλή, με στόχο τη νομιμοποίηση της υπερωριακής απασχόλησης.

Ειδικότερα, προβλέπεται υποχρεωτική καταγραφή των υπερωριών, πριν την έναρξη πραγματοποίησής τους στο ειδικό βιβλίο υπερωριών που τηρείται στην επιχείρηση, χωρίς να απαιτείται η αναγγελία τους στην Κοινωνική Επιθεώρηση Εργασίας.

Παράλληλα το ειδικό βιβλίο υπερωριών, το οποίο τηρείται στον χώρο εργασίας, θα τίθεται στη διάθεση των Επιθεωρητών Εργασίας οποτεδήποτε αυτό ζητηθεί προκειμένου να ελεγχθεί η σωστή συμπλήρωση και ως εκ τούτου η νομότυπη πραγματοποίηση της υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων της επιχείρησης εντός των προβλεπομένων ορίων.

Η διαδικασία αυτή δεν απαιτεί πλέον καθημερινή αναγγελία εκ μέρους των επιχειρήσεων προς τις οικείες Κοινωνικές Επιθεωρήσεις Εργασίας, μειώνει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και ως εκ τούτου το προϋπάρχον διοικητικό βάρος των εργοδοτών, διευκολύνει τον έλεγχο από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα. Παράλληλα παρέχει τη δυνατότητα στις Επιθεωρήσεις Εργασίας να εντείνουν και να μεγιστοποιήσουν το ελεγκτικό τους έργο για την καταπολέμηση της παράνομης και αδήλωτης εργασίας.

Προβλέπεται επίσης υποχρέωση των εργοδοτών να γνωστοποιούν, κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο κάθε μήνα, στην οικεία Κοινωνική Επιθεώρηση Εργασίας το σύνολο των υπερωριών που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι κατά τον προηγούμενο μήνα. Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται η επιβολή φυλάκισης μέχρι 2 έτη καθώς και χρηματική ποινή σε βάρος των υπευθύνων που παραβιάζουν την απόφαση για προσωρινή ή οριστική διακοπή της λειτουργίας των Επιχειρήσεων Προσωρινής Απασχόλησης.

Προβλέπεται τέλος ότι από τους πόρους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), 20% επί των επιβαλλομένων προστίμων, μπορεί να διατίθενται, πέραν των εξόδων μετακίνησης και για την κάλυψη των δαπανών κίνησης εντός έδρας των υπαλλήλων που διενεργούν ελέγχους και συμμετέχουν στην εν γένει αποστολή του ΣΕΠΕ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Βασίλειος ο Β’

  Εάν αυξηθούν οι ελέγχοι στις επιχειρήσεις και δεν λαδώνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι, η κατάσταση στην Ελλάδα θα βελτιωθεί πολύ.

 2. avatar Ομηρος ομηρόπουλος

  ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥΣ , ΣΤΗΝ ΚΟΣΜΑΡΑ ΤΟΥΣ !!! ΕΔΩ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ 5 ΚΑΙ 6 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ !!

  1. avatar ΤΙΛΕΣΤΩΡΑ

   Δυστυχώς έχεις δίκιο. Ατομα που δουλεύουν στην "[εταιρεία]" εχουν να πληρωθουν 3 μηνες τωρα και κανουν κατι τρελες υπερωριες εως κ 11 ωρες! Και φυσικα δεν ειναι η μονη εταιρεια που το κανει...Παντως για αυτο το μετρο με τις υπερωριες δεν κατάλαβα ακριβώς. Αν ο εργοδότης λέει ότι απλώς ο υπάλληλος δούλεψε 1 ωρα υπερωρια κ οχι 5 ποιός θα μπορέσει να το ανακαλύψει αυτο κ να δώσει το δίκιο του εργάτη?

 3. avatar gp

  Στον κόσμο τους...

  1. avatar gap

   ΣΤΑ [..]  ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΕ...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει