Τα κρίσιμα σημεία για τις συντάξεις και τα αναδρομικά από τον ΕΦΚΑ

Ο συνταξιούχος έχει 5 χρόνια περιθώριο προκειμένου να προσφύγει δικαστικώς


ΕΛΛΑΔΑ
7:06
06/11/2018
Τα κρίσιμα σημεία για τις συντάξεις και τα αναδρομικά από τον ΕΦΚΑ
7
loading

Μεγαλώνει το κύμα υποβολής αιτήσεων προς τον ΕΦΚΑ και το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο για την επιστροφή των κομμένων δώρων και των παρακρατήσεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ προκειμένου να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις και να μην δημιουργείται το αδιαχώρητο στις διευθύνσεις πληρωμών του φορέα.

Ωστόσο αρκετοί εργατολόγοι και λογιστές συμβουλεύουν τους πολίτες να καταθέτουν εγγράφως τις αιτήσεις για τα αναδρομικά.

Ερωτηθείς σχετικά με την ηλεκτρονική αίτηση που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, ο υφυπουργός Εργασίας, Τ. Πετρόπουλος τόνισε ότι με την υποβολή της διακόπτεται η παραγραφή για ένα εξάμηνο και μετά το πέρας του εξαμήνου ο συνταξιούχος έχει 5 χρόνια περιθώριο προκειμένου να προσφύγει δικαστικώς.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι: «Εμείς δεν θα τους αφήσουμε να ασκήσουν αγωγή αλλά θα τα πληρώσουμε όλα, εφόσον βέβαια κριθεί οριστικά το ζήτημα από το Συμβούλιο της Επικρατείας».

Ο Υφυπουργός Εργασίας μιλώντας στην ΕΡΤ για την πρόσφατη απόφαση του Διοικ. Πρωτ. για επιστροφή περικοπών σε συνταξιούχους ξεκαθάρισε ότι δεν παράγει νομολογία και δεν υπάρχει θέμα αναδρομικότητας. Η επιστροφή αναδρομικών αφορά υποθέσεις που έχουν κριθεί από το ΣτΕ και δεν είναι απόφαση υπέρ όλων, γιατί θίγεται το δημόσιο συμφέρον, τόνισε ο κ. Πετρόπουλος.

Παράλληλα σημείωσε ότι δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να ανταποκριθεί το δημόσιο ταμείο αφού -από τις προηγούμενες κυβερνήσεις- έχει δεσμευθεί η χώρα να μην υπερβαίνει το όριο του 16,2% του ΑΕΠ για τις συντάξεις.

Οι αιτήσεις αφορούν τις µειώσεις του 2012, οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγµατικές από το ΣτΕ το 2015 µε τις αποφάσεις 2287-2288.

Οι μεγάλες ομάδες συνταξιούχων που υπέστησαν τις περικοπές είναι:

 • Συνταξιούχοι που είχαν σύνταξη το 2012 μετά και τις παρακρατήσεις πάνω από 1.300 ευρώ και υπέστησαν μείωση 12% στο υπερβάλλον τμήμα της σύνταξής τους.
 • Συνταξιούχοι που είχαν το 2012 άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης, μετά και τις προηγούμενες περικοπές, πάνω από 1.000 ευρώ και υπέστησαν το μείωση από 5% έως 20%.
 •  Συνταξιούχοι που λαμβάνουν επικουρική και υπέστησαν μείωση με τον νόμο 4051 του 2012 από 10% έως και 20%.
 • Συνταξιούχοι με πλήρες δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας στην επικουρική.

Τα βήματα για την αίτηση

Η αίτηση είναι προσβάσιµη από την πλατφόρµα του Ενιαίου Φορέα (www.efka.gov.gr) και απαιτεί χρήση των κλειδαρίθµων του Taxisnet, του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ.

Για την είσοδό σας από τον ΕΦΚΑ, θα μεταφερθείτε αυτόματα στο περιβάλλον της ΑΑΔΕ, για να πληκτρολογήσετε τους κωδικούς πρόσβασης που έχετε για το TAXISNET.

Στην συνέχεια, θα μεταφερθείτε και πάλι στην εφαρμογή, όπου θα σας ζητηθεί να πληκτρολογήσετε τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ σας. Εφόσον αυτοί ανταποκρίνονται σε ασφαλισμένο του ΕΦΚΑ, η είσοδος επιτρέπεται.

Τα βασικά στοιχεία σας έχουν ήδη συμπληρωθεί αυτόματα και αντλούνται από το Μητρώο Ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ. Στην περίπτωση που ο Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας (ή Διαβατηρίου) σας ή τα στοιχεία επικοινωνίας σας (ταχυδρομική διεύθυνση, αριθμοί τηλεφώνου και email) έχουν μεταβληθεί, μπορείτε να τα αλλάξετε και να υποβάλετε την αίτηση με τα στοιχεία που επιθυμείτε.

Για την υποβολή αίτησης προς τον ΕΦΚΑ, θα πρέπει να συμπληρώσετε την Περιφερειακή Υπηρεσία του ΕΦΚΑ, στην οποία απευθύνετε την αίτησή σας, καθώς και τον Αριθμό Μητρώου σας σε αυτήν.

Η εφαρμογή έχει ήδη αναγνωρίσει τους αριθμούς μητρώου σας στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ και βρίσκονται σε λίστα επιλογής που συνοδεύει την λίστα επιλογής με τις Περιφερειακές Υπηρεσίες.

Εάν θέλετε να απευθύνετε την αίτησή σας σε περισσότερες υπηρεσίες, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα κατάλληλα ζεύγη Περιφερειακής Υπηρεσίας και Αριθμού Μητρώου από τις λίστες επιλογής.

Εάν για κάποιο λόγο, δεν βρείτε τον αριθμό μητρώου σας στη λίστα, μπορείτε να τον πληκτρολογήσετε στο πεδίο που βρίσκεται δεξιά της.

Για την υποβολή αίτησης προς το ΕΤΕΑΕΠ, θα πρέπει να επιλέξετε τους Τομείς Επικουρικής Ασφάλισης, στους οποίους απευθύνετε την αίτησή σας, από λίστα επιλογής τιμών.

Η αίτηση διαθέτει επίσης πεδίο ελεύθερου κειμένου, για ό,τι άλλο επιθυμείτε να συμπληρώσετε στην αίτησή σας.

Για την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να κάνετε κλικ στο κουμπί Αποστολή αίτησης. Εφόσον όλα τα απαιτούμενα πεδία έχουν συμπληρωθεί ορθά, η αίτησή σας υποβάλλεται οριστικά.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Κα Κάβουρα Βασιλική.

  Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω εμένα η μητέρα μου έπαιρνε σύνταξη χηρείας.Η μητέρα μου απεβίωσε στις 14/10/2018.Μπορώ εγώ ως κόρης της να κάνω αίτηση στον ΕΦΚΑ για τα αναδρομικά των συντάξεων και για τα δώρα;Σας ευχαριστώ πολύ εκ των πρωτέρων.

 2. avatar Ν. Τρ.

  Υπερ όλων όχι, γιατί να είναι; Είμαστε όλοι ίσοι και όμοιοι σε τούτη τη χώρα; Όχι βέβαια! Υπέρ εκείνων να είναι μόνο που την χρεοκόπησαν, που έχουν μάθει στο ραχάτι και στη χλιδή, και που δεν γίνεται ξα ξεμάθουν. Τι πάει να πει "υπερ όλων;" που ακούστηκε; Τα μνημόνια τέλος. Η δυναστεία των κρατικοδίαιτων αντεπιτίθεται.

 3. avatar Αντί να

  υποβάλλουν σε όλη αυτήν την ταλαιπωρία τον πολίτη μπορούν να υπολογίσουν τι πρέπει να λάβει ο κάθε συνταξιούχος,να δώσουν ένα τμήμα εφ,άπαξ,και το υπόλοιπο τμηματικά κάθε μήνα με τη σύνταξη.Μπορούν έστω και για μία φορά να δείξουν στους τοκογλύφους ότι το κράτος αυτό έχει νόμους και ότι αποφάσεις της ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ είναι απαραβίαστες από όλους.Κερδισμένο θα είναι και το κράτος γιατί το χρήμα αυτό θα πέσει στην αγορά και θα πληρωθούν υποχρεώσεις.Πρέπει να σταματήσει η εσκεμμένη καταστροφή της Ελλάδας έστω και την τελευταία στιγμή.

 4. avatar όταν ο

  πολίτης παρανομεί έναντι του κράτους είναι ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ. Οταν το κράτος παρανομεί έναντι του πολίτη είναι ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.

 5. avatar Κυβερνητικός απρόσωπος

  Μόνο αυτοί που προσέφυγαν στα δικαστήρια και τα πήραν δεν θίγουν
  το δημόσιο συμφέρον. Οι άλλοι που δεν πήγαν δεν τα παίρνουν
  γιατί θίγουν το δικηγορικό συμφέρον που ισοδυναμεί με δημόσιο.

 6. avatar Φούφουτος.

  Βάλτε την αίτηση στην πλατφόρμα και θα δείτε χρήμα να ρέει άφθονο.

 7. avatar ΣΥΡΙΖΑ! ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!

  Θέσεις εργασίας για άνεργους δικηγόρους.Γερές κονόμες.
  Για φαντάσου ένα κέρδος 20% ο δικηγόρος για μια συνταγοποιημένη διαδικασία
  τύπου προδικασμένο ευκολάκι!
  ΣΥΡΙΖΑ σ'ευχαριστώ
  Και συ λαέ βασανισμένε μην κοιτάς τον ωρωπό.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει