Ανοιξε ο δρόμος για την ίδρυση πρατηρίων υγρών καυσίμων και από σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα και υπεραγορές. Με τροπολογία του υπουργείου Μεταφορών, αφενός μειώνονται τα όρια των ελάχιστων αποστάσεων που πρέπει να έχουν τα βενζινάδικα από διπλανά κτίρια, ενώ αίρονται και οι περιορισμοί για τις χωριστές εισόδους στα πρατήρια που είναι κοντά σε υπεραγορές και εμπορικά κέντρα.

Σύμφωνα με τα άρθρα της τροπολογίας, τίθεται νέα τιμή, τα 30 αντί για 80 μέτρα, ως ελάχιστη απόσταση ασφαλείας που πρέπει να απέχουν τα νεοϊδρυόμενα πρατήρια υγρών καυσίμων από εκκλησίες, νοσοκομεία, κλινικές, άσυλα ανιάτων, γηροκομείων κ.λπ., καθώς και κτιρίων και χώρων συνάθροισης κοινού με χωρητικότητα άνω των 50 ατόμων. Επιπλέον, με τις διατάξεις δίνεται η δυνατότητα της μείωσης των 30 μέτρων αν και εφόσον τα βενζινάδικα τηρούν και λάβουν συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας, τα οποία όμως θα καθοριστούν με απόφαση των υπουργών Υποδομών και ΠΕΚΑ.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το Έθνος, με άλλη διάταξη προβλέπεται ότι σε περίπτωση που πρόκειται να ιδρυθεί βενζινάδικο εντός οικοπέδου ή γηπέδου υπεραγοράς τροφίμων ή άλλων ειδών, δεν απαιτείται η κατασκευή ανεξάρτητης κυκλοφοριακής σύνδεσης για το πρατήριο καυσίμων και η είσοδος ή η έξοδος των οχημάτων από και προς αυτό πραγματοποιείται από τον υπάρχοντα κόμβο σύνδεσης ή είσοδο – έξοδο της υπεραγοράς.

Η τροπολογία αυτή έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των Ομοσπονδιών Βενζινοπωλών.