Όταν πριν από μερικά χρόνια έκαναν την εμφάνισή τους στον πλανήτη Γη οι φορητές τηλεφωνικές συσκευές, που ονομάστηκαν κινητά, δύσκολα φανταζόμασταν ότι θα μπορούσαμε να μιλήσουμε με κάποιον, σε όποιο σημείο του πλανήτη κι αν βρίσκεται. Το ίδιο συνέβη και με την τοποθέτηση κλιματισμού ή την κατάργηση του κλειδιού στα περισσότερα αυτοκίνητα, γεγονότα πρωτοποριακών για την εποχή τους διαστάσεων.

Αν συζητούσαμε σήμερα ότι μπορούμε να καταργήσουμε τα κλειδιά του σπιτιού μας και ότι απλά με ένα άγγιγμα θα μπορούσαμε να ξεκλειδώνουμε την πόρτα, αρκετοί θα μας κοιτούσαν παράξενα.

Όπως λέει στο news.gr ο υπεύθυνος παραγωγής της εταιρείας κατασκευής συστημάτων ηλεκτρονικού κλειδώματος, Safeliving, Γιάννης Κορομηλής, αυτό που γινόταν και γίνεται τους τελευταίους αιώνες, από το μεσαίωνα – και τα μοναστήρια της εποχής – μέχρι και σήμερα, είναι η ύπαρξη ενός μεταλλικού κλειδιού για να ασφαλίζει η κλειδαριά.
«Τα τελευταία χρόνια, αυτός ο τρόπος κλειδώματος αρχίζει να μας αποχαιρετά. Εκεί, που τοποθετούμε το κλειδί, είτε είναι ακριβή η πόρτα είτε όχι, το ζητούμενο είναι να καταργήσουμε τον παραδοσιακό τρόπο κλειδώματος και όλα να συμβαίνουν αυτόματα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κύριος Κορομήλης. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι «το παραδοσιακό κλειδί έχει δείξει την αδυναμία του τα τελευταία τέσσερα χρόνια, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων διαρρήξεων, ειδικά σε σπίτια».

Όπως λέει, η διαδικασία «κλείδωμα–ξεκλείδωμα» είναι κάτι που περνάει από τα ανθρώπινα χέρια, με αρκετές πιθανότητες να ξεχάσουμε την πόρτα ξεκλείδωτη. Με τα νέα αυτόματα συστήματα, παραμερίζουμε τον ανθρώπινο παράγοντα, όπως επισημαίνει, και όλα γίνονται με την ελάχιστη δυνατή δική μας παρέμβαση.

«Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία για την ασφάλειά μας είναι το κλείδωμα της κεντρικής εισόδου. Επίσης, δεν είναι πρακτικό να κλειδώνουμε και να ξεκλειδώνουμε. Σκεφτείτε μόνο ότι, σε περίπτωση εγκλωβισμού, όταν χρησιμοποιούμε το κλειδί και γίνει ένας σεισμός ή μια πυρκαγιά, δεν μπορούμε να διαφύγουμε με ευκολία», τονίζει ο κύριος Κορομηλής.

Προτείνει μάλιστα το σύστημα i-lock, το οποίο είναι ελληνικής συναρμολόγησης και πολλά από τα μηχανικά του συστατικά κατασκευάζονται στην Ελλάδα. Κάνει λόγο για την εποχή προ και μετά κλειδιού, και θέτει το ζήτημα ασφάλειας και πρακτικότητας, καθώς όταν πρέπει κάποιος να περιστρέψει τέσσερις φορές το κλειδί είναι ορατός ο κίνδυνος να το χάσει ή να του το κλέψουν.

«Το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό σύστημα κλειδώματος μπαίνει πρόσθετα σε οποιαδήποτε πόρτα, είτε ξύλινη, είτε αλουμινίου, είτε θωρακισμένη. Η κλειδαριά παραμένει ακριβώς η ίδια. Το ηλεκτρονικό κλειδι – i-key -, όταν τοποθετείται στην ειδική υποδοχή, που βρίσκεται έξω από την πόρτα, αντλεί στιγμιαία ρεύμα από εκεί για να ανοίξει την πόρτα και δεν χρειάζεται επαναφόρτιση», εξηγεί ο κύριος Κορομηλής.

«Με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να καλεί όλο το 24ωρο στην εταιρεία, αν χάσει τον προσωπικό του κωδικό. Αυτός διαγράφεται, απομακρύνοντας τον κίνδυνο να τον βρει κάποιος και να τον χρησιμοποιήσει. Το κλειδί αυτό έχει ένα μικροτσίπ. Σε δύο ώρες δημιουργείται ένα καινούργιο και το παλιό είναι άχρηστο», προσθέτει.

Σε ό, τι αφορά το κλειδί i-key, έχει ένα μοναδικό id. Παράγεται εργοστασιακά με έναν προεγγεγραμμένο κωδικό και δεν μπορεί να αντιγραφεί. Είναι απόλυτα αδιάβροχο και ανθεκτικό στα χτυπήματα.

Η κεντρική μονάδα διατηρεί κλειδωμένη την πόρτα, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος για 18 ώρες.

Αν γίνει διακοπή ρεύματος, η πόρτα ανοίγει χωρίς κανένα πρόβλημα, καθώς υπάρχει εφεδρική μπαταρία στην κεντρική μονάδα, η οποία έχει διάρκεια ζωής 18 ωρών, όπως υποστηρίζει ο κύριος Κορομηλής.

«Μόλις ακουμπήσει η πόρτα στην κάσα, αυτόματα κλειδώνει μόνη της. Υπάρχει δυνατότητα ειδοποίησης με χρονοδιακόπτη και βομβητή, που μας “χτυπάει καμπανάκι” για να την κλείσουμε, σε περίπτωση που την ξεχάσουμε ανοιχτή», λέει.

Ένα ακόμα θετικό της ηλεκτρονικής τεχνολογίας κλειδώματος είναι ότι, όταν κάποιος βγαίνει από μέσα, έξω, υπάρχει ένα μπουτόν αφής, το οποίο αγγίζουμε με το δάχτυλο, τραβάμε την πόρτα και ανοίγει, χωρίς κανέναν κίνδυνο να παραμείνουμε εγκλωβισμένοι σε περίπτωση κινδύνου.

«Η τιμή λιανικής για όσους επισκεφθούν τη Safety Expo κυμαίνεται στα 1.000 με το ΦΠΑ και είναι προσφορά. Ο χρόνος, που χρειάζεται για την εγκατάσταση του συστήματος, είναι γύρω στις 5 με 6 ώρες. Για το i-lock παρέχεται γραπτή εγγύηση 5 ετών, ενώ για το ηλεκτρονικό κλειδί i-key δέκα χρόνια. Στο αρχικό πακέτο υπάρχουν 5 κλειδιά και κάθε επιπλέον κλειδί κοστίζει 10 ευρώ», λέει κύριος Κορομηλής.

Συμπληρώνει, μάλιστα, ότι υπάρχει ένα ακόμα προϊόν, το οποίο έχει ακριβώς την ίδια φιλοσοφία με το i-lock. Πρόκειται για ένα σύστημα ηλεκτρονικού αφαλού, ο οποίος μπαίνει στη θέση του παλιού και λειτουργεί με το i-key. Η βασική του διαφορά λειτουργίας με το i-lock είναι ότι δεν κλειδώνει από μόνο του. Το navelon, όπως ονομάζεται, έχει στην εσωτερική πλευρά του ένα πόμολο και το ξεκλείδωμα γίνεται από εκεί και όχι με την αφή. Αυτό ονομάζεται navelon.

Όπως τονίζει ο κύριος Κορομηλής, «ασφάλεια δεν σημαίνει μόνο αποκλείω το διαρρήκτη από το να μπει στο σπίτι μου. Ασφάλεια είναι να αποκλείσουμε κάθε ενδεχόμενο εγκλωβισμού στο σπίτι, κάτι, που» – όπως λέει – «με τα ηλεκτρονικά συστήματα κλειδώματος, έγινε πραγματικότητα».

Μία ακόμα σημαντική διαφορά του από το συμβατικό κλειδί, είναι ότι το κλειδί βρίσκεται πάνω στην κλειδαριά – και άρα είναι πιο ευάλωτο σε περίπτωση ληστείας. «Το στοίχημα για εμάς ήταν να απομακρύνουμε το κέντρο λειτουργίας κλειδώματος – ξεκλειδώματος, κάτι που πετύχαμε, αν αναλογιστείτε ότι η κεντρική μονάδα, που ελέγχει τη διαδικασία, δεν βρίσκεται πάνω στην πόρτα, αλλά σχετικά απομακρυσμένη και στο εσωτερικό του σπιτιού», καταλήγει.
Δείτε το βίντεο και τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος:

Στο Μetropolitan Expo, στο πιο άρτιο εκθεσιακό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης το οποίο διαθέτει 45.000 τ.μ. μικτής στεγασμένης εκθεσιακής επιφάνειας, θα χτυπήσει η καρδιά της έκθεσης Safety Expo. Επισκεφθείτε τη σελίδα safetyexpo.gr για περισσότερες λεπτομέρειες.

Το newsbeast.gr, χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης, έχει ανοίξει ειδικό φάκελο για την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας σας.