Το αίτημα των ιδιοκτητών αυθαιρέτων για παράταση της προθεσμίας έως τις 15 Οκτωβρίου πριν την κατεδάφισή τους έκανε τελικά δεκτό ο εισαγγελέας μετά το τεταμένο κλίμα που επικράτησε το πρωί στις Γούβες Ηρακλείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες δεσμεύτηκαν γραπτώς πως έως τότε θα έχουν απομακρύνει από μόνοι τους τις αυθαίρετες κατασκευές.

Μόλις δόθηκε εντολή για να αρχίσει η επιχείρηση κατεδάφισης, ένας εκ των ιδιοκτητών ανέβηκε στη στέγη του κτίσματος, λούστηκε με βενζίνη και απείλησε να αυτοπυρποληθεί.

Οι κάτοικοι και ο δήμος ζήτησαν αναβολή της κατεδάφισης των συγκεκριμένων κτισμάτων και αναστολή της άμεσης εφαρμογής σχετικής απόφασης του Περιφερειάρχη, μεσούσης της υψηλής τουριστικής περιόδου, κατά την οποία την περιοχή επισκέπτονται καθημερινά εκατοντάδες λουόμενοι.

Οι ιδιοκτήτες αναγνωρίζουν πως οι κατασκευές είναι παράνομες, υποστηρίζουν, όμως, ότι γι αυτές πληρώνουν κανονικά στην εφορία και την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Παράλληλα, διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι η επιχείρηση αρχίζει από τους μικρούς ιδιοκτήτες και όχι από τα μεγάλα ξενοδοχεία.