Την κατάσταση στα χέρια τους παίρνουν οι καθηγητές στο Ρέθυμνο, σχετικά με τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας που έχουν απασχολήσει την εκπαιδευτική κοινότητα στο νομό το τελευταίο διάστημα.

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου συγκρότησε αντιφασιστική ομάδα καθηγητών στα σχολεία του νομού με στόχο να αντιμετωπίσει, μέσω της παιδαγωγικής, την έξαρση τέτοιων φαινόμενων, που ήδη έχουν προκαλέσει την έντονη διαμαρτυρία γονέων και μαθητών, αλλά και την παρέμβαση τόσο της πανεπιστημιακής κοινότητας, όσο και φορέων του τόπου.

«Στις μέρες μας όλο και πιο συχνά, πληροφορούμαστε, ειδικά στην πόλη του Ρέθυμνου, για την εκδήλωση φαινομένων ψυχολογικής και σωματικής βίας με αποκορύφωμα την δολοφονική επίθεση σε Ινδούς στο Σφακάκι, από πέντε νεαρούς ηλικίας 15 – 19 ετών, ανάμεσα τους και δύο μαθητές. Παράλληλα, έχουν πυκνώσει οι τραμπουκισμοί από μέλη φασιστικής συμμορίας απέναντι σε μεμονωμένα άτομα γνωστά για την αντιφασιστική τους δράση. Διάχυτη είναι επίσης η αίσθηση μεταξύ των συναδέλφων ότι έχουν πολλαπλασιαστεί οι παρεμβάσεις φασιστικών οργανώσεων στα σχολεία της πόλης, ενώ δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την ημέρα που μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης επιτέθηκαν σε αντιφασίστες μέσα και έξω από σχολεία της πόλης», επισημαίνει η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου κάνοντας λόγο παράλληλα για το πόσο επικίνδυνη είναι η ανοχή σε τέτοια φαινόμενα.

«…Η αντίσταση είναι επιβεβλημένη, όχι απλά καταδικάζοντας τα φαινόμενα, αλλά με πιο δυναμικό τρόπο, που θα ξεσκεπάζει την προπαγάνδα, τη διαφθορά των συνειδήσεων, την εξαπάτηση, την υποκρισία των ομάδων αυτών. Ειδικά η νεολαία δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα του “ριζοσπαστικού και αντισυστημικού” μανδύα που φοράει ο φασισμός… χρέος μας είναι, ως εκπαιδευτικοί, να συμβάλουμε με κάθε μέσο ώστε οι επόμενες γενιές να δημιουργήσουν αντισώματα απέναντι σε τέτοια φαινόμενα ολοκληρωτισμού, βίας και καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ως ενεργοί πολίτες αυτής της κοινωνίας και με πλήρη επίγνωση του παιδαγωγικού μας ρόλου ως δασκάλων, δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι μπροστά σε τέτοια φαινόμενα, ειδικά όταν αυτά έχουν συχνά ως αποδέκτες και τους μαθητές μας, είτε ως θύματα είτε ως θύτες» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η αντιφασιστική ομάδα καθηγητών Ρεθύμνου θα δραστηριοποιηθεί και θα αναλάβει πρωτοβουλίες μέσω εκδηλώσεων στα σχολεία, μέσω προσεγγίσεων όλων των μαθητών με παιδαγωγικό τρόπο, ώστε να πεισθούν για το αδιέξοδο αυτών των ιδεών. Επίσης, θα συγκεντρωθεί και θα παρουσιασθεί αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό υλικό με σκοπό να χρησιμοποιηθεί στις σχολικές γιορτές, αλλά και στη διαδικασία των μαθημάτων και των δράσεων του σχολείου στη διάρκεια όλης της σχολικής χρονιάς. Η συνεργασία της ομάδας με μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και της τοπικής κοινωνίας είναι σχεδόν επιβεβλημένη δεδομένου και των γρήγορων αποτελεσμάτων που μπορεί να επιτευχθούν.

«Καλούμε να συμπράξουν μαζί μας, για να αντιδράσουμε δυναμικά σ’ αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, για μια κοινωνία αποδοχής της διαφορετικότητας και αλληλεγγύης, για μια ζωή με αξιοπρέπεια για όλους μας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Οι καθηγητές ήδη έχουν ασχοληθεί εντατικά με το ζήτημα, διερευνούν συντονισμένα το φαινόμενο του φασισμού, ήδη έχουν δουλέψει τα στοιχεία που θα τους βοηθήσουν με κάθε ευκαιρία σχολικών γιορτών, ώστε να δοθούν απαντήσεις στα όποια ερωτήματα από πλευράς των μαθητών τα οποία είναι συνεχή και αρκετά σοβαρά». Μάλιστα όπως ανέφερε η κ. Ντρέκη προγραμματίζεται σεμινάριο ενημέρωσης για καθηγητές ώστε να μπορούν να απαντούν σε καίριες ερωτήσεις που αφορούν σε φασιστικές συμπεριφορές, προβληματισμούς των μαθητικών ομάδων ή και μεμονωμένων μαθητών. Παράλληλα, οργανώνονται σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν εντός των σχολικών αιθουσών με τη συνεργασία πανεπιστημιακών καθηγητών ώστε να βοηθηθούν οι μαθητές να κατανοήσουν το σκληρό πρόσωπο του φασισμού και τον αντίκτυπό του στις τοπικές κοινωνίες και στον άνθρωπο

«Τα ρατσιστικά και φασιστικά φαινόμενα τα αντιμετωπίζουμε πλέον στην καθημερινότητα μας και ερχόμαστε ως καθηγητές αντιμέτωποι με αντιλήψεις μαθητών που πληγώνουν τη δημοκρατία και το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη συνοχή της κοινωνίας», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΛΜΕ επισημαίνοντας παράλληλα ότι «το φαινόμενο δεν είναι ασύνδετο με την ανάπτυξη του φαινόμενου της κρίσης, βρίσκοντας έτσι έδαφος ο φασισμός να προβάλλει ως μία ριζοσπαστική λύση… Δίνει εύπεπτες απαντήσεις που ελκύουν τις νεαρές ηλικίες, γεγονός πολύ επικίνδυνο μιας και μιλάει στην οργή των νέων, στο άδικο και δυστυχώς είναι αρκετά διεισδυτικό… Για αυτό παρεμβαίνουμε, ώστε να βοηθήσουμε να μη διαλυθεί ο μαθητικός και κοινωνικός ιστός του νομού και όλοι μαζί να βρούμε λύσεις σε εκπαιδευτικά και κοινωνικά θέματα που απασχολούν έντονα τους μαθητές αλλά και τις οικογένειες τους» είπε μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου Δήμητρα Ντρέκη.

Οι καθηγητές στο Ρέθυμνο είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να φτάσει ούτε η μαθητική κοινότητα ούτε όμως και η κοινωνία σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις μιας και όπως δήλωσε η Δήμητρα Ντρέκη «δημοκρατία, σεβασμός αλληλεγγύη και ανθρώπινα δικαιώματα, βοηθούν να περάσει μπροστά η κοινωνία και να στηριχθούν όλοι όσοι έχουν ανάγκη».

Ο διευθυντής δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου Ανδρέας Ταξάκης κάνει λόγο για την ανησυχία που επικρατεί σε ορισμένα σχολεία του νομού λόγω των κρουσμάτων βίας που έχουν εκδηλωθεί, το μοίρασμα φυλλαδίων σε μαθητές -από συνομήλικους συμμαθητές τους- σχετικά με ακροδεξιές οργανώσεις αλλά και τις συρράξεις που έχουν καταγραφεί και μάλιστα με αγριότητα που δεν είναι συνηθισμένη για το Ρέθυμνο.

«Χρειάζονται χαμηλοί τόνοι από την πλευρά των καθηγητών για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων φαινόμενων. Σ’ αυτό θα βοηθήσει το να επικρατήσει αλληλοσεβασμός μεταξύ μαθητών και καθηγητών», είπε στο ΑΜΠΕ ο κ. Ταξάκης και προσέθεσε: «οι καθηγητές μπορούν μέσω της διαλογικής και των επιχειρημάτων να αποτρέψουν την όποια βία μέσα στα σχολεία και πρέπει να δράσουμε άμεσα, για να μη βρεθούμε σε αδιέξοδο».