Χρώματα θα αλλάζει με τις εποχές η «Βαλκανική πλατεία» που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί σε έκταση 26 στρεμμάτων στο Δήμο Νεάπολης – Συκεών καθώς οι διάφορες ποικιλίες δέντρων και φυτών που θα τοποθετηθούν στον ενιαίο χώρο που θα προκύψει, θα μεταβάλλουν το τοπίο στο πέρασμα των εποχών.

«Η επιλογή δεν είναι τυχαία καθώς οδηγηθήκαμε σε αυτήν από τους συνειρμούς που μας δημιούργησε η έννοια των Βαλκανίων, που παραπέμπει σε μια ενότητα χρωμάτων και λαών μέσα σε ένα κοινό χώρο ζωής και έκφρασης», εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Μόρφω Παπανικολάου, αρχιτέκτονας, μέλος της ομάδας των Ρένας Σακελλαρίδου, Αναστασίας Παπαδοπούλου και Βανέσας Τσακαλίδου, που κέρδισαν το πρώτο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την ανάπλαση και ανάδειξη της περιοχής Στρεμπενιώτη.

Ο χώρος όπου πρόκειται να γίνει η ανάπλαση βρίσκεται, χωροταξικά, πάνω από το μεγάλο γήπεδο στην περιοχή του πρώην στρατοπέδου Στρεμπενιώτη και αποτελείται από διάσπαρτες εγκαταστάσεις για αθλητικές χρήσεις, πλατείες και ένα ανοιχτό αμφιθέατρο. Στόχος του Δήμου είναι η ενοποίηση αυτού του κατακερματισμένου χώρο ώστε να μετατραπεί σε μια μεγάλη εγκατάσταση που θα φιλοξενεί τις γνωστές πολιτιστικές εκδηλώσεις της Βαλκανικής Πλατείας αλλά και αθλητικές και λοιπές εκδηλώσεις.

Ο σχεδιασμός της αρχιτεκτονικής πρότασης που απέσπασε το πρώτο βραβείο προβλέπει, κατά την κ. Παπανικολάου, τη δημιουργία μιας γραμμικής πλατείας (που θα αποτελεί χώρο υποδοχής, χώρο περιπάτου και ποδηλασίας), χώρο γηπέδου ποδοσφαίρου (που θα φιλοξενεί και άλλες δράσεις αθλητισμού ή πολιτισμού) πάρκο, θέατρο και «πράσινες» κερκίδες, υπόγειο πάρκινγκ αλλά και υδάτινα σημεία με πίδακες και «καθρέφτες» νερού. «Ουσιαστικά θα είναι ένας οβάλ σχηματισμός με ενοποιημένες, πολλαπλές χρήσεις που θα φιλοξενεί τοπικές αλλά και υπερτοπικές εκδηλώσεις και δεν απαιτεί για την υλοποίησή του υψηλό κόστος, συγκριτικά με το μέγεθός του», σημειώνει η αρχιτέκτονας.

Εκείνο που απομένει, στη συνέχεια, είναι η επέκταση της μελέτης στις υπόλοιπες φάσεις της και βέβαια η χρηματοδότηση του έργου προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του. Ο Δήμος πάντως αποδίδει μεγάλη σημασία στην εν λόγω παρέμβαση καθώς σύμφωνα με τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, θα σηματοδοτήσει τη ριζική αναβάθμιση της περιοχής με τη βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της. Σχετικά με την χρηματοδότηση, ο ίδιος συζήτησε το θέμα αυτό με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Σταύρο Καλαφάτη, κατά την τελετή των εγκαινίων της έκθεσης των πανελλήνιων αρχιτεκτονικών διαγωνισμών ιδεών που πραγματοποιείται μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου στο δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης.