Ενεργοποιείται άμεσα και διευρύνεται ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας, με θεσμική εγγύηση του ΑΣΕΠ το οποίο θα προσλάβει επιτροπές κατάρτισης του πλεονάζοντος προσωπικού.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το πλεονάζον προσωπικό θα τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επανεκπαίδευση, μετακίνηση σε άλλον τομέα, απασχόληση με σύμβαση ορισμένου χρόνου, μερική απασχόληση.

Πάντως, αν και ανέφερε πως «απολύσεις σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν», δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν απολύσεις, αν ένας εργαζόμενος δεν αξιοποιήσει καμία ευκαιρία, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, από αυτές που δίνει η εργασιακή εφεδρεία. Αν κάπου υπάρχουν ελλείψεις και κάπου αλλού πλεονάσματα προσωπικού τότε θα γίνονται μετακινήσεις, τόνισε ο υπουργός.

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει ότι θα υπάρχει δυνατότητα για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση να απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου (εθελοντική εφεδρεία) χρόνου και μερικής απασχόλησης ενώ η αξιολόγηση των υπαλλήλων θα γίνεται από εταιρείες που θα προσλαμβάνει το ΑΣΕΠ.

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε παράλληλα ότι θα γίνουν άμεσα οι καταργήσεις – συγχωνεύσεις των φορέων του δημοσίου με κοινές υπουργικές αποφάσεις. Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι όποιος φορέας δεν δηλώνει τις δαπάνες του στο Μητρώο Ανάληψης υποχρεώσεων δεν θα επιχορηγείται από το κράτος.