Μαθήματα αυτοάμυνας, ψυχραιμίας και αυτοσυγκράτησης. Μαθήματα για να αντιμετωπίσετε τους κακοποιούς σε περίπτωση που κάποιος σας επιτεθεί αλλά και τεχνικές για να έχετε την ικανότητα να αντιλαμβάνεστε πότε πρέπει να… αποχωρήσετε.

«Οι μάχες στο δρόμο με τους κακοποιούς δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση», λένε οι εκπαιδευτές, τονίζοντας ότι τον τελευταίο καιρό οι δράστες έχουν σκληρύνει τη στάση τους.

Στην τριήμερη έκθεση που διοργανώνεται από τις 8 μέχρι τις 10 Μαρτίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Athens Metropolitan Expo στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, θα μπορείτε να μάθετε από κοντά τα μυστικά της αυτοάμυνας, όπως τα εξηγεί σε συνέντευξή του στο newsbeast.gr ο εκπαιδευτής δυτικών πολεμικών τεχνών και επιβίωσης με μαχαίρι στη σχολή «Coriolanos», Γιώργος Ζαχαρόπουλος.

Εκπρόσωποι της σχολής θα εξηγούν άλλωστε και το τριήμερο της έκθεσης στους επισκέπτες όλες τις απορίες τους γύρω από το θέμα.

– Πώς ορίζεται ο όρος αυτοάμυνα;
«Η αυτοάμυνα είναι ουσιαστικά μία έννοια, η οποία περιγράφει την προστασία του εαυτού σου. Πώς μπορείς δηλαδή να προστατεύσεις τον εαυτό σου και τα ζωτικά σου όργανα από επικίνδυνες καταστάσεις. Η αυτοάμυνα δεν είναι μόνο σωματικό θέμα είναι και ψυχολογικός παράγοντας. Κι αυτό διότι εάν δεν έχεις την ψυχραιμία και την ψυχολογία να αντιμετωπίσεις μια κατάσταση, οι όποιες τεχνικές έχεις μάθει στη σχολή, δεν θα σου χρησιμεύσουν».

– Από ποια ηλικία έρχονται στη σχολή σας για εκπαίδευση;
«Όσον αφορά την αυτοάμυνα, τα άτομα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Στο δρόμο εκτός από κάποιες γροθιές με τις οποίες μπορείς να έρθεις αντιμέτωπος, υπάρχει το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσεις και διάφορα όπλα που μπορεί να φέρει κάποιος που θέλει να σε βλάψει (μαχαίρια, πιστόλια, κ.ά). Κάποιος κακοποιός συνήθως φέρει και ένα όπλο οποιουδήποτε τύπου. Άρα, ο εκπαιδευόμενος πρέπει να είναι ενήλικας. Όμως, έχουμε και παιδικά τμήματα που γίνονται μαθήματα πολεμικών τεχνών».

– Για να μπορέσουμε να πούμε ότι ένα άτομο έχει εκπαιδευτεί σωστά, πόσο χρονικό διάστημα πρέπει να κάνει προπονήσεις;
«Χρειάζεται περίπου ένας χρόνος εκπαιδεύσεων για να έχει το άτομο μία ολοκληρωμένη άποψη. Υπάρχουν και κάποιοι κύκλοι σεμιναρίων, τρίμηνοι και εξάμηνοι, αλλά ουσιαστικά χρειάζεται ένας χρόνος για να καταλάβεις το φυσικό κομμάτι. Η αυτοάμυνα δεν είναι (πιο πολύ) εκπαίδευση αρχική. Η αυτοάμυνα είναι περισσότερο βασισμένη σε σενάρια που μπορεί να συμβούν».

– Ποιο είναι το κόστος της εκπαίδευσης;
«Το κόστος της εκπαίδευσης εξαρτάται. Σε εμάς η συνδρομή είναι μηνιαία. Στα καθαρά συστήματα αυτοάμυνας το κόστος είναι 50 ευρώ το μήνα, που σημαίνει ότι γίνονται 8 με 12 προπονήσεις 90 λεπτών η καθεμία. Σε περίπτωση που κάποιος ενδιαφέρεται για τα σεμινάρια, οι τιμές διαφέρουν ανάλογα με τη διάρκεια των σεμιναρίων και το τι θα δείξει ο κάθε εκπαιδευτής».

– Πώς μπορεί να υπάρξει αυτοσυγκράτηση όταν ένας πολίτης βρεθεί αντιμέτωπος με έναν κακοποιό;
«Δική μου συμβουλή στην περίπτωση που κάποιος πολίτης βρεθεί αντιμέτωπος με έναν ληστή που φέρει όπλο, είναι “του δίνεις αυτά που ζητάει και ζεις”. Αυτή είναι η πρώτη μου συμβουλή. Τα προβλήματα ξεκινούν όταν ο ληστής δεν αρκείται στα κλοπιμαία. Το να δώσεις 50 ευρώ, ένα κινητό ή ένα μπουφάν, νομίζω ότι αξίζουν πολύ λιγότερα από τη ζωή σου. Στην περίπτωση λοιπόν που αυτά δεν αρκούν στον κακοποιό, εκεί είναι που πρέπει να δράσεις. Και το βασικό δεν είναι να τον ακινητοποιήσεις, είναι να φύγεις από το χώρο που γίνεται το συμβάν με όσο λιγότερους τραυματισμούς γίνεται.

Οι κακοποιοί χωρίζονται σε δύο με τρεις κατηγορίες: Ένας που θέλει κάτι υλικό από εσένα, ένας που θέλει το υλικό αλλά θέλει να αποδείξει στον εαυτό του ή και στη συμμορία του ότι είναι σκληρός, θα εμπλακεί σε βία και ο τρίτος είναι ο ψυχασθενής. Οι δύο τελευταίες κατηγορίες είναι οι πιο δύσκολες. Η πιο εύκολη κατηγορία θεωρείται αυτός που θέλει μόνο να αρπάξει το πορτοφόλι σου».

– Πόσο επικίνδυνο είναι να τα βάλει κάποιος με τον κακοποιό;

«Υπάρχουν τεχνικές που μπορείς να αποκρούσεις σχεδόν τα πάντα είτε είναι μαχαίρι, είτε είναι ξύλο. Ακόμη και με όπλο υπάρχουν τεχνικές που μπορείς να κάνεις. Το βασικότερο όμως είναι ότι πρέπει να είσαι ψύχραιμος ώστε να αντιδράσεις για να το κάνεις. Γιατί αν έχεις παγώσει από το φόβο, κάτι που είναι σύνηθες, διότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν μάθει να ζουν με τη βία, σημαίνει ότι πρέπει εκείνη τη στιγμή να περάσεις ένα κατώφλι φόβου και ηθικών περιορισμών. Κι αν δεις ότι απειλείται η ζωή σου, θα κάνεις τα πάντα για να τη σώσεις».



– Με δεδομένη την άνοδο της εγκληματικότητας, έχουν αυξηθεί οι πολίτες που θέλουν να μάθουν αυτοάμυνα;

«Έχουν αυξηθεί, αυτό είναι αλήθεια. Επίσης, παρατηρείται αύξηση των γυναικών».

– Κατά πόσο είναι εύκολο οι γυναίκες να αμυνθούν;

«Υπάρχουν ασκήσεις, στις οποίες δεν παίζει ρόλο η σωματική διάπλαση. Τις γυναίκες οι κακοποιοί τις αντιμετωπίζουν τελείως διαφορετικά από τον άντρα. Τις θεωρούν δηλαδή πιο εύκολο θύμα αφού δεν περιμένουν ότι θα αντιδράσουν. Και πολλές φορές, πέρα από τη γενική απολαβή, ζητούν και κάτι παραπάνω. Μπορεί δηλαδή να φτάσουν σε περιπτώσεις βιασμών. Άρα λοιπόν, υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γυναίκες με το βασικότερο είναι να διατηρεί την ψυχραιμία της και να μη φοβάται την επαφή. Γι’ αυτό μια γυναίκα μαθαίνει αυτοάμυνα. Οι γυναίκες, αξίζει να αναφέρουμε, χρειάζεται να εκπαιδευτούν κυρίως στο ψυχολογικό κομμάτι».

Στο Μetropolitan Expo, στο πιο άρτιο εκθεσιακό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης το οποίο διαθέτει 45.000 τ.μ. μικτής στεγασμένης εκθεσιακής επιφάνειας, θα χτυπήσει η καρδιά της έκθεσης Safety Expo. Επισκεφθείτε τη σελίδα safetyexpo.gr για περισσότερες λεπτομέρειες.

Το newsbeast.gr, χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης, έχει ανοίξει ειδικό φάκελο για την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας σας.