«Η Ελλάδα πέτυχε, ύστερα από συντονισμένες διπλωματικές προσπάθειες, όπως στη σχετική απόφαση της ΕΕ, εισαχθούν δικλείδες ασφαλείας, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για τον ανεφοδιασμό της αγοράς μας με ποσότητες αργού πετρελαίου από εναλλακτικές πηγές», αναφέρει σε έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας.

Παράλληλα υπενθυμίζει, ότι με την ίδια απόφαση της ΕΕ ενεργοποιείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων όσον αφορά στην εξασφάλιση του ομαλού εφοδιασμού της αγοράς των κρατών- μελών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, με ευνοϊκούς πιστωτικούς όρους.

Ο κ. Δήμας, αφού ενημερώνει ότι «η κατάσταση ως προς τον ομαλό εφοδιασμό των χωρών της ΕΕ θα επανεκτιμηθεί την 1η Μαΐου 2012», επισημαίνει ότι «το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεννόηση με το αρμόδιο για θέματα ενέργειας, Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προβάλλει προς κάθε κατεύθυνση τις θέσεις της χώρας, ώστε να αποτραπεί οιοδήποτε ενδεχόμενο πρόβλημα στην τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς».

Το έγγραφο του υπουργού Εξωτερικών διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Νάντιας Γιαννακοπούλου, η οποία έχει ζητήσει να ενημερωθεί με ποιον τρόπο προτίθεται η κυβέρνηση να εμποδίσει ένα σοκ στην ελληνική οικονομία, που πρόκειται να επιφέρει η απαγόρευση εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου.

Ο κ. Μανιάτης αναφέρει, επίσης, ότι τα ελληνικά διυλιστήρια πραγματοποιούν εισαγωγές από το Ιράν με περισσότερο ευέλικτους όρους, σε σχέση με άλλους πωλητές αργού, όσον αφορά την παροχή εγγυήσεων και τους όρους πληρωμής. Επιπλέον, επισημαίνει, ότι «σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, υφίστανται συμβάσεις προμήθειας ιρανικού αργού των ελληνικών διυλιστηρίων, οι οποίες είναι σε ισχύ μέχρι τα τέλη του 2012».

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έγκαιρα εισηγήθηκε, όπως ενημερώνει ο κ. Μανιάτης, να ζητηθεί εξαίρεση όσον αφορά στην εκτέλεση των συμβολαίων, που έχουν συναφθεί έως την ημέρα επιβολής των κυρώσεων για τις οποίες ζητήθηκε να ισχύει ρήτρα επανεξέτασης.