Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με μία παραβιασμένη πόρτα, με συρτάρια αναποδογυρισμένα και ανακατεμένες ντουλάπες, από τα χέρια κάποιων, που έβαλαν το σπίτι μας στο μάτι, σε μία προσπάθεια να κάνουν το μικρό… μας θησαυρό δικό τους.

Κι αν δεν έχει συμβεί σ’ εμάς, σίγουρα έχουμε κάποιον γνωστό ή έχουμε ακούσει κάποιον, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με το σοκ της διάρρηξης του σπιτιού του.

Στην πρώτη έκθεση συστημάτων ασφαλείας και προστασίας Safety Expo 2013, ερευνά τους τρόπους, με τους οποίους κάποιος μπορεί να προστατεύσει την περιουσία του και κυρίως να μην εκθέσει σε κίνδυνο τον ίδιο και την οικογένειά του.

Σύμφωνα με το Χρήστο Σιάμο, ιδιοκτήτη της εταιρείας SIAMO, η οποία κατασκευάζει και εμπορεύεται πόρτες ασφαλείας, αυτό που προέχει, όταν κάποιος ψάχνει για αγορά πόρτας ασφαλείας, είναι να κάνει συγκριτική μελέτη. Οι λεπτομέρειες, που διαφοροποιούν μία καλή πόρτα από μία κοινή, είναι το πάχος της λαμαρίνας (ενάμισι με δύο χιλιοστά), τα δοκάρια – οριζόντιο και κάθετο – που είναι τοποθετημένα στο εσωτερικό, καθώς και ο μηχανισμός της κλειδαριάς. «Πρέπει να έχει την καλύτερη κλειδαριά, ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντική η τοποθέτηση της πόρτας για να μην κινδυνεύει να φύγει από τη θέση της στην πρώτη προσπάθεια παραβίασης», εξηγεί ο κύριος Σιάμος στο news.gr.

Όπως αναφέρει, μία καλή πόρτα ξεκινάει από 600 και φτάνει έως και 1.500 ευρώ, ενώ υπάρχουν πόρτες, οι οποίες είναι απαραβίαστες, αρκεί να κάνει κάποιος έρευνα αγοράς για να τις ανακαλύψει.

«Η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ. Μια πόρτα μπορεί να λειτουργεί με κλειδί, με πληκτρολόγιο ή ακόμα και με μαγνητική κάρτα. Το κλειδί είναι η πιο απλή μορφή. Για ένα διαμέρισμα, μία πόρτα που κοστίζει γύρω στα 800 ευρώ, είναι ό,τι καλύτερο και είναι απόλυτα ασφαλής», προσθέτει ο κύριος Σιάμος.

Όπως αναφέρει, σε όσα σημεία και αν κλειδώνει μια πόρτα, αν κάποιος βρει τον τρόπο και παραβιάσει την κλειδαριά, τότε δεν έχει τόση σημασία το πόσο περίπλοκη είναι η κατασκευή της. «Σε όσα σημεία και να κλειδώνει, αν δεν έχει καλή κλειδαριά δεν γίνεται τίποτα. Όλα επηρεάζονται από εκεί», υποστηρίζει ο κύριος Σιάμος.

Αν αλλάξω απλώς την κλειδαριά και όχι την πόρτα, είμαι ασφαλής;

«Μία καλή κλειδαριά πρέπει να μην παρέχει τη δυνατότητα να βγάλει κάποιος αντικλείδι. Τα κλειδιά πρέπει να μην αντιγράφονται πουθενά και από κανέναν, παρά μόνο στην περίπτωση, που προσέλθει με την ταυτότητά του ο ιδιοκτήτης στον εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο», τονίζει ο κύριος Σιάμος.
Το κόστος για μία καλή κλειδαριά είναι – όπως λέει – γύρω στα 250 ευρώ (σώμα, κύλινδρος και πλάκες μαγγανίου), ενώ στις καινούργιες κλειδαριές, αν κάποιος επιχειρήσει να σπάσει τον κύλινδρο της κλειδαριάς, μπλοκάρει ολόκληρη η κλειδαριά.

Στο ερώτημα, εάν αλλάζοντας την κλειδαριά έχοντας ήδη μία παλιά πόρτα ασφαλείας είμαστε ασφαλείς, ο κύριος Σιάμος απαντάει ότι δεν χρειάζεται να αντικαταστήσει μια καλή πόρτα ασφαλείας, που ήδη μπορεί να έχει.

Κάγκελα ασφαλείας για μπαλκονόπορτες

Όσοι επιθυμούν να νιώθουν ασφαλείς από όλες τις πλευρές, υπάρχουν και τα συρόμενα κάγκελα, που τοποθετούνται έξω από τις μπαλκονόπορτες. «Αυτά προσφέρουν ασφάλεια όταν είσαι μέσα, αλλά όταν λείπει κανείς, υπάρχει κίνδυνος παραβίασης, καθώς είναι συρόμενα και άρα πιο εύκολα ανοίγουν, σε αντίθεση με μια θωρακισμένη πόρτα, που δεν παραβιάζεται ποτέ λόγω της σταθερής της φύσης», όπως επισημαίνει ο κύριος Σιάμος.

«Ο ρόλος τους είναι ότι βοηθούν να μη βρεθεί κανείς αγκαλιά με τον κλέφτη, καθυστερώντας και δυσκολεύοντας το έργο του. Υπάρχουν και κάποια κάγκελα ανοιγόμενα, που είναι θωρακισμένα. Παρόλ’ αυτά, κανένα δεν είναι εντελώς απαραβίαστο. Τα κάγκελα πωλούνται με τιμή περίπου 250 ευρώ το τετραγωνικό με την τοποθέτηση», καταλήγει ο γνωστός κατασκευαστής.

Στο Μetropolitan Expo, στο πιο άρτιο εκθεσιακό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης το οποίο διαθέτει 45.000 τ.μ. μικτής στεγασμένης εκθεσιακής επιφάνειας, θα χτυπήσει η καρδιά της έκθεσης Safety Expo. Επισκεφθείτε τη σελίδα safetyexpo.gr για περισσότερες λεπτομέρειες.

Το newsbeast.gr, χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης, έχει ανοίξει ειδικό φάκελο για την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας σας.