«Μήνυμα στήριξης προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος ετοιμάζεται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις αυτό το Σαββατοκύριακο και τις επόμενες ημέρες» απέστειλε ο πρέσβης της Βρετανίας στην Αθήνα, Ντέιβιντ Λάντσμαν.

«Αυτές οι στιγμές είναι δύσκολες και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη στο σύνολό της» επισήμανε ο Βρετανός πρέσβης στην εκδήλωση που έγινε χτες βράδυ στην πρεσβευτική κατοικία, με την ευκαιρία του εορτασμού των γενεθλίων της Βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ και του διαμαντένιου Ιωβηλαίου, για τα 60 χρόνια της βασιλείας της.

Απευθυνόμενους σε Έλληνες και ξένους διπλωμάτες, σε εκπροσώπους της βρετανικής κοινότητας στην Αθήνα και πλήθος προσωπικοτήτων, ο κ. Λάντσμαν έκανε επίσης έκκληση για περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνοβρετανικών σχέσεων στους κόλπους της Ευρώπης προς αμοιβαίο όφελος, υπογραμμίζοντας: «Επιθυμούμε και έχουμε ανάγκη μια επιτυχημένη Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα μας προσδώσει ευημερία και ασφάλεια, μια αποτελεσματική Ευρώπη, εξωστρεφή, εύρωστη, δυναμική και ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο». «Δεσμευόμαστε» τόνισε ο κ. Λάντσμαν «να βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις για να επιτύχει αυτό».

Αναφορικά με την ευρωζώνη, της οποίας η Βρετανία δεν αποτελεί μέλος, είπε ότι «το μέλλον της μας απασχολεί πάρα πολύ» και «είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τους εταίρους μας στην ευρωζώνη, καθώς λαμβάνουν τις αναγκαίες αποφάσεις, ώστε να διασφαλίσουμε την ισχύ και την επιτυχία τους».

Έδωσε, μάλιστα, το στίγμα της ζητούμενης ευρωπαϊκής πολιτικής υποστηρίζοντας τον πυλώνα της ανάπτυξης.

«Πιστεύουμε- τόνισε- ότι η ΕΕ δεν μπορεί να επιλέξει μεταξύ διευθέτησης του χρέους και προώθησης της ανάπτυξης. Πρέπει να τα κάνουμε και τα δύο». Τάχθηκε επίσης υπέρ μιας εξωστρεφούς εμπορικής πολιτικής για περισσότερο εμπόριο με τον υπόλοιπο κόσμο και διεμήνυσε ότι η Βρετανία εργάζεται σκληρά και παίρνει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Βρετανίας, επισήμανε ότι αν και οι δύο χώρες βρίσκονται γεωγραφικά στα δύο αντίθετα άκρα της Ευρώπης, έχουν έρθει κοντά από την ιστορία τους, τα πολλά κοινά τους συμφέροντα, τις αναρίθμητες προσωπικές φιλίες, τις επαγγελματικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Καταλήγοντας σημείωσε: «Μπορούμε να επωφεληθούμε και οι δύο, χτίζοντας περαιτέρω πάνω στις σχέσεις μας τους μήνες και τα χρόνια που έρχονται, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας».