Ξεκινάει το προσεχές Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης το «Oktoberfest» κατά τη διάρκεια του οποίου θα είναι διαθέσιμα 4.500 λίτρα μπύρας, με αντίστοιχες ποσότητες συνοδευτικών λουκάνικων και άλλων παραδοσιακών γερμανικών εδεσμάτων.

Η αυξημένη δημοφιλία του θεσμού, με την επισκεψιμότητα να ξεπερνά πλέον τους 10.000 Βορειοελλαδίτες, οδήγησε τους διοργανωτές σε μετατροπές των χώρων, αλλά και της σκηνής.

Όπως επισήμανε ο επί 40 χρόνια γυμνασιάρχης του σχολείου της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης, Αστέριος Κρεμέτης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το «Oktoberfest» διοργανώθηκε για πρώτη φορά στον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης το 1818, οκτώ χρόνια δηλαδή μετά τη γέννηση του θεσμού στο Μόναχο, που πραγματοποιείται ακόμη και σήμερα, συγκεντρώνοντας περισσότερους από εννέα εκατομμύρια επισκέπτες.

«Το Oktoberfest αποτελεί μια εκδήλωση πολιτισμού και συνεύρεσης των λαών» τόνισε ο κ. Κρεμέτης, προσθέτοντας ότι δέχεται πολλά τηλεφωνήματα από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας για το εάν και πότε θα γίνει η εκδήλωση, ενώ -όπως είπε- αρκετός κόσμος έρχεται στη Θεσσαλονίκη από άλλες περιοχές και με λεωφορεία. Μάλιστα, όταν προ διετίας δεν έγινε η εκδήλωση, λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών, υπήρξαν πολλές διαμαρτυρίες.

Στο μεταξύ και φέτος οι επισκέπτες του «Oktoberfest» θα μπορέσουν να δοκιμάσουν τις γνωστές γερμανικές σπεσιαλιτέ, που θα μαγειρέψουν Έλληνες μάγειροι, βασισμένες σε αυθεντικές γερμανικές συνταγές, όπως το κότσι με ξινό λάχανο, το LeberKaese και το λουκάνικο με πατατοσαλάτα.

Παράλληλα, οι επισκέπτες του Oktoberfest θα απολαύσουν γνωστά κομμάτια της παραδοσιακής βαυαρικής μουσικής, που θα παίξει η 13μελής μπάντα «Donau Express» από το Μαύρο Δάσος (Μέλανα Δρυμό), η οποία και θα συνοδέψει Έλληνες χορευτές στους παραδοσιακούς χορούς που θα παρουσιαστούν αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στους ισχυρούς δεσμούς των Βορειοελλαδιτών με την Γερμανία, αναφέρθηκε από την πλευρά της η αναπληρώτρια πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Ανίτα Ένγκλερτ – Τσερμπίν, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά, ότι κάθε δέκατος Έλληνας είτε έχει εργαστεί στη Γερμανία, είτε έχει μεταναστεύσει στην χώρα της. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις πολιτιστικές δραστηριότητες που διοργανώνει το προξενείο και ανέφερε ενδεικτικά ότι τέλος Νοεμβρίου πρόκειται να λάβει χώρα στην Θεσσαλονίκη, εκδήλωση για την ψηφιοποίηση της οικονομίας.

Ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας, απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη δουλειά του γερμανικού προξενείου, που -όπως είπε χαρακτηριστικά- «αθόρυβα, αλλά με τη διάθεση πολλών κονδυλίων και σκληρής δουλειάς, στηρίζει την πόλη σε θέματα προσφύγων και μεταναστών». Παράλληλα, εκφράζοντας τη στήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης στη διοργάνωση του «Οktoberfest» είπε: «Εμείς εισάγουμε, αλλά και εξάγουμε γεύσεις».

Η επίτιμη πρόξενος της Αυστρίας, Εβελίν Παπαδοπούλου, εξέφρασε τη στήριξή της στο «Oktoberfest» ενώ η αντιπρόεδρος της σχολικής εφορείας της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης, Νάντια Μπάντρ, προέβλεψε ότι «και ο καιρός θα συμμαχήσει με τους διοργανωτές», ενώ σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχει μέριμνα για να στηθούν τέντες και σκέπαστρα.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον σύλλογο Φίλων της Γερμανικής Σχολής και υποστηρίζεται από τον σύλλογο αποφοίτων του σχολείου και το αυστριακό προξενείο, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και του γενικού Προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη.

(φωτογραφία αρχείου)