Τι πρέπει να προσέξετε την Black Friday

Συμβουλές από τον Συνήγορο του Καταναλωτή


ΕΛΛΑΔΑ
8:50
19/11/2018
Τι πρέπει να προσέξετε την Black Friday
3
loading

Η Black Friday πλησιάζει και οι περισσότεροι καταναλωτές θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν τις χαμηλές τιμές για να κάνουν τα απαραίτητα ψώνια.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή και διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή Ελλάδας, Αθηνά Κοντογιάννη, με αφορμή την συγκεκριμένη ημέρα, συστήνει στους καταναλωτές να κάνουν έρευνα αγοράς ώστε να μπορέσουν να συγκρίνουν τις τιμές στα είδη που έχουν επιλέξει και να είναι βέβαιοι ότι το όφελος από την προσφορά είναι πραγματικό.

«Τυχόν εξωφρενικές προσφορές των ημερών πρέπει να αντιμετωπίζονται με σύνεση και προγραμματισμό. Οι καταναλωτές, πριν ψωνίσουν, πρέπει να κάνουν έρευνα αγοράς, ήδη πριν ξεκινήσει η "Black Friday", ώστε να μπορέσουν να συγκρίνουν τις τιμές στα είδη που έχουν επιλέξει και να είναι βέβαιοι ότι το όφελος από την προσφορά είναι πραγματικό» δήλωσε η κ. Κοντογιάννη δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η διαδικτυακή αναζήτηση μέσα από τις ιστοσελίδες των καταστημάτων είναι χρήσιμο εργαλείο και διευκολύνει τη σύγκριση και τον εντοπισμό της πραγματικής ευκαιρίας. Υπενθυμίζουμε στους καταναλωτές ότι οι πλασματικές προσφορές συνιστούν παραπλανητική εμπορική πρακτική και απαγορεύονται. Παραπλανητική πρακτική συνιστά, επίσης, η αναγραφή και παρουσίαση υψηλών ποσοστών προσφοράς, τα οποία, ενώ παρουσιάζονται ως γενικά ή ό,τι αφορούν ευρείες κατηγορίες ειδών στην πραγματικότητα, καλύπτουν ελάχιστα προϊόντα-"κράχτες"» πρόσθεσε.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει,«σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας για την Προστασία του Καταναλωτή κατά τις Προσφορές, τις Εκπτώσεις και τις Προωθητικές ενέργειες, πρέπει να αναγράφονται η αρχική και η μειωμένη τιμή των προϊόντων που πωλούνται σε προσφορά και, προαιρετικά, το ποσοστό της μείωσης. Κατά κανόνα, δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών, των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το πενήντα (50%) του συνόλου των ειδών που διαθέτει το κατάστημα».

Και προσθέτει: «Προσοχή σε εκείνα τα ηλεκτρονικά καταστήματα, καθώς και στα προφίλ που πωλούν προϊόντα στα social media, χωρίς να αναφέρουν πλήρη στοιχεία της επιχείρησης (πλήρης εταιρική επωνυμία, ταχυδρομική διεύθυνση, σταθερό τηλέφωνο, αριθμό καταχώρησης στο ΓΕΜΗ, ΑΦΜ, e- mail), είτε εδρεύουν στην Ελλάδα είτε σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. Δεν είναι πάντοτε αξιόπιστα. Συμβουλεύουμε, επίσης, τους καταναλωτές να κρατούν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία των συναλλαγών τους για να μπορέσουν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους έναντι του προμηθευτή, αν παρουσιαστεί οποιοδήποτε πρόβλημα. Διευκρινίζουμε ότι, και κατά την περίοδο των προσφορών, τα δικαιώματα των καταναλωτών εξακολουθούν να ισχύουν στο ακέραιο».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Κωστίκας

  "Black Friday" για μια εβδομάδα και εκπτώσεις του 20-30%. Αν δεν ξεφτιλίσουμε κάτι δεν αντέχουμε.

 2. avatar παπατζας

  Το οτι εμεις κανουμε black friday μια εβδομαδα και οχι μια μερα οπως προβλεπεται αυτο δεν ειναι περιεργο και παρανομο ??

  1. avatar πάτα το μηδέν

   παράνομο θα ήταν αν το έκανε το μαγαζάκι της γειτονιάς τώρα που το κάνουν αλυσίδες και πολυεθνικές είναι "νόμιμο και ηθικό", κουράγιο στους υπαλλήλους αλλά παιδιά θέλει και οργάνωση το θέμα στο σωματείο σας ώστε η αγανάκτηση να γίνει δύναμη

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει