«Αυτονόητες» χαρακτήρισε τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην οικονομία και ειδικότερα στον δημόσιο τομέα, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος.

«Έγινε αυτό που έπρεπε να γίνει για να προχωρήσουμε στην οικονομία, αλλά και γενικότερα να κάνουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία που χρειάζονται για να πάρει μπροστά η χώρα. Μπορεί να έγινε στο και πέντε αλλά σημασία έχει ότι έγιναν αυτές οι αλλαγές, θα υλοποιηθούν σύντομα και θα αρχίσει να ανακάμπτει και η ελληνική οικονομία», ανέφερε, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

«Η οικονομία δεν ήταν ανταγωνιστική, το παραγωγικό μοντέλο δεν πήγαινε πουθενά, η ελληνική δημόσια διοίκηση ήταν μοχλός που μπλόκαρε την ανάπτυξη. Αυτά δεν είναι σκληρά μέτρα, είναι τα αυτονόητα», πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι πρέπει να επικρατήσει αξιοκρατία στο Δημόσιο «όπου με απόλυτη διαφάνεια και ισονομία να δίνονται οι μισθοί και αν είναι να δίνονται υψηλότεροι μισθοί δεν θα πρέπει να δίνονται γιατί ανήκεις σε ένα συγκεκριμένο υπουργείο, αλλά γιατί παράγεις περισσότερο».

Ο κ. Μόσιαλος εξήγησε πως θεσπίζεται ο θεσμός του κρατικού υπαλλήλου και «πλέον δεν ανήκεις σε μια οργανική θέση η οποία μπορεί να θεσπίστηκε το 1960 και να μην αντανακλά τη σημερινή πραγματικότητα, ανήκεις συνολικά στο δημόσιο τομέα, άρα μπορεί να γίνουν πολύ πιο εύκολες οι μετατάξεις εντός του δημόσιου τομέα».

Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι ο δημόσιος τομέας είναι διογκωμένος και πως οι υπάλληλοι θα πρέπει να κάνουν το καθήκον τους, προσθέτοντας ότι «οι δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται σε σχετική προστασία, είτε με μέτρα, είτε χωρίς μέτρα. Ο δημόσιος τομέας πρέπει να γίνει μοχλός ανάπτυξης, γιατί η έγνοια η δική μου, αν θέλετε σαν άτομο, είναι για τον μακροχρόνια άνεργο, παρά για την προστατευόμενη εργασία».

Υπογράμμισε, τέλος, πως η κυβέρνηση επιδιώκει ευρύτερες συναινέσεις και θα επιμείνει σε αυτή την κατεύθυνση, καλώντας τη ΝΔ να αναλογιστεί τις ευθύνες της. «Οι ευθύνες της ΝΔ, δηλαδή του κόμματος που μας έφερε στην κατάσταση στην οποία είμαστε, είναι τεράστιες και πρέπει να αναλογιστεί επιτέλους τις ευθύνες της στις συναινετικές διαδικασίες», κατέληξε.