Προς κατάργηση η αλλαγή θερινής και χειμερινής ώρας

Τα βήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής


ΕΛΛΑΔΑ
9:52
06/07/2018
Προς κατάργηση η αλλαγή θερινής και χειμερινής ώρας
15
loading

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ξεκινά δημόσια διαβούλευση, σχετικά με την αλλαγή της ώρας δύο φορές τον χρόνο. Στόχος είναι να διαπιστώσει αν η κοινή γνώμη στην Ευρώπη θέλει να διατηρηθεί ή να καταργηθεί η υποχρεωτική αλλαγή της ώρας κάθε έξι μήνες.

Η αλλαγή αυτή έχει θεσμοθετηθεί από την ΕΕ, ώστε να λαμβάνεται υπόψη η μεταβαλλόμενη διάρκεια του φωτός της ημέρας και να αξιοποιείται καλύτερα η διαθέσιμη ηλιοφάνεια. Οι πολίτες και φορείς καλούνται τώρα να εκφράσουν τις απόψεις τους, συμπληρώνοντας έως τις 16 Αυγούστου ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο που διατίθεται σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ (και στα ελληνικά), ωστόσο το λινκ με το ερωτηματολόγιο δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί.

Η διαβούλευση έρχεται σε συνέχεια ψηφίσματος φέτος το Φεβρουάριο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο αναφέρει ότι «είναι απαραίτητη η διατήρηση ενός ενιαίου καθεστώτος όσον αφορά την ώρα στην ΕΕ, ακόμη και μετά την κατάργηση των εξαμηνιαίων αλλαγών της ώρας».

Εκτός από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αρκετοί πολίτες και ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ζητήσει από την Επιτροπή να εκτιμήσει κατά πόσο πρέπει να αλλάξουν οι ισχύουσες ρυθμίσεις για τη θερινή ώρα. Έτσι, η Κομισιόν θέλει να συγκεντρώσει τις απόψεις των Ευρωπαίων πολιτών και των ενδιαφερόμενων φορέων σχετικά με το επίμαχο ζήτημα.

Τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ εφαρμόζουν εδώ και πολύ καιρό ρυθμίσεις για τη θερινή ώρα, οι οποίες χρονολογούνται από τον πρώτο και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ή από την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970. Την εποχή εκείνη, οι ρυθμίσεις για τη θερινή ώρα στόχευαν κυρίως στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Ρόλο υπέρ της αλλαγής της ώρας είχαν παίξει και άλλα επιχειρήματα, όπως η οδική ασφάλεια, οι αυξημένες δυνατότητες αναψυχής χάρη στη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας και η εναρμόνιση των εθνικών πρακτικών με αυτές των γειτονικών χωρών ή των κυριότερων εμπορικών εταίρων.

Οι τωρινές ρυθμίσεις για τη θερινή ώρα σε επίπεδο ΕΕ ισχύουν από τη δεκαετία του 1980 και διέπονται από την οδηγία 2000/84/EΚ, η οποία θεσπίζει την υποχρέωση των κρατών μελών να περνούν στη θερινή ώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και να επανέρχονται στη χειμερινή ώρα την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου. Στόχος της ΕΕ ήταν να ενοποιηθούν οι διαφορετικές εθνικές ημερομηνίες μετάβασης στη θερινή ώρα, ώστε να διασφαλισθεί με τον τρόπο μια εναρμονισμένη προσέγγιση για την αλλαγή της ώρας εντός της ενιαίας αγοράς.

Η διάρκεια του φωτός της ημέρας ποικίλλει ανάλογα με τη γεωγραφική θέση των κρατών μελών της ΕΕ. Τα βόρεια ευρωπαϊκά κράτη έχουν σχετικά μεγάλες εποχικές διακυμάνσεις, όσον αφορά το διαθέσιμο φως κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς έχουν σκοτεινούς χειμώνες με λίγη ηλιοφάνεια και φωτεινά καλοκαίρια με μικρές νύχτες. Αντίθετα, στα κράτη μέλη στη νότια Ευρώπη η κατανομή των ωρών με φως μεταξύ της ημέρας και της νύχτας μεταβάλλεται σπανίως κατά τη διάρκεια του έτους.

Κατά καιρούς έχουν γίνει διάφορες μελέτες για την αξιολόγηση των ρυθμίσεων της ΕΕ σχετικά με τη θερινή ώρα. Από αυτές, σύμφωνα με την Κομισιόν, προκύπτουν τα εξής:

- Εσωτερική αγορά: η μη συντονισμένη αλλαγή της ώρας από τα κράτη μέλη θα ήταν επιζήμια για την εσωτερική αγορά, καθώς θα είχε ως συνέπεια υψηλότερο κόστος για το διασυνοριακό εμπόριο, προβλήματα στις μεταφορές, τις επικοινωνίες και τα ταξίδια, καθώς και χαμηλότερη παραγωγικότητα στην εσωτερική αγορά αγαθών και υπηρεσιών.

- Ενέργεια: η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας ως αποτέλεσμα της θερινής ώρας είναι οριακή.

- Υγεία: οι ρυθμίσεις για τη θερινή ώρα εκτιμάται ότι έχουν θετικό αντίκτυπο που συνδέεται με τη δυνατότητα περισσότερων υπαίθριων δραστηριοτήτων αναψυχής. Από την άλλη, τα αποτελέσματα χρονοβιολογικών ερευνών δείχνουν ότι οι επιπτώσεις στο ανθρώπινο βιορυθμό μπορεί να είναι σοβαρότερες απ' ό, τι θεωρείτο στο παρελθόν. Το ισοζύγιο των θετικών και αρνητικών επιπτώσεων παραμένει ασαφές.

- Οδική ασφάλεια: παραμένει επίσης ασαφής η σχέση μεταξύ των ρυθμίσεων για τη θερινή ώρα και της συχνότητας των τροχαίων ατυχημάτων. Η στέρηση ύπνου επειδή τα ρολόγια γυρίζουν μία ώρα μπροστά την άνοιξη, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ατυχημάτων. Από την άλλη, οι περισσότερες ώρες με φως της ημέρας τα καλοκαιρινά βράδια θεωρείται ότι έχουν θετικό αντίκτυπο στην οδική ασφάλεια.

- Γεωργία: οι ανησυχίες του παρελθόντος για τις διαταραχές του βιορυθμού των ζώων και τις αλλαγές στις ώρες αρμέγματος λόγω της μεταβολής της ώρας έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαλειφθεί χάρη στη χρήση νέου εξοπλισμού, τεχνητού φωτισμού και αυτοματοποιημένων τεχνολογιών. Επίσης, μία επιπλέον ώρα με φως το καλοκαίρι μπορεί να αποτελεί ένα ιδιαίτερα θετικό στοιχείο, επειδή επιτρέπει την επιμήκυνση των ωρών απασχόλησης σε υπαίθριες δραστηριότητες, όπως η δουλειά στα χωράφια και η συγκομιδή.

Ορισμένα κράτη μέλη έχουν εγείρει πρόσφατα το θέμα της θερινής ώρας με επιστολές τους προς την Επιτροπή. Η Φινλανδία ζήτησε να καταργηθεί η εξαμηνιαία αλλαγή της ώρας και η Λιθουανία να επανεξετασθεί το ισχύον σύστημα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο ψήφισμά του επισήμανε ότι έχει καθοριστική σημασία να διατηρηθεί ένα ενιαίο καθεστώς στην ώρα εντός της ΕΕ.

Σε απάντηση στο ψήφισμα αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε να αξιολογήσει τις δύο κύριες εναλλακτικές επιλογές:

- διατήρηση των ισχυουσών ρυθμίσεων της ΕΕ για τη θερινή ώρα, όπως ορίζονται στην οδηγία 2000/84/EΚ ή

- κατάργηση της ισχύουσας εξαμηνιαίας αλλαγής της ώρας σε όλα τα κράτη μέλη και απαγόρευση των περιοδικών αλλαγών.

-Κάθε κράτος μέλος θα μπορεί να αποφασίσει για την καθιέρωση μόνιμης θερινής ή χειμερινής ώρας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

15
σχόλια
 1. avatar ΝΙΚΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

  ΠΗΞΑΜΕ στους... ειδικους! Πρεπει να ξαναγυρισουμε στην κανονικη - χειμερινη ωρα ΜΟΝΙΜΑ, όπου δεν διαταρασσεται το εσωτερικο μας ρολόι καθε εξαμηνο! Καμια οικονομια συνολικα δεν γινεται με την αλλαγη ωρας.
  Μαθαμε τωρα καποιοι με τον τουρισμο, να ειμαστε υπαλληλοι και ξεχασαμε εντελως τον πρωτογενη τομεα. Αλιμονο μην λερωσουμε τα χερακια μας σε παρακατιανες δουλειες, φατε τωρα μαυρη εργασια ή πληρη ανεργια...

 2. avatar 1962

  ΜΗΝ ΤΣΑΚΩΝΕΣΤΕ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ.

 3. avatar Αυτονοητο.

  Θερινη μονο. Η χειμερινη ωρα για τη χωρα μας, δεν εχει ουτε ενα πλεονεκτημα. Και μονο η αυξηση καταναλωσης ρευματος φωτισμου σε κατοικιες, καταστηματα, αλλα και δημοσιο φωτισμο κατα μια ωρα επι πλεον, σε καθημερινη βαση, επιφερει τεραστια επιβαρυνση για ολους.

 4. avatar Άντε πάλι τα ίδια

  Αν είναι πάντως να μπορεί να αποφασίσει το κάθε κράτος θα είναι τεράστιο λάθος αν η Ελλάδα δεν κρατήσει την θερινή ώρα
  Άρα κ το χειμώνα θα έχουμε περισσότερο ήλιο για εξοικονόμηση ενέργειας
  Ένας ήλιος μας έμεινε να χαρούμε κ θέλετε κ αυτόν να μας τον στερισετε

 5. avatar kosi

  μεγαλητερη μερα = περησοτερα λεφτα στα ταμεια των καταστηματων

 6. avatar Λοιπόν….

  αφήστε τη θερινή ώρα.

 7. avatar ρε δημοσιογραφίσκε από τα λίντλ

  δεν μπορούσες να βάλεις και το σχετικό λίνκ στο οποίο ψηφίζουμε;

  1. avatar κοσμας ο κοσμιος

   ρε αναγνωστη απο τα λιντλ... το λινκ δεν λειτουργει ακομη... τι να σου βαλει;;;

 8. avatar iojik

  Καταργήστε το έκτρωμα να τελειώνουμε....

  1. avatar Εκτρωμα;

   Έκτρωμα είναι η χειμερινή ώρα, που έχει βραδιάσει πριν φύγεις από τη δουλειά.
   Με το μεγάλωμα της ημέρας, η ψυχολογία αμέσως αλλάζει ..

  2. avatar ΚΜ

   Παλάβωσες, τουριστική χώρα είμαστε θέλουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μέρα

   1. avatar criskalts

    Το πόσο μεγάλη είναι η μέρα ή η νύχτα, εξαρτάται εδώ και δις χρόνια από την θέση της Γης ως προς τον Ήλιο.
    Το ποιες ώρες του 24ώρου θα είναι μέρα ή νύχτα καθορίζεται εδώ και 2-3 αιώνες από τον άνθρωπο.

   2. avatar Τραβα μια στο γυμνασιο

    Τραβα μια στο Γυμνασιο να μαθεις πω λειτουγει η τροχια της Γης και οι ωρες. Δεν κερδιζεις καμια ωρα ουτε με το θερινο ουτε με το χειμερινο. Οι ωρες ειναι παντα ιδιες 24. Τα μαγαζια δεν κερδιζουν τιποτα ουτε με το χειμερινο ουτε με το θερινο ωραριο. Η κινηση διαμορφωνεται απο τις τιμες και οχι απο τα ωραρια.

   3. avatar iojik

    Αυτά παθαίνεις όταν στηρίζεις την οικονομία σου στον αέρα τον κοπανιστό, όπως ο τουρισμός, ο οποίος εξαρτάται μόνο από αστάθμητους παράγοντες. Όταν ως έλληνες μάθετε ότι πρέπει να κοιμάστε νωρίς και να στρωθείτε στη δουλειά,τα ξαναλέμε.

   4. avatar mnimwn

    Δηλαδή εσύ για να δεις αν είναι μέρα ή νύχτα κοιτάς το ρολόι σου , και αν δεν δουλεύει θα έχεις διαρκή μέρα ή νύχτα .

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει