Επαφές του ΥΠΠΟ με τις αρχές στο Μανχάταν για τις ελληνικές αρχαιότητες

Κατασχέθηκαν σε ιδιωτική συλλογή δισεκατομμυριούχου


ΕΛΛΑΔΑ
13:24
07/01/2018
Επαφές του ΥΠΠΟ με τις αρχές στο Μανχάταν για τις ελληνικές αρχαιότητες
loading

Σε επαφή με το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του Μανχάταν βρίσκεται το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, αναμένοντας επίσημη ενημέρωση για τις ελληνικές αρχαιότητες που κατασχέθηκαν από τη συλλογή ιδιώτη δισεκατομμυριούχου.

Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ η γενική γραμματέας του υπουργείου Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη,η ελληνική πλευρά περιμένει την ενημέρωση αυτή για να εξετάσει ποια αντικείμενα θα ζητήσει να επιστραφούν, ενώ διευκρίνισε πως για τη λήκυθο έχουν προχωρήσει οι απαραίτητες διαδικασίες από τον περασμένο μήνα.

Η υπόθεση με τις ελληνικές και οταλικές αρχαιότητες που κατασχέθηκαν από την ιδιωτική συλλογή του δισεκατομμυριούχου Μάικλ Στάινχαρντ στο Μανχάταν έγινε γνωστή έπειτα από δημοσίευμα των New York Times στις 5/1.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των αντικειμένων που κατασχέθηκαν, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, συγκαταλέγονται μια αττική λήκυθος του 5ου αι. π.Χ., που απεικονίζει μια σκηνή κηδείας, καθώς και δυο πρόσωπα - μια γυναίκα και έναν νέο-, αξίας τουλάχιστον 380.000 δολαρίων, πρωτο-κορινθιακά αγγεία του 7ου αι. π.Χ., που απεικονίζουν μια κουκουβάγια και μια πάπια, αξίας περίπου 250.000 δολαρίων, ένα γλυπτό με το κεφάλι ενός κριαριού από τον 6ο αι. π.Χ., καθώς και μια αττική αρύβαλλος (μυροδοχείο) από τον πρώιμο 5ο αι. π.Χ.

Όλα τα αντικείμενα, σύμφωνα με τους New York Times, αγοράστηκαν τα τελευταία 12 χρόνια έναντι 1,1 εκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως δε αναφέρει το δημοσίευμα, που επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου που σχετίζεται με την έρευνα, τα αντικείμενα αυτά αγοράστηκαν από δυο συλλέκτες από το Κολοράντο των ΗΠΑ, τον William και τη Lynda Beierwaltes, που με τη σειρά τους τα είχαν αγοράσει από τον Ρόμπιν Σάιμς, τον Βρετανό συλλέκτη αρχαιοτήτων, γνωστό από την πολύκροτη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας Σάιμς - Μιχαηλίδη που αποκαλύφθηκε το 2006.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει