Μεγάλο και δυσαναπλήρωτο είναι το κενό που αφήνει στο ελληνικό θέατρο η απώλεια του Θύμιου Καρακατσάνη. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης που έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 72 ετών, γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1940 στα Ταμπούρια του Πειραιά. Σπούδασε στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν και άρχισε την καριέρα του από το θέατρο το 1960.

Αρχικά ήταν βασικό στέλεχος του Θεάτρου Τέχνης και συνέχισε στο Ελεύθερο Θέατρο.

Χαρακτηριστικές ήταν οι ερμηνείες του στις κωμωδίες του Αριστοφάνη, οι οποίες τον καθιέρωσαν ως τον καλύτερο αριστοφανικό ηθοποιό. Ήταν μέλος του θιάσου του Θεάτρου Τέχνης όταν ο Κάρολος Κουν ανέβασε την ιστορική παράσταση «Όρνιθες», το 1959. Ο ίδιος πρωταγωνίστησε και σκηνοθέτησε την ίδια κωμωδία, τη δεκαετία του ’90, ενώ έδωσε αξέχαστες ερμηνείες σε θεατρικά έργα όπως, Πλούτος του Αριστοφάνη, Ο Καλός Στρατιώτης Σβέικ του Γιάροσλαβ Χάσεκ, Ειρήνη του Αριστοφάνη, Λυσιστράτη στο ρόλο της Λυσιστράτης.

Το θέατρο ήταν και ο χώρος που αγαπούσε περισσότερο, αν και έπαιξε σε αρκετές κινηματογραφικές ταινίες, όπως Το πιο λαμπρό αστέρι (1967), Η χαρτορίχτρα (1967), Μπουμ Ταρατατζούμ (1972) και Η γυναικοκρατία (1973).

Απο τις τελευταίες του εμφανίσεις ήταν στο έργο «Ο θάνατος του εμποράκου» του Αρθουρ Μίλερ (2008-2010), «Οι νταντάδες» του Γιωργου Σκούρτη ενώ το περασμένο καλοκαίρι ανέβασε τις «Νεφέλες». 

Τον Νοέμβριο του 2011 είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι αποσύρεται, καθώς τον είχαν καταβάλει τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.