Πορείες, συγκεντρώσεις, επεισόδια. Τα τελευταία, όλο και πιο συχνά, ήρθαν να προσθέσουν μία ακόμη παράμετρο κινδύνου για ένα κατάστημα, αυτή των ληστειών. Από τη μία πλευρά, τα στοιχεία της Αστυνομίας δείχνουν ότι στην Αττική κατεγράφησαν 213 λιγότερες ληστείες σε καταστήματα για το 2012, σε σχέση με το 2011.

Από την άλλη, ο αριθμός των διαδηλώσεων-σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία- ανήλθε στις 5.654 για το 2012, αποτελώντας εστία ανησυχίας για πολλούς επιχειρηματίες, οι επιχειρήσεις των οποίων βρίσκονται, σε αρκετές των περιπτώσεων, στο επίκεντρο βανδαλισμών.

Ο διευθυντής πωλήσεων της εταιρείας κατασκευής και εμπορίας συστημάτων ασφαλείας, Special Projects & Safety, Γιάννης Λάμψας, προτείνει, μέσω του news.gr τρόπους προστασίας μιας επιχείρησης από βανδαλισμούς και ληστείες.

Οι βασικοί τύποι προστατευτικών τζαμιών
«Αν κάποιος είναι επιχειρηματίας, συνήθως ζητάει να θωρακίσει την είσοδο και την όψη του καταστήματός του. Η δυνατότητα που του δίνεται, είναι να τοποθετηθεί πλαίσιο αλουμινίου ή σιδήρου και ειδικού τύπου κρύσταλλο». Όπως εξηγεί ο κύριος Λάμψας, οι δύο βασικοί τύποι κρυστάλλων είναι ο αλεξίσφαιρος και ο αντιβανδαλιστικός. Η διαφορά των δύο τύπων αφορά στη σύνθεση του τρίπλεξ κρυστάλλου. «Ξεκινούν από τρεις στρώσεις κρυστάλλων και ανεβαίνουν. Η αντιβανδαλιστική ξεκινάει από τη διαβάθμιση PA και φτάνει μέχρι P8B», συμπληρώνει ο διευθυντής της Special Projects.

Σύμφωνα με τις διεθνείς πιστοποιήσεις, υπάρχουν αρκετοί τύποι προστατευτικών κρυστάλλων. Οι πιο απλοί είναι τύπου PA και, όσο ανεβαίνει κάποιος κατηγορία, φτάνει στον τύπο P6B, ο οποίος αντέχει σε 50 χτυπήματα με σφυρί ή με τσεκούρι για να ανοίξει τρύπα μέχρι 50 εκατοστά και όχι για να καταρρεύσει. Αποτελεί μία μέση επιλογή αντιβανδαλιστικού τζαμιού. Η επόμενη κατηγορία είναι η P7B, η οποία μπορεί να συγκρατήσει από 50-70 χτυπήματα και η ισχυρότερη όλων, είναι η P8B, με δυνατότητα προστασίας από 70 χτυπήματα και πάνω.

Αλεξίσφαιρο κρύσταλλο μπορεί να προστατεύσει ακόμα και από σφαίρα καλάσνικοφ
Η άλλη κατηγορία προστατευτικών κρυστάλλων, τα αλεξίσφαιρα, παρουσιάζουν κι αυτά με τη σειρά τους αρκετές κατηγοριοποιήσεις, ανάλογα με το βαθμό ασφάλειας που παρέχουν. Ξεκινούν από τα BR2-S (το S σημαίνει Splinter=πετάει θραύσματα). Μπορεί να αποτρέψει την επίθεση με 9άρι βλήμα από πιστόλι και δεν καταρρέει, αλλά πετάει θραύσματα από την πίσω πλευρά. Οι ποιότητες αλεξίσφαιρων τζαμιών φτάνουν έως και τον τύπο BR7-NS (No Splinter=δεν πετάει θραύσματα), το οποίο μπορεί να προστατεύσει ακόμα και από βλήμα καλάσνικοφ. Για τη θωράκιση της όψης ενός καταστήματος με τζάμια 3Χ3 μέτρα, το κόστος ξεκινάει από 5.000 και φτάνει έως και 6.000 ευρώ ανάλογα με τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν.

«Οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν όλες αυτές τις λεπτομέρειες και εμπιστεύονται έναν απλό τζαμά. Όπως στις περισσότερες δουλειές, έτσι και στη δική μας, χρειάζεται εξειδίκευση. Οι κοσμηματοπώλες – από άγνοια συνήθως – εμπιστεύονται οποιονδήποτε λέει ότι «θα σου τοποθετήσω ένα αλεξίσφαιρο τζάμι», τονίζει ο κύριος Λάμψας.

Όπως επισημαίνει, δεν αρκεί να βάλεις ένα πολύ καλό τζάμι, καθώς το ένδυμα πρέπει να είναι το ίδιο αξιόπιστο. «Παίζει μεγάλο ρόλο το κούφωμα, για να μπορέσει να συγκρατήσει μία τέτοια κατασκευή και να μην καταρρεύσει στο πρώτο χτύπημα. Σε ό, τι αφορά τα κουφώματα, πρέπει να προσέχουμε την πιστοποίηση, που αφορά στην αντιδιαρρηκτική και αντιβανδαλιστική προστασία», λέει ο κύριος Λάμψας και προσθέτει ότι «δεν μπορεί να στηριχτεί σε τούβλο μια τέτοια δουλειά. Χρειάζεται και η δημιουργία της κατάλληλης υποδομής».

Ο καλύτερος συνδυασμός συνήθως και αυτό, που ζητάνε οι περισσότεροι πελάτες από μία εταιρεία κατασκευής συστημάτων ασφαλείας, είναι τζάμια που συνδυάζουν την αντιβανδαλιστική και αλεξίσφαιρη προστασία.

«Τα προστατευτικά τζάμια αποθαρρύνουν τον εισβολέα»

«Με την τοποθέτηση αυτών των συστημάτων, αποθαρρύνεται ο ληστής που θέλει να εισβάλλει με βανδαλισμό στο χώρο μας ή στην επιχείρησή μας. Τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, έχουμε θωρακίσει 160 κοσμηματοπωλεία και 1100 τράπεζες», αναφέρει ο κύριος Λάμψας. Όπως υποστηρίζει, οι επίδοξοι εισβολείς θα χρειαστούν τουλάχιστον μισή ώρα για να διαπεράσουν ένα τέτοιο τζάμι.

Πώς αποτρέπονται οι ληστείες καταστημάτων
Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις – χτυπήματα σε επιχειρήσεις, είναι οι ένοπλες ληστείες. Ένα ακόμα αποτρεπτικό μέσο, το οποίο προτείνεται, είναι ο θάλαμος με τις δύο πόρτες. Ο θάλαμος αποτροπής ληστειών κατασκευάζεται από τα ίδια υλικά, που φτιάχνονται οι όψεις ενός καταστήματος. Πιστοποιημένα κρύσταλλα και κουφώματα χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ενός κλωβού με δύο πόρτες. Τοποθετείται ένας μηχανισμός, ο οποίος δεν επιτρέπει να ανοίξει η μία πόρτα, αν δεν κλειδώσει πρώτα η άλλη. Ένας μηχανισμός αρκετά διαδεδομένος, τον οποίο συναντάμε τα τελευταία χρόνια, κυρίως σε υποκαταστήματα τραπεζών.

«Το μόνο που κάνουμε, είναι να παρατείνουμε το χρόνο. Αν κάποιος είναι επίμονος και καταφέρει να εισβάλει, επεμβαίνει ένα ηλεκτρονικό σύστημα, το bandit, το οποίο παράγει ομίχλη. Λειτουργεί με φωτοκύτταρο ή με άλλους τρόπους και διοχετεύει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα νέφος σε ένα χώρο, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να διακρίνουμε το χέρι μας σε απόσταση 20 εκατοστών». Όπως εξηγεί ο κύριος Λάμψας, το συγκεκριμένο σύστημα προγραμματίζεται ανάλογα και μπορεί να καλύψει από 1 έως και 170 τετραγωνικά. «Σε πέντε δευτερόλεπτα γεμίζει ένα χώρο 50 τετραγωνικών με τρία μέτρα ύψος. Λειτουργεί με τοποθέτηση ειδικής φιάλης, η οποία συντηρείται κάθε δύο χρόνια και περιέχει υγρό υπό πίεση 16 bar. Η τιμή λιανικής ανέρχεται στα 1980 ευρώ + ΦΠΑ». Τονίζει, μάλιστα, χαρακτηριστικά πως «ό,τι κλειδώνει, ξεκλειδώνει». Σημασία, λοιπόν έχει, όπως αναφέρει, να καθυστερήσουμε τον επίδοξο εισβολέα και τελικά να τον αποτρέψουμε. «Όσο πιο πολύ χρόνο χρειάζεται για να σπάσει τη βιτρίνα μας κάποιος, τόσο πιο πιθανό είναι στο τέλος να τα παρατήσει”, καταλήγει.

Πώς λειτουργεί το σύστημα εκπομπής ομίχλης bandit

Στο Μetropolitan Expo, στο πιο άρτιο εκθεσιακό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης το οποίο διαθέτει 45.000 τ.μ. μικτής στεγασμένης εκθεσιακής επιφάνειας, θα χτυπήσει η καρδιά της έκθεσης Safety Expo. Επισκεφθείτε τη σελίδα safetyexpo.gr για περισσότερες λεπτομέρειες.

Το newsbeast.gr, χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης, έχει ανοίξει ειδικό φάκελο για την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας σας.