O Mητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος μίλησε για την ταραχώδη συνεδρίαση της Ιεραρχίας την περασμένη Παρασκευή και στην οποία αποχώρησε σχετικά γρήγορα φανερά ενοχλημένος.

Ο Μητροπολίτης ανέφερε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ, «Σήμερα», ότι οδηγήθηκε στην αποχώρηση αρχικά «για τον τρόπο με τον οποίο ο Αρχιεπίσκοπος δεν μου επέτρεπε να διαβάσω την τοποθέτηση μου. Από την αρχή της διαδικασίας έγινε προσπάθεια η συζήτηση να μην ασχοληθεί με το συγκεκριμένο κείμενο».

Ενώ στη συνέχεια σχολίασε ότι «Είναι η πρώτη φορά που βλέπω τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να εκδηλώνει μια τέτοια συμπεριφορά στο σώμα της Ιεραρχίας. Τον γνωρίζω από το 1995 και δεν έχω δει ποτέ τέτοια αντίδραση».

«Ο Αρχιεπίσκοπος ήρθε με μια πρόταση στα χέρια του να γίνει διάλογος με την πολιτεία για το θέμα αυτό αλλά η Ιεραρχία δεν μπορούσε να συμφωνήσει χωρίς να τοποθετηθεί επί του κειμένου αυτού. Και χωρίς να το έχουμε κουβεντιάσει καθόλου από πριν. Ίσως να ήταν λάθος συμβουλές από το περιβάλλον του ότι η συμφωνία μπορεί να πάει μέχρι τέλος χωρίς να υπάρξει συγκατάθεση από την Ιεραρχία» συνέχισε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας μιλώντας στο ΣΚΑΪ όταν ρωτήθηκε γιατί πιστεύει ο κ. Ιερώνυμος είχε αυτή τη στάση στην Ιεραρχία.

«Το ζήτημα της μισθοδοσίας είναι κόκκινη γραμμή για εμάς. Καλείται και ο Αρχιεπίσκοπος και η Ιερά Σύνοδος και η επιτροπή η οποία θα συγκροτηθεί να σεβαστούν την απόφαση που θα λάβει η Ιεραρχία στην ολότητά της και να μην ξεπεραστεί αυτή η κόκκινη γραμμή», είπε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας.

Μεταξύ άλλων όταν κλήθηκε να σχολιάσει την απάντηση του Μαξίμου στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου ο κ. Χρυσόστομος ανέφερε ότι «ήταν απαράδεκτος και απαξιωτικός ο τρόπος που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την απόφαση της Ιεραρχίας. Η συμφωνία δεν μπορεί να εφαρμοστεί διότι υπάρχουν νομικά κενά. Δεν ξεκαθαρίζεται τι νομική μορφή θα έχει το ταμείο που θα ασχολείται με τη μισθοδοσία των κληρικών».

Τέλος ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας έκανε λόγο για «άσχημες εξελίξεις και μέσα στην Ιεραρχία» σε περίπτωση κατά την οποία η κυβέρνηση προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου χωρίς να προηγηθεί διάλογος.

«Θα κληθεί ο καθένας μέσα στο σώμα να αναλάβει τις ευθύνες τους. Επειδή λένε ότι οι αντιδράσεις για τη συμφωνία ήταν 3, δεν είναι τρεις οι Ιεράρχες αλλά 73 που διαφωνούν και ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί» πρόσθεσε.

Ξεκαθάρισε, δε, ότι «δεν υπάρχει ακόμα θέμα πρότασης μομφής στον Αρχιεπίσκοπο».