Τη διεξαγωγή του 2ου Ημιμαραθώνιου της Αθήνας, που θα πραγματοποιηθεί στις 31 Μαρτίου 2013 από τον Δήμο Αθηναίων και το Σ.Ε.Γ.Α.Σ., ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος και η πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, Nέλλη Παπαχελά.

Ο αγώνας διοργανώνεται με στόχο να καθιερωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους αθλητικούς θεσμούς μαζικής και λαϊκής συμμετοχής στη χώρα μας, αλλά και να προβάλλει την πόλη της Αθήνας στο εξωτερικό. Πρόκειται για μια διοργάνωση που αποτελεί την ιδανική ευκαιρία των δρομέων να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους ενόψει του Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας, αλλά και τον πλέον κατάλληλο τρόπο ανάδειξης ιστορικών και τουριστικών σημείων της πόλης.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να συμμετάσχουν στον Ημιμαραθώνιο και τους παράλληλους αγώνες, σημειώνοντας ότι «ο θεσμός αυτός είναι μια μορφή μαζικού αθλητισμού» που έχει τη στήριξη της πολιτείας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Υπογράμμισε τη σημασία της διοργάνωσης σε συνδυασμό με αυτήν του κλασσικού Μαραθωνίου, επισημαίνοντας τα αναπτυξιακά οφέλη που προκύπτουν από τον αθλητικό τουρισμό.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, υπογράμμισε ότι «οι αγώνες αποτελούν μια ευκαιρία ανάδειξης των αξιών της κοινωνικής αλληλεγγύης και του “ευ αγωνίζεσθαι”, αλλά και μιας διαδρομής στην Αθήνα που έχει ιστορικό ενδιαφέρον», ενώ πρόσθεσε ότι αποτελεί και «μια τεράστια ευκαιρία για να προβληθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αθήνας και να γίνει η διοργάνωση ένα διεθνές αθλητικό γεγονός με τουριστικό ενδιαφέρον».

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος, μίλησε για την κάλυψη ενός κενού, την ικανοποίηση μιας ανάγκης και της δυνατότητας μιας ευκαιρίας, ενώ από την πλευρά της, η κα Παπαχελά αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον των πολιτών να συμμετάσχουν στους αγώνες, σημειώνοντας ότι ήδη έχουν εγγραφεί έως σήμερα για όλες τις διαδρομές 3.597 πολίτες.

Τεχνικά και λειτουργικά στοιχεία της διοργάνωσης έδωσε ο τεχνικός διευθυντής του ΣΕΓΑΣ, Ευάγγελος Παπαποστόλου, ο οποίος παρουσίασε τις διαδρομές του Ημιμαραθωνίου και των παράλληλων αγώνων των 5χλμ και των 3 χλμ, καθώς και της διαδρομής των 600 μέτρων για τα ΑμΕΑ και τους special Olympics.

Οι ενδιαφερόμενοι για τον Ημιμαραθώνιο και τον αγώνα 5 χλμ μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ηλεκτρονικώς το αργότερο μέχρι τις 18 Μαρτίου. Ωστόσο, εάν τα όρια συμμετοχής των αγώνων συμπληρωθούν νωρίτερα από τις 18 Μαρτίου, τότε οι εγγραφές θα σταματήσουν άμεσα. Για τον αγώνα των 3χλμ οι εγγραφές γίνονται μόνο μέσω του Δήμου Αθηναίων.

Δικαίωμα συμμετοχής στον Ημιμαραθώνιο έχουν μόνο ενήλικες (να είναι γεννημένοι το 1995 και πριν), ενώ στον αγώνα 5 χλμ όσοι έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους και στον αγώνα 3 χλμ όσοι έχουν συμπληρώσει το 9ο έτος της ηλικίας τους.