Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις ο εκπαιδευτής και ιδρυτής του συστήματος Gregy’s Kenpo MMA, Γρηγόρης Παπαδόπουλος. Άλλωστε, το βιογραφικό του επιβεβαιώνει την ουσία των λόγων του.

Ο Γρηγόρης Παπαδόπουλος που μιλά στο newsbeast.gr για την αυτοάμυνα και την ασφάλειά μας με αφορμή την έκθεση Safety Expo 2013 είναι δύο φορές πανευρωπαϊκός πρωταθλητής αυτοάμυνας. Έχει ανακηρυχθεί πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, υπήρξε πανελληνιονίκης αυτοάμυνας επί σειρά ετών και είναι ο ιδρυτής του συστήματος Gregy’s Kenpo MMA.

Ο έμπειρος εκπαιδευτής εξηγεί στο newsbeast.gr τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος στο δρόμο.

Μιλάει ακόμη για το πότε θα πρέπει να αποφεύγεται μία σύγκρουση. Αναφέρεται όμως και στο κόστος της μάθησης αλλά και στο γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν αρχίσει να εκπαιδεύονται…

– Πώς ορίζεται ο όρος αυτοάμυνα;
«Η λέξη αυτοάμυνα είναι μια σύνθετη λέξη, αποτελείται από το αυτό και το άμυνα, και ορίζεται ως προστασία του εαυτού μου. Πλείστες οι επιλογές, από την λεκτική επίλυση μιας κατάστασης, την αποφυγή της ή την μάχη που καλούμαστε να δώσουμε σε μια ρεαλιστική κατάσταση απέναντι σε έναν ή πολλαπλούς αντιπάλους, οπλισμένους ή άοπλους, οι οποίοι κινούνται απειλητικά προς εμάς ή τους οικείους μας».

– Ποια είναι η πιο σωστή ηλικία για να αρχίσει κάποιος την εκπαίδευση;
«Στη σχολή μας δεν βάζουμε όριο ηλικίας, φτάνει κάποιος να έχει την θέληση και τον χρόνο να ακολουθήσει το πρόγραμμά μας, το οποίο ανάλογα με την ηλικία είναι και καταλλήλως προσαρμοσμένο (ενδεικτικά, ξεκινάμε από την ηλικία των 4,5 ετών). Πιστεύουμε ότι η καταλληλότερη ηλικία είναι αυτή των 10 ετών, όπου το παιδί έχει αναπτύξει αντίληψη και μπορεί να κατανοήσει αυτά που θα του πούμε και δεν θα μιμείται απλώς τις κινήσεις».

– Πόσο χρόνο χρειάζεται κάποιος να κάνει προπονήσεις, για να μπορέσουμε να πούμε ότι έχει λάβει σωστή εκπαίδευση;
«Η σωστή ερώτηση είναι “πόσο χρόνο θα αφιερώσει ο ενδιαφερόμενος προκειμένου να αφομοιώσει αυτήν την εκπαίδευση”. Θα μπορούσαμε θεωρητικά να πούμε ότι σε έναν χρόνο είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση που μπορεί να του παρουσιαστεί στο δρόμο, αυτό όμως είναι τόσο θέμα αντίληψης και ψυχολογίας που διαφέρει από μαθητή σε μαθητή, όσο και χρόνου που θα αφιερώσει».

– Πόσο κοστίζει η εκπαίδευση;
«Οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με το πρόγραμμα που θέλει να ακολουθήσει ο ενδιαφερόμενος, είτε σε group είτε για personal training λόγω έλλειψης χρόνου ή λόγω σοβαρότητας μιας κατάστασης, όπως θύματα απόπειρας κακοποίησης ή απειλής».

– Δίνετε συμβουλές στους εκπαιδευόμενους σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν κάποιον κακοποιό στο δρόμο;
«Δεν νοείται σχολή η οποία ασχολείται με την αυτοάμυνα, να μην δίνει συμβουλές για κάτι τέτοιο. Η προπόνησή μας στηρίζεται πάνω σε ρεαλιστικά σενάρια, προετοιμάζοντας τον μαθητή για οτιδήποτε του συμβεί, τόσο σε μια κατάσταση απαγωγής, ληστείας, βιασμού, όσο και σε κάποια παρενόχληση, άσκηση ψυχολογικής βίας, λεκτικής ή ένοπλης».

– Πώς μπορεί να υπάρξει αυτοσυγκράτηση σε περίπτωση που βρεθεί αντιμέτωπος με κάποιο περιστατικό;
«Ο αυτοέλεγχος και η αυτοσυγκράτηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσης στην αυτοάμυνα. Διδάσκουμε τους μαθητές μας πως να ενεργούν σε κάθε περίπτωση, μαθαίνοντας να αξιολογούν την κατάσταση και να κρίνουν κατά πόσο είναι απαραίτητη η εμπλοκή του σε αυτήν, μιας και κερδισμένος σε μια μάχη δεν είναι ούτε αυτός που νικάει ούτε αυτός που χάνει. Για εμάς η καλύτερή μαύρη ζώνη είναι αυτή που μπορεί λεκτικά να αποφύγει μια κατάσταση».

– Πόσο επικίνδυνο είναι να αντιμετωπίσει έναν κακοποιό;
«Εξαρτάται από τον κακοποιό. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι μαθητές του Gregy’s Kenpo MMA διαχωρίζουν τις τεχνικές σε τεχνικές ανάγκης και ηθικές τεχνικές. Διαφορετικά θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε έναν ηλικιωμένο ο οποίος προσπαθεί με την μαγκούρα του να μας χτυπήσει, και αλλιώς έναν χρήστη ή ψυχασθενή, ο οποίος μας πλησιάζει με την απειλή όπλου.

Η επικινδυνότητα επομένως αλλάζει ανάλογα με το ζητούμενο του επιτιθέμενου, καθώς κάποιος μπορεί να θέλει να αποσπάσει χρήματα ή το κινητό μας, όπου είναι προτιμότερο να του τα δώσουμε και να φύγουμε, ενώ κάποιος άλλος μπορεί να θέλει να μας βιάσει ή να μας απαγάγει, όπου εκεί δεν υπάρχει χώρος για συναισθηματισμούς. Όπως παραδείγματος χάρη στην περίπτωση του άτυχου άνδρα που δολοφονήθηκε την ημέρα που γεννούσε η σύζυγός του, γιατί υπό την απειλή μαχαιριού δεν έδωσε την κάμερα που κρατούσε, καθώς και πιο πρόσφατα την γυναίκα από την Ξάνθη η οποία κακοποιήθηκε βάναυσα μπροστά στην πόρτα του σπιτιού της».

– Έχουν αυξηθεί οι πολίτες που έρχονται στη σχολή με δεδομένη την έξαρση της εγκληματικότητας;
«Παρατηρούμε πως όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει να μάθει να αμύνεται, μιας και η φτώχεια και η ανεργία επιφέρουν αύξηση της εγκληματικότητας για διάφορους λόγους. Εδώ θέλουμε να τονίσουμε ότι υπάρχει μεγάλη παρερμηνεία στην χώρα μας σχετικά με την αυτοάμυνα.

Ο κάθε ένας που ασχολείται με μια πολεμική τέχνη, είτε ο γονέας ο οποίος στέλνει το παιδί του σε κάποια σχολή πολεμικών τεχνών, θεωρεί ότι μαθαίνει και να προστατεύει τον εαυτό του. Αυτό είναι μεγάλο λάθος μιας και υπάρχουν πάνω από εκατό τέχνες οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την αυτοάμυνα.

Τα συστήματα τα οποία ασχολούνται πραγματικά με την αυτοάμυνα στην χώρα μας δεν ξεπερνούν τα δάχτυλα του ενός χεριού. Παραδείγματος χάρη, ένας αθλητής ο οποίος ασχολείται με το kick boxing προετοιμάζεται στο να έχει μια καλή φυσική κατάσταση για να αγωνιστεί σε κάποιους γύρους, μέσα σε ένα ρινγκ, με έναν αντίπαλο, στα κιλά του και στην εμπειρία του, φορώντας προστατευτικά και με έναν διαιτητή που θα τον προφυλάξει σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά, σταματώντας τον αγώνα. Αυτό όπως καταλαβαίνετε δεν ισχύει στο δρόμο, όπου δεν γνωρίζουμε τον αντίπαλο, ούτε αν είναι οπλισμένος, άοπλος, υπό την επήρεια ουσιών ή ψυχικών διαταραχών, ή αν είναι μόνος του. Άρα ένας αθλητής του kick boxing δεν θα ήταν προετοιμασμένος να αμυνθεί υπό την απειλή μαχαιριού ή κάποιας ενέδρας. Όταν προπονείται σε μη ρεαλιστικές καταστάσεις 9 στις 10 φορές θα αποτύχει σε μια πραγματική μάχη στο δρόμο».

– Εκπαιδεύονται και γυναίκες; Κατά πόσο είναι δύσκολο να προπονηθούν;
«Υπάρχει μεγάλη αύξηση στην συμμετοχή γυναικών στα τμήματα αυτοάμυνας. Όταν μιλάμε για αυτοάμυνα, δεν υπάρχει διαχωρισμός αυτοάμυνας για άνδρες, γυναικείας αυτοάμυνας ή παιδικής αυτοάμυνας. Απλώς ότι υπάρχουν άτομα με συγκεκριμένες ανάγκες, σε άλλες τεχνικές θα επικεντρωθεί μια γυναίκα για να προστατευθεί από έναν βιασμό, σε άλλες ένα παιδί που πηγαίνει στο σχολείο και σε άλλες σε ένας άνδρας.

Στην εκμάθηση της αυτοάμυνας δεν προαπαιτείται κάποια ιδιαίτερη ικανότητα, οπότε δεν μπορούμε να πούμε ότι μια γυναίκα θα δυσκολευθεί περισσότερο από έναν άνδρα. Παρόλο που ένας άνδρας μπορεί να στηριχθεί στην μυϊκή του δύναμη, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι μόνο με αυτό θα καταφέρει να επιβιώσει σε μια κατάσταση στο δρόμο, δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να αναπληρώσει μια γυναίκα μέσα από τις προπονήσεις. Θεωρητικά σε μια κατάσταση στο δρόμο, η γυναίκα έχει το πλεονέκτημα, μιας και κανένας δεν πιστεύει ότι μια γυναίκα θα αντιδράσει.

Αν επομένως εκπαιδευθεί κατάλληλα, μπορεί να χρησιμοποιήσει το στοιχείο του αιφνιδιασμού και να έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε μια κατάσταση που θα της παρουσιαστεί στο δρόμο».

Στο Μetropolitan Expo, στο πιο άρτιο εκθεσιακό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης το οποίο διαθέτει 45.000 τ.μ. μικτής στεγασμένης εκθεσιακής επιφάνειας, θα χτυπήσει η καρδιά της έκθεσης Safety Expo. Επισκεφθείτε τη σελίδα safetyexpo.gr για περισσότερες λεπτομέρειες.

Το newsbeast.gr, χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης, έχει ανοίξει ειδικό φάκελο για την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας σας.